Dal si tabletky a vystrieľal postup. Nekrič toľko, vravel hrdinovi Škrtel

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dal si tabletky a vystrieľal postup. Nekrič toľko, vravel hrdinovi Škrtel

Martin Bukata (v čiernom drese) po strelení rozhodujúceho gólu proti Dnipru.
Martin Bukata (v čiernom drese) po strelení rozhodujúceho gólu proti Dnipru.Šimon Pavlišin
Pôvodne nemal ani nastúpiť, nakoniec má na konte zásah, ktorý poslal Trnavu do skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy. Ako Martin Bukata (29) sám priznal, o tom, že sťa rodený Košičan vystrieľa v Košiciach Spartaku postup do európskej pohárovej jesene, ani nesníval.

Na ihrisko sa dostal v nadstavenom čase, keď vystriedal Bainoviča. "Zvažovali sme, či nepôjde od začiatku. Má zranenie, nie je stopercentne fit. Vyzeralo to tak, že nenastúpi vôbec. Nakoniec si dal tabletky a bol odmenený. Je to strelec finálových zápasov. Má to v sebe," poznamenal na jeho margo Gašparík.

Dnipro-1 - Trnava 1:2 po predĺžení

Bukata sa 45 sekúnd po začiatku druhého polčasu predĺženia dostal k lopte. Celé to pramenilo z Danielovho centra, ktorý chcel premeniť Paur, no lopta sa napokon odrazila k Bukatovi, ktorý zblízka dotlačil guľaté teleso do siete.

"Je to neskutočné. Takéto krásne príbehy niekedy prináša futbal, nikdy na to nezabudnem. Nesnívalo sa mi to ani v sne. Veľmi sme si priali postup a opäť sme ukázali, aký sme silný tím. Niekedy je tímovosť, bojovnosť a srdce viac ako futbal. Chlapci bojovali celý zápas až do kŕčov. Chcem sa poďakovať všetkým ľuďom, ktorí boli na štadióne, ktorí nám fandili aj doma, ktorí prišli z celého Slovenska do Košíc. Bola to fantastická atmosféra," hodnotil duel a dianie v hľadisku Bukata.

Celý štvrtkový večer umocnilo to, že sa presadil v meste, v ktorom vyrastal a kde pôsobil od svojho detstva až do februára 2016. Následne sa cez poľské Gliwice, talianske Benevento a českú Karvinú dostal do "malého Ríma". 

"Na zápas prišla moja najbližšia rodina, ktorá je v Košiciach a nemá stále možnosť sa na mňa prísť pozrieť do Trnavy. Mohol som hrať pred nimi doma, v mojom rodnom meste a mohli byť pri tom, keď sme urobili taký úspech a ešte som aj skóroval. Neviem to slovami opísať," neskrýval radosť dvojnásobný slovenský reprezentant.

Bukata patrí od svojho príchodu medzi opory mužstva.
Bukata patrí od svojho príchodu medzi opory mužstva.Flashscore

Na konto si pripísal ďalší kľúčový gól z pohľadu histórie Trnavy. V máji 2022 rozhodol o víťazstve Spartaka v Slovnaft Cupe nad Slovanom, teraz jeho trefa znamenala historicky prvú dvojitú účasť slovenských celkov v skupinovej fáze európskych súťaží. "Nevnímal som to takto, ale musím sa priznať, že som mal pred zápasom debatu s trénerom, že či so mnou má počítať, alebo nie, pretože som mal zdravotný problém. Veľmi som chcel pomôcť tímu a byť súčasť zápasu."

"Paradox je ten, že problém som mal presne s tou nohou, s ktorou som dal gól. Išiel som určite cez bolesť, ale nemyslel som na to. Chcel som odovzdať maximum, aby som tímu pomohol. Striedal som Bainoviča, ktorý mal kŕče a odmakal celý zápas. Dokázali sme, že sme tím."

Trnavčania budú v Európskej konferenčnej lige pôsobiť spoločne so Slovanom Bratislava. Čo na to vravel 29-ročný stredopoliar? "Fandili sme si navzájom, ale taký je futbal. Uvidíme, čo bude ďalej."

Trnavské oslavy s fanúšikmi.
Trnavské oslavy s fanúšikmi.Šimon Pavlišin

Čo bude ďalej, to ukáže aj piatkový žreb, ktorý sa začína o 14:30. Nad súperom však gólový hrdina neuvažoval. "Musím sa priznať, že som dopredu ešte vôbec nerozmýšľal. Užívame si tieto chvíle,"

V čase, keď Bukata dával bezprostredný rozhovor pre RTVS, sa v mixzóne pred novinármi ocitol Martin Škrtel. Sám však nepočul svoje slová, keďže Košičan rozprával tak hlasno, až ho musel tíšiť. "Nekrič toľko, Buky, veď sa nepočujem," odľahčila s úsmevom slovenská stopérska legenda.

Na otázku, či po ceste domov bude aj tradičná návšteva a "plienenie benzínok", odpovedal tabletkami nadopovaný, postupom nabitý, no predsa maximálne vyčerpaný autor rozhodujúceho gólu: "Verím, že všetky... Že všetky budú," uzavrel Bukata.