Slovensko - Island. Vzájomné bitky: Makov koncert v Žiline i mrazivé sklamanie pri Žitave

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovensko - Island. Vzájomné bitky: Makov koncert v Žiline i mrazivé sklamanie pri Žitave

Róbert Mak pri svojej gólovej strele v novembri 2015.
Róbert Mak pri svojej gólovej strele v novembri 2015.Profimedia
Keď Slovensko naposledy triumfovalo doma nad Islandom, písal sa 17. november 2015. Takmer na deň presne, ale o osem rokov neskôr, by aj prípadná remíza stačila tímu pod vedením Francesca Calzonu (55) k postupu na EURO 2024. Tieto dve reprezentácie odohrali šesť vzájomných súbojov. Štyrikrát sa tešila družina spod Tatier, severania vyhrali iba raz. Spoločne sa pozrieme na tri zápasy, ktoré priniesli všetky možné výsledkové scenáre.

17. november 2015: Slovensko - Island 3:1

Držanie lopty - 40 % : 60 %.

Zostava Slovenska: Novota – Tesák, Ďurica (C) (46. Sabo), Saláta, Gyömbér – Greguš, Pečovský (46. Hrošovský) – Weiss, Duda, Mak (75. Ďuriš) – Nemec (75. Jakubko).

Mesiac pred Islandom skompletizoval tím Jána Kozáka st. postup na historicky prvé EURO, kouč Slovákov si tak mohol vyskúšať nové alternatívy v poli. Najväčšie hviezdy na čele s Hamšíkom, Škrtelom či Kuckom presedeli celý duel na lavičke.

A nestačili sa čudovať úvodu, keď Finnbogason už v 8. minúte dostal pas do veľkého vápna a pravačkou k ľavej tyči prekonal Novotu. Odpoveď mohla prísť okamžite, Makova koncovka skončila len na žrdi. Mak neuspel ani po polhodine hry, no jeho čas ešte len mal prísť. Slovenský gólman vytiahol pred prestávkou bravúrny zákrok po rohovom kope, vďaka čomu bol stav po 45 minútach 0:1.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

Novota potom privádzal Islanďanov do zúfalstva. Finnbogasonovi nedovolil pridať ďalší zásah, navyše hasil hrúbky nezohranej slovenskej defenzívy. Greguš z diaľky preveril Kristinssona, avšak ten už bol na prelome hodiny súboja prikrátky na Maka.

Hneď dvakrát. Gólman ostrovanov chytil loptu do rúk, no dotieravý Nemec ju získal. Kým hostia reklamovali faul, Mak to využil a vyrovnal. V krátkom časovom slede rovnaký hráč vypálil spoza šestnástky a aj vďaka teču poslal domácich do vedenia.

V 66. minúte mohol skompletizovať koncertný hetrik, dribling vtedy 24-ročného krídelníka až do päťky skončil mimo siete - na prihrávku sa ponúkal zbytočne Nemec. Návšteva 5 568 divákov pod Dubňom v Žiline videla poisťovací gól od striedajúceho Ďuriša, ktorý vymenil práve Maka.

12. august 2009: Island - Slovensko 1:1

Počet remíz Slovenska pod Vladimírom Weissom st. pred zápasom: 0.

Zostava Slovenska: Mucha (46. Perniš) - Pekarík, Horváth (54. Petráš), Zábavník, Čech (79. Kopúnek) - Hamšík, Karhan (C), Kozák (46. Jendrišek) - Šesták, Vittek (63. Weiss), Stoch (46. Hološko).

Góly: 59. K. Sigurdsson - 36. Vittek.

Slováci mali pred historickou jeseňou k dobru jeden prípravný duel. Premiéru v národných farbách A-mužstva si v Reykjavíku odbili trénerov syn Vladimír Weiss ml. a obranca Csaba Horváth. Zatiaľ čo prvý menovaný sa stal synonymom pre úspech v ďalšom desaťročí, druhý si už za reprezentáciu nezahral.

Súboj mal od úvodu grády. Helguson zostal v tutovke zaskočený, keďže nepredpokladal, že sa lopta dostane až k nemu. Karhan sa držal rady: ak nevieš, čo s loptou, vystreľ. A aj vystrelil z 25 metrov, Gunnleifsson musel vyrážať. Vzápätí opäť ukázal svoje schopnosti, keď končekmi prstov vyrazil hlavičku Šestáka po rohovom kope.

O úvodnú trefu súboja sa postaral Vittek po spolupráci so Šestákom a Hamšíkom - strela spoza šestnástky si našla miesto pri ľavej žrdi. Muchu ešte do polčasu preveril Palmason, slovenskú jednotku po zmene strán vystriedal Perniš. 

Radosť Vitteka (úplne vľavo) z gólu do siete Islandu.
Radosť Vitteka (úplne vľavo) z gólu do siete Islandu.Profimedia

Ten mal spočiatku šťastie, keďže E. Gunnarsson mieril hlavou nad, potom mu pomohol blokom Zabavník. Keď Jendrišek z voleja pálil iba do gólmana a Vittek nepridal druhý zásah z dorážky, prišiel trest. Tentoraz sa hlavou nemýlil K. Sigurdsson, čím potrestal zmätok nezohraných slovenských stopérov.

Debutant Weiss ml. v záverečnej hodine vypichol loptu súperovi, poslal do úniku Šestáka, ten so šancou naložil mizerne. Záver sa dohrával bez výraznejších príležitostí, aj preto sa zrodila zaslúžená remíza.

Štatistika vraví, že v predchádzajúcich 11 stretnutiach od príchodu trénera Weissa ku kormidlu Slováci neremizovali. Potom však prišiel Island a o necelý mesiac neskôr Česko, s ktorým sme po vylúčením Hamšíka uhrali cenný bod v boji o MS 2010 v Juhoafrickej republike.

26. marec 2008: Slovensko - Island 1:2

Počet zápasov do konca Jána Kociana na lavičke: 2.

Zostava Slovenska: Mucha - Čišovský (79. Krajčík), Škrtel (C), Hubočan (64. Ďurica), Čech - Borbély (64. Štrba) - Šesták, Sapara (45. Vittek), Hamšík, Hološko (46. Jež) - Jakubko (46. Mintál).

Góly: 87. Mintál - 71. Torvaldsson, 82. Gudhjonsen.

S Islandom sa spája prvý (a doposiaľ aj posledný) duel reprezentácie v Zlatých Moravciach. V nie príliš futbalových podmienkach na konci marca za poletujúceho snehu a nepríjemného mrazu povzbudzovala slovenskú družinu návšteva vyše štyroch tisícok divákov. 

Fanúšikov zahrial a dvihol zo sedadiel v 10. minúte lob Jakubka, ktorý skončil na brvne. Po signále pálili nepresne Sapara i Hološko. Ozdobou prvého polčasu boli Saparove priame kopy, ale gól, žiaľ, nepriniesli. Šikovný tvorca hry si v závere dejstva natiahol zadný stehenný sval, ešte predtým sledoval hlavičku Hološka smerujúcu do žrde.

Ani po zmene strán sa favoritovi nedarilo skórovať, po dvakrát neuspeli Čišovský s Vittekom. Islanďania sa chopili šance dvadsať minút pred koncom. Striedajúci Torvaldsson vypálil ako z kanóna do pravej šibenice, Barcelončan Guðjohnsen o desať minút neskôr potrestal podbehnutie Muchu a zvýšil na 2:0. Keď sa Vittek nepresadil, aspoň asistoval na zníženie Mintálovi, ale to bolo málo. Zatiaľ jedinú prehru so severanmi neodvrátil v nadstavenom čase kapitán Škrtel.

Matej Krajčík (vľavo) s Marekom Mintálom boli oporami mužstva v boji o EURO 2008.
Matej Krajčík (vľavo) s Marekom Mintálom boli oporami mužstva v boji o EURO 2008.Profimedia

Sklamanie z porážky pri rieke Žitava akoby naznačovalo koniec Jána Kociana pri slovenskej reprezentácii. Nasledovali ešte prehry na pôde Turecka a Švajčiarska, po nich prišla očakávaná stopka. A niet sa čomu diviť, pretože Slováci predtým v kvalifikačnej skupine o EURO 2008 porazili pod Kocianom len San Maríno s Cyprusom, raz remizovali s Írskom. 

Ďalšie vzájomné zápasy:

29. apríl 1997: Slovensko – Island 3:1

(Trnava, prípravný zápas)

Zostava Slovenska: L. Molnár – Tittel – I. Kozák (32. Ujlaky), Zeman, Karhan (55. J. Majoroš) – I. Bališ, Šimon, Špilár, Kinder – J. Timko (55. Kožlej), Sz. Németh (60. Dzúrik). Tréner: Jozef Jankech.

Góly: 36. a 85. Šimon (oba z 11 m), 54. J. Timko – 26. H. Sigurdsson, ČK: 57. Kinder (SR).

7. február 1998: Island – Slovensko 1:2

(Limassol, turnaj)

Zostava Slovenska: König – Tittel – I. Kozák (46. Pisár), S. Varga, Karhan – I. Bališ (72. Mir. Sovič), Zvara, Špilár, Ľ. Moravčík – Sz. Németh (72. Ľ. Luhový), Kožlej (60. Ujlaky). Tréner: Jozef Jankech.

Góly: 54. Sz. Németh, 64. Ľ. Moravčík – 76. B. Gunnlaugsson, ČK: 76. Ľ. Moravčík (SR).

17. jún 2023: Island - Slovensko 1:2

(Reykjavík, kvalifikácia ME)

Tabuľka skupiny J pred poslednými dvomi duelmi.
Tabuľka skupiny J pred poslednými dvomi duelmi.Flashscore

Slovensko - Island (štvrtok, 20:45)