TOP 5 momentov Girouda vo francúzskom drese: Triumf na MS i prekonanie Henryho rekordu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

TOP 5 momentov Girouda vo francúzskom drese: Triumf na MS i prekonanie Henryho rekordu

Olivier Giroud si na MS 2018 pripísal len jednu asistenciu.
Olivier Giroud si na MS 2018 pripísal len jednu asistenciu.AFP
Útočník Olivier Giroud (37) sa nechal počuť, že tohtoročné majstrovstvá Európy v Nemecku budú jeho posledné v medzinárodnom futbale. Pripomeňme si preto päť najvýznamnejších okamihov francúzskeho kanoniera v reprezentačnom drese - od strelenia svojho prvého gólu až po prekonanie rekordu legendárneho Thierryho Henryho (46).

Prvý z mnohých - 29. februára 2012

Prelom v Giroudovej kariére nastal v sezóne 2011/12, keď Montpellier s ním v zostave vyhral francúzsku ligu. Rodák z Chambéry zaslúžene dostal vo veku 25 rokov prvú reprezentačnú pozvánku od vtedajšieho trénera Francúzska Laurenta Blanca na novembrový zraz. Na svoj prvý gól v zápase proti Nemecku (2:1) si však musel počkať až do februára nasledujúceho roka.

Po centri z pravej strany od Mathieua Debuchyho prestrelil prízemnou strelou Tima Wieseho a radoval sa zo svojho premiérového medzinárodného zásahu. Bol to gól, ktorý sa stal slávnym najmä vďaka bozku, ktorý Giroud dal svojmu spoluhráčovi bezprostredne po jeho strelení na znak vďaky. Bol to zároveň začiatok dlhej kapitoly v histórii francúzskeho národného tímu. Na svojom prvom Eure 2012, kam bol Giroud nominovaný, sa síce nepresadil, ale odvtedy nevynechal ani jeden vrcholný medzinárodný turnaj.

Zápis do francúzskej histórie - 20. júna 2014

Na majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii bol Giroud v tieni Karima Benzemu. V základnej zostave sa objavil iba raz, v ostatných zápasoch začínal na lavičke. Počas celého šampionátu strelil len jeden gól - v druhom vystúpení skupiny proti Švajčiarsku pri víťazstve 5:2. V 17. minúte po rohovom kope hlavou usmernil loptu do hornej polovice siete za chrbát brankára Diega Benaglia a otvoril skóre.

Išlo však obyčajný gól? Určite nie. Bol to 100. zásah Francúzska na záverečnom turnaji majstrovstiev sveta. Navždy to bude Giroud, kto sa touto "obyčajnou" hlavičkou nezmazateľne zapísal do histórie francúzskeho národného tímu. V tom čase jeho deviaty reprezentačný zápis - a to sme len na začiatku jeho reprezentačnej cesty.

Majster sveta bez gólu - 15. júla 2018

Urastený útočník si často odnášal množstvo kritiky. "Nie je dostatočne gólový a produktívny. Stredný útočník je tu na to, aby strieľal góly," zvykne sa ozývať na jeho adresu. Didier Deschamps však tieto negatívne správy odmietal a z Girouda urobil jednu z najväčších francúzskych opôr. Momentálne je tak v mysliach fanúšikov zapísaný ako jasný líder svojej krajiny a v spomienkach trénera určite zostane nespochybniteľnou hnacou silou.

Zvyšok je už história, Francúzsku sa v tom roku podarilo triumfovať na majstrovstvách sveta v Rusku napriek tomu, že ich útočník číslo jeden nestrelil ani gól. Skutočnosť, na ktorú budú mnohí poukazovať a označovať ju za slabinu, ale jeho spoluhráči ju budú považovať za silnú stránku. Giroudovou úlohou bolo zamestnať a unaviť súperovu obranu, z čoho ťažili jeho spoluhráči - najmä Antoine Griezmann a Kylian Mbappé. Herný štýl a kľúčová úloha v tíme. Súhra, ktorá nakoniec celému tímu priniesla vytúženú trofej.

Míľnik 100 zápasov - 7. októbra 2020

Iba deväť hráčov v histórii francúzskej reprezentácie prekonalo hranicu 100 reprezentačných štartov. Nie je preto prekvapením, že jeden z útočníkov Francúzska nebral "obyčajný" prípravný zápas, v ktorom o nič nešlo, na ľahkú váhu. Bol to práve Giroud, kto v ten večer proti Ukrajine prekonal hranicu 100 odohraných stretov za krajinu galského kohúta - a k víťazstvu 7:1 prispel dvoma gólmi i asistenciou.

Pre francúzsku ikonu to bola dvojitá pocta, keďže oslávil zároveň svoj 41. a 42. trefu za národný tím. Strelením 42 zásahov Giroud predbehol Michela Platiniho a stal sa druhým najlepším strelcom krajiny. Pred ním zostal už len legendárny Thierry Henry s 51 gólmi, no Giroud bol na najlepšej ceste prekonať aj jedného z najlepších hráčov všetkých čias.

Prepíšte dejiny - 4. decembra 2022

Giroud odštartoval majstrovstvá sveta 2022 skórovaním proti Austrálii (výhra 4:1) a 51. gólom sa tak vyrovnal Henrymu. V ďalších dvoch zápasoch však už strelecky neexplodoval. Až s Poľskom (výhra 3:1) sa dokázal uvoľniť nábehom za obranu a strelou na zadnú žrď prekonať brankára Lukasza Fabianského. História sa mohla opäť prepísať.

Päťdesiatdva gólov za Les Bleus a Henryho rekord bol prekonaný. Fenomenálnemu kanonierovi trvalo viac ako 10 rokov a 117 zápasov, kým dosiahol tento míľnik. Je však viac ako jasné, že impozantný počin sa, pravdepodobne, čoskoro opäť prepíše. Mbappé má momentálne na konte 46 gólov v 77 dueloch a je len otázkou času, keď 25-ročný futbalista zosadí z trónu práve Girouda.