Fenerbahce zlyhalo v penaltovom rozstrele, oslabená Plzeň padla v predĺžení

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Fenerbahce zlyhalo v penaltovom rozstrele, oslabená Plzeň padla v predĺžení
Aktualizované
Fiorentina nakoniec potvrdila pozíciu favorita.
Fiorentina nakoniec potvrdila pozíciu favorita.Profimedia
Futbalisti Plzne prehrali vo štvrtkovom odvetnom zápase štvrťfinále Konferenčnej ligy proti Fiorentine 0:2 po predĺžení a cesta pohárovou Európou pre nich v tejto sezóne skončila.

Fiorentina - Plzeň 2:0 pp

/prvý zápas 0:0, postupuje Fiorentina/

Slovenský krídelník Erik Jirka síce figuroval v zozname hráčov, ktorí leteli do Florencie, ale na zápasovú súpisku sa nedostal, od polovice februára ho totiž sužujú zdravotné problémy, pričom jeho krajan a brankár Marián Tvrdoň bol iba na lavičke náhradníkov. Plzeň potvrdila, že v jej stretnutiach góly veľmi nepadajú.

Trinásty raz z posledných 16 duelov v EKL sa stalo, aby bol cez prestávku bezgólový stav. Fiorentina tlačila a chcela rozhodnúť v riadnom hracom čase, no hostia s vypätím všetkých síl odolávali aj napriek tomu, že v 66. minúte bol po nepeknom faule vylúčený Cadú.

Favorit zlomil Plzeň v predĺžení, počas ktorého rozhodol Nico González. Ten sa presadil štvrtý raz v tejto sezóne EKL a celkovo jedenásty raz. Stal sa iba druhým hráčom fialiek, ktorému sa podarilo skórovať v predĺžení európskej pohárovej súťaže. Prvým bol pred rokom Antonín Barák.

Poistku pridal Cristiano Biraghi. Fiorentina na európskej scéne ešte nikdy neprehrala proti českému mužstvu. Plzeň napriek prehre v predĺžení počas riadneho hracieho času neinkasovala gól v rámci Konferenčnej ligy už osem zápasov po sebe a zároveň neprehrala štrnásťkrát v rade, ak berieme do úvahy čisto 90 minút.

Jediným českým tímom, ktorý sa dostal do semifinále európskej pohárovej súťaže tak ostáva Slavia Praha. Tej sa v roku 1996 podarilo zájsť takto ďaleko v Pohári UEFA. 

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Lille - Aston Villa 2:2 pen.

/prvý zápas 1:2, postupuje Aston Villa/

Hlavným rozhodcom duelu bol slovenský arbiter Ivan Kružliak. Yusuf Yazıcı poslal Lille do vedenia jedenástym gólom v sezóne, z toho piaty raz sa presadil v Konferenčnej lige, kde je najlepším strelcom tímu. Domáci boli lepším tímom a skóre zvyšoval premiérovým gólom kariéry v európskych pohárových súťažiach Benjamin Andre

Pri úvodnom zásahu si vôbec prvú asistenciu od záveru sezóny 2020/21 pripísal Gabriel Gudmundsson. Za stavu 2:0 priebežne postupoval francúzsky tím. Do predĺženia však duel poslal Matty Cash, ktorý pre zranenie hral za Aston Villu naposledy 17. marca, takže svoj návrat oslávil najlepšie, ako sa dalo.

Rozhodnúť musel až penaltový rozstrel, ktorý lepšie zvládol účastník Premier League hlavne pre to, že už v prvej sérii sa pomýlil Bentaleb. V štvrtej síce neuspel ani Bailey, ale posledný pokus Andrého chytil Emiliano Martínez a Aston Villa postúpila do semifinále.

Argentínčan vyhral posledných päť rozstrelov, do ktorých nastúpil a to vrátane finále MS 2022. Villans sa do semifinále európskej pohárovej súťaže dostali iba druhý raz v histórii. Premiérovo to bolo počas ročníka 1981/82, kedy prišiel jediný triumf v Lige majstrov.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Fenerbahce - Olympiakos 1:1 pen.

/prvý zápas 2:3, postupuje Olympiakos/

Fenerbahce prehralo v prvom zápase v Grécku 2:3, ale manko stiahlo už po jedenástich minútach domácej odvety. Na hranici šestnástky dostal dostatok miesta Kahveci a loptu poslal k pravej tyčke. V ďalšom priebehu už ani jeden tím neskóroval a tak duel dospel do predĺženia.

Štatistika duelu po riadnom hracom čase.
Štatistika duelu po riadnom hracom čase.Opta by Stats Perform

V ďalšom priebehu a ani v predĺžení už nikto neskóroval, a tak duel dospel do rozstrelu. V ňom mali pevnejšie nervy hráči hostí a vyhrali ho 3:2. Za domácich zlyhali najskúsenejší - Tadič i Bonucci. Mýlil sa aj Ünder. Na opačnej strane nemali presnú mušku El Arabi s Rodineiom. Grécky tím čaká v semifinále Aston Villa.

PAOK - Club Bruggy 0:2

/prvý zápas 0:1, postupuje Club Bruggy/

Zo štvrtkovej porcie štyroch odvetných duelov iba Bruggy dokázali postúpiť v riadnom hracom čase. Nadviazali tak na prvé stretnutie, v ktorom taktiež od PAOK-u neinkasovali a v celkovom súčte 3:0 sa môžu tešiť na semifinále tretej najprestížnejšej klubovej súťaže v Európe. 

Bruggy sa dostali takto ďaleko prvýkrát od roku 1992, keď sa vo vtedajšom PVP prebojovali taktiež medzi štyri najlepšie tímy. Španielsky útočník Jutgla sa blysol dvomi zásahmi. Zakaždým ich síce musel preskúmať videorozhodca, ale ani raz gólové oslavy nepokazil.

Štatistika zápasu.
Štatistika zápasu.Opta by Stats Perform

Belgický klub pritom nezažíva príliš úspešnú sezónu. Od ligového titulu je ďaleko a v polovici marca prepustil nórskeho trénera Deilu. Jeho nástupca Hayen pôsobil len v mládežníckej akadémii, teraz ho čaká proti Fiorentine boj o finále.