Majstrovstvá sveta klubov poznajú posledného európskeho účastníka, stal sa ním Salzburg

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Majstrovstvá sveta klubov poznajú posledného európskeho účastníka, stal sa ním Salzburg
Salzburg sa zúčastní majstrovstiev sveta klubov.
Salzburg sa zúčastní majstrovstiev sveta klubov.AFP
Arsenal po vyradení z Ligy majstrov prišiel tiež o vstupenku na prestížne majstrovstvá sveta klubov, ktoré sa v lete 2025 prvýkrát budú hrať v USA v novom rozšírenom formáte s 32 tímami. Z neúspechu Gunners profitoval Salzburg. Vďaka postupu Bayernu Mníchov sa stal 12. zástupcom európskeho futbalu kvalifikovaným na šampionát.

Túto stredu sa rozhodovalo nielen o semifinále Ligy majstrov, ale aj o tom, kto sa stane posledným dvanástym európskym zástupcom na majstrovstvách sveta klubov. O posledné miesto sa uchádzali už len Arsenal a Salzburg. Rakúsky klub mal lepšiu východiskovú pozíciu - stačilo, aby Londýnčania nepostúpili.

Hoci úradujúci majster rakúskej Bundesligy nepatrí medzi najúspešnejšie tímy v Lige majstrov - počas šiestich účastí sa len raz dostal medzi osemfinalistov a v tejto sezóne vypadol už v skupinovej fáze - ťaží z geografických obmedzení, ktoré nedovoľujú, aby každá krajina mala viac ako dvoch zástupcov (okrem dodatočného miesta v prípade víťazstva v Lige majstrov).

Mimo prestíže si Salzburg zabezpečil aj minimálne 50 miliónov eur, čo by mohlo ešte viac posilniť jeho dominanciu na domácej scéne. Kluby, ktoré pocestujú na turnaj, si rozdelia celkovo 2,5 miliardy eur z finančných odmien.

V novom formáte sa na majstrovstvách sveta klubov od 15. júna do 13. júla 2025 v Spojených štátoch zúčastní 32 tímov. Najviac miest má konfederácia UEFA, celkovo 12 (štyri pre víťazov Ligy majstrov a osem v závislosti od bodového kvalifikačného systému).

Kvalifikované kluby:

UEFA: Chelsea, Real Madrid, Manchester City, Bayern, PSG, Inter, FC Porto, Benfica, Dortmund, Juventus, Atlético Madrid a Salzburg.

AFC: Al-Hilal, Urawa Red Diamonds, Ulsan + víťaz tohtoročnej ázijskej Ligy majstrov.

CAF: Al-Ahly, Wydad + dve miesta (víťaz tohtoročnej africkej Ligy majstrov a jeden ďalší klub v závislosti od umiestnenia).

CONCACAF: Monterrey, Seattle Sounders, Club León + víťaz tohtoročnej Ligy majstrov CONCACAF.

COMNEBOL: Palmeiras, Flamengo, Fluminense + víťaz Copa Libertadores, dva ďalšie kluby podľa poradia Conmebol.

OFC: Auckland City.

Hostiteľ: Tím zo Spojených štátov amerických.