Sokoli sa pripravujú na EURO v Šamoríne, za Calzonu zaskakuje Hamšík

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sokoli sa pripravujú na EURO v Šamoríne, za Calzonu zaskakuje Hamšík

Slováci odštartovali neoficiálnu časť prípravy.
Slováci odštartovali neoficiálnu časť prípravy.TASR
Slovenská futbalová reprezentácia vo štvrtok začala prípravu na tohtoročné ME (od 14. júna do 14. júla) neoficiálnym štvordňovým tréningovým kempom v Šamoríne. Slúžiť bude pre hráčov, ktorým sa skončili súťaže skôr. Keďže kouč národného tímu Francesco Calzona (55) dostal od Slovenského futbalového zväzu (SFZ) povolenie viesť taliansky SSC Neapol, mužstvo sa bude pripravovať pod taktovkou asistenta Mareka Hamšíka (36).

Legenda SSC Neapol pre médiá povedala: "Sme tu päťčlenný realizačný tím, ktorý sa postará o chalanov po všetkých stránkach. Je to naozaj zaujímavé, nečakané. Vedeli sme však, že takáto situácia môže nastať. Hlavným cieľom je hráčov udržať v kondícii, aby nevypadli z rytmu."

"Máme nábehový tréning, chalanov čaká kondičný blok, nie je to však nič ťažké. Zajtra bude dvojfázový tréning, kde bude aj posilňovňa. Následne sa zameriame aj na defenzívnu a ofenzívnu činnosť a zakončíme to modelovaným zápasom proti Komárnu," doplnil Hamšík.

Kemp je zároveň šancou pre hráčov zo širšieho kádra, aby zabojovali o účasť na záverečnom turnaji. "Preto sme ich aj zavolali. V nedeľu nás čaká duel s Komárnom na ktorý potrebujeme dostatočný počet hráčov. Je to fajn, keďže je tu veľa mladých futbalistov, ktorí sa majú možnosť ukázať," poznamenal bývalý kapitán národného tímu.

Na celý priebeh bude na diaľku dohliadať aj hlavný tréner Calzona, ktorý obdrží materiál po každej tréningovej jednotke. "Zašle sa mu video z dronu, takže bude mať informácie už priamo po tréningu," poznamenal Hamšík na adresu kouča, ktorý si plní klubové záväzky v Neapole.

Najbližší program Slovákov.
Najbližší program Slovákov.Flashscore

Partenopei odohrajú záverečný duel Serie A proti Lecce, v ktorom budú chcieť ukončiť šesťzápasovú sériu bez víťazstva. "Je pod obrovským tlakom, výsledky nie sú pozitívne, ale on to zvláda. Išiel tam s tým, aby mužstvo doviedol na pohárové miestenky. Žiaľ, je to tak, ako to je. Neapol výsledky nemá a v tomto smere je to naozaj zlé. Diváci a klub vždy čakajú najvyššie méty. Francesco určite odovzdal 120 percent, no ovplyvniť všetko nevie. Snažil sa dať mužstvu myšlienku, ale je to na hráčoch, čo predvedú na ihrisku. Neapol bude určite po sezóne hľadať trénera. Povedal, že sa nevie dočkať reprezentácie a Slovenska, takže akonáhle skončí v Neapole, na druhý deň cestuje sem," dodal Hamšík, ktorý počas hráčskej kariéry pôsobil pod Vezuvom takmer 12 rokov.

Jediný z pôvodnej dvadsiatky nominovaných vypadol stredopoliar Matúš Bero, ktorého čaká s VfL Bochum baráž o udržanie sa v nemeckej Bundeslige proti Fortune Düsseldorf. "Držíme mu palce, nech sa im to podarí a udržia Bundesligu. Ostatní hráči sú tu, vieme o problémoch Juraja Kucku, ktorý sa zapojí do tréningového procesu, ale ešte nie je stopercentne pripravený. Musí sa vyhýbať osobným súbojom, takže na to si musíme dať pozor," načrtol asistent kouča situáciu v mužstve.

Úspešné "záchranárske práce" má za sebou Róbert Boženík, ktorý patrí v tréningovom kempe medzi skúsenejších hráčov. Dvadsaťštyriročný útočník počas víkendu odohral záverečné kolo portugalskej ligy, v ktorom sa jeho Boavista zachránila v najvyššej súťaži vďaka remíze 2:2 s predposlednou Vizelou.

"Určite mi spadol kameň zo srdca. Bolo to náročné na psychiku, keďže sme išli do zápasu s tým, že nám stačí bod. Práve tieto stretnutia sú ťažké, pretože musíte ísť s tým, že chcete vyhrať. Na začiatku sa to nerodilo ľahko, inkasovali sme a cítili sme tlak. Potom však posledných desať minút bolo ako zo sna. Rozhodca z ničoho nič odpískal penaltu a zvládli sme to, takže som úprimne rád," povedal Boženík, ktorý prišiel na kemp zabojovať o účasť na svojom druhom európskom šampionáte za sebou.

Mužstvo trénuje pod taktovkou Hamšíka.
Mužstvo trénuje pod taktovkou Hamšíka.TASR

"Cítim sa veľmi dobre, sebavedomo. Sezóna mi vyšla, dal som v nej 11 gólov, s čím som spokojný. Okrem toho, keď som sa zranil, tak som odohral prakticky všetky zápasy od začiatku. To je pre mňa pred ME najdôležitejšie, preto verím, že som prišiel dobre pripravený a verím, že budem môcť mužstvu pomôcť. Tréner má predstavu o kádri, ale miesto nemá isté nikto. Treba o to bojovať každý jeden deň. Keďže sme skončili ligu skôr ako ostatní, tak sme sa prišli pripravovať a ja som šťastný, že tu môžem byť. Tešil som sa na chalanov, pretože je to vždy veľká česť, aj keď je to tréningový kemp. Urobím všetko pre to, aby som bol v záverečnej nominácii," dodal Boženík.

Oficiálna príprava tímu sa pred kontinentálnym šampionátom začne 31. mája. Slováci odohrajú krátko pred odchodom na ME 2024 do Nemecka dve prípravné stretnutia - v stredu 5. júna vo Wiener Neustadte proti San Marínu a v nedeľu 9. júna v Trnave proti Walesu. Sokoli začnú turnaj 17. júna vo Frankfurte proti favoritovi E-skupiny Belgicku, ďalší ich čaká proti Ukrajine v Düsseldorfe (piatok, 21. júna) a s Rumunskom sa stretnú opäť vo Frankfurte (streda, 26. júna).

Nominácia SR na tréningový kemp v Šamoríne:

Brankári: Ľubomír Belko (MŠK Žilina), Dominik Takáč (FC Spartak Trnava)

Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín), Matúš Kmeť (AS Trenčín), Marek Kristián Bartoš (FK Železiarne Podbrezová), Patrik Leitner (MŠK Žilina), Sebastián Kóša (FC Spartak Trnava), Dávid Hancko (Feyenoord Rotterdam)

Stredopoliari: Artur Gajdoš (AS Trenčín), Juraj Kucka (ŠK Slovan Bratislava), László Bénes (Hamburger SV), Máté Szolgai (Mezőkövesd Zsóry), Jakub Kadák (FC Luzern), Dávid Ďuriš (Ascoli Calcio), Leo Sauer (Feyenoord Rotterdam)

Utočníci: Róbert Polievka (MFK Dukla Banská Bystrica), Róbert Boženík (Boavista FC), David Strelec (ŠK Slovan Bratislava), Ľubomír Tupta (FC Slovan Liberec)