Taktická revolúcia, zviera Ronaldo. Média vás neriešia, znie z Portugalska

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Taktická revolúcia, zviera Ronaldo. Média vás neriešia, znie z Portugalska

Ronaldo je naďalej najväčšou hviezdou Portugalska.
Ronaldo je naďalej najväčšou hviezdou Portugalska. AFP
Slovenskú reprezentáciu čaká v kvalifikácii o EURO 2024 najväčší favorit skupiny J. O tom, ako vnímajú portugalskí fanúšikovia pozíciu Cristiana Ronalda (38) v národnom tíme, kto sú ďalšie veľké hrozby vo výbere majstrov Európy z roku 2016, ako zmenil hru tréner Roberto Martínez (50), či ako vnímajú Portugalčania svojho súpera, sme sa pýtali senior editora portugalskej mutácie Flashscore Mária Ruia Venturu.

Ventura má viac ako 20-ročné skúsenosti so športovou žurnalistikou, 13 rokov pracoval pre najznámejší portugalský športový portál abola.pt, kde mal okrem iného pod drobnohľadom sekciu zameranú na Sporting Lisabon. Je špecialistom predovšetkým na domácu futbalovú scénu.

Mário, Cristiano Ronaldo nie je súčasť elitného európskeho futbalu 10 mesiacov. Je fanúšikmi naďalej vnímaný ako najväčšia hviezda tímu?

"Áno, Ronaldo je stále považovaný za najväčšiu hviezdu. Je kapitánom, najskúsenejším hráčom a zdá sa, že ho majú všetci radi. Samozrejme, že s odchodom do Saudskej Arábie veľa ľudí spochybňuje jeho nominácie do reprezentácie, ale Ronaldo vždy odpovedá gólmi a to zápas čo zápas. Je jednoducho ako zviera, ktoré ešte necíti únavu."

Čo hovorí väčšina fanúšikov a odborníci na Ronaldovu pozíciu v národnom tíme? 

"Bola to jedna z veľkých tém po majstrovstvách sveta v Katare. Roberto Martínez ho však stále chce v mužstve. Jeho prvá nominácia sa podrobila vlne kritiky, ale ako som povedal, Ronaldo stále strieľa góly, vylepšuje čísla a štatistiky."

Ako Roberto Martínez zmenil hru Portugalska od príchodu na lavičku po MS v Katare?

"Roberto Martínez výrazne zmenil taktiku. Národný tím hral v histórii systémom 4-3-3, niekedy 4-4-2. Roberto sa postaral o to, aby Portugalsko hralo prvýkrát v histórii v rozostavení 3-4-3. V domácej lige tak hrá iba Sporting, bola to obrovská revolúcia."

Ktorého hráča alebo hráčov by mali slovenskí priaznivci pozorne sledovať?

"Slováci môžu zbystriť pozornosť pri pohľade na nového portugalského stopéra. Pepe je zranený, takže nastal čas pridať Antónia Silvu (Benfica) alebo Gonçala Inácia (Sporting) k Rúbenovi Diasovi, ktorý má neotrasiteľnú pozíciu a s najväčšou pravdepodobnosťou aj k Danilovi. Portugalsko má mimo nich, samozrejme, hráčov, ktorých každý pozná. Sú nimi Bernardo Silva, Bruno Fernandes či Rafael Leão."

Ktorých portugalských mladíkov čaká v reprezentácii žiarivá budúcnosť?

"Najviac azda Joãa Nevesa (18 rokov) z Benficy, ktorý je už pripravený na povolanie do prvého tímu. Potom tu máme mená ako Tiago Tomás, ktorý sa začína presadzovať v nemeckej Bundeslige (21, útočník, Wolfsburg). V "áčku" sú dvaja strední obrancovia, ktorých som už spomenul - Gonçalo Inácio (22) a António Silva (19). Fábio Vieira (23) hľadá svoj priestor v Arsenale, ďalej je tu Vitinha (23), stredopoliar z PSG. V lete sa k nemu pridal aj Gonçalo Ramos (22) - muž, ktorý prevezme pozíciu útočníka po Cristianovi Ronaldovi."

Slovák Róbert Boženík má za sebou skvelý štart do sezóny, keď tromi gólmi a jednou asistenciou pomohol Boaviste vyšplhať sa na čelo tabuľky najvyššej portugalskej ligy. Považujú ho domáce médiá za najväčšiu slovenskú hrozbu?

"Médiá v Portugalsku toľko súpera neriešia, pozerajú sa najmä na portugalský tím. Avšak áno, Boženík je meno, ktoré si vďaka jeho štartu v tejto sezóne v Boaviste začínajú všetci ľudia pamätať."

Aký výsledok a základnú zostavu Portugalska očakávaš?

"Výhru Portugalska 2:0. Tip na základnú zostavu (3-4-3): Diogo Costa - António Silva, Rúben Dias, Danilo Pereira - Diogo Dalot, Palhinha, Bruno Fernandes, Cancelo - Bernardo Silva, Cristiano Ronaldo, Rafael Leão."

Slovensko - Portugalsko, piatok 20:45