Predstavujeme Fenerbahce: Turecký gigant neprehráva, ťahajú ho zahraničné hviezdy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Predstavujeme Fenerbahce: Turecký gigant neprehráva, ťahajú ho zahraničné hviezdy

Džeko strieľa góly aj v Turecku.
Džeko strieľa góly aj v Turecku.Profimedia
Štvrtkový duel v H-skupine Európskej konferenčnej ligy proti sebe postaví mužstvá Spartaka Trnava a istanbulského Fenerbahce. Zápas Dávida s Goliášom má jasného favorita, ktorý ťahá impozantnú sériu trojbodových zápisov.

História

Tím patrí do "veľkej trojky" tureckého futbalu spoločne s Galatasarayom a Besiktasom, dvomi najväčšími rivalmi. Názov "Fenerbahce" pochádza z dvoch slov (fener - maják, bahce - pole/záhrada), v preklade "majákové pole". Táto stredoveká stavba sa nachádza neďaleko štvrte Kadıköy. Klub bol založený v roku 1907 tureckými fanúšikmi futbalu, ku ktorým sa neskôr pridali ľudia z ďalších športových odvetví.

Fenerbahce nikdy nezostúpilo do nižšej súťaže a jeho klubová vitrína je naozaj bohatá. Nájdeme v nej 19 trofejí za víťazstvo v najvyššej Süper Lig, dokonca aj premiérový primát z roku 1959, keď bola súťaž založená. "Fener" však na takýto triumf čaká už takmer desať rokov. Ak ide o novodobú históriu, spomenúť treba aj sedem Tureckých pohárov a deväť Superpohárov.

Hoci je mužstvo pravidelným účastníkom európskych pohárov, trofej ešte nikdy nezískalo. Doterajším maximom je štvrťfinále Ligy majstrov 2007/08 a semifinále Európskej ligy 2012/13. 

V sezóne 2010/11 získalo Fenerbahce historický 18. majstrovský titul, keď zásluhou lepšieho skóre zo vzájomných zápasov odsunulo na druhé miesto Trabzonspor. Po skončení ročníka sa však objavili indície naznačujúce škandál s ovplyvňovaním zápasov gigantických rozmerov. Polícia obvinila mnoho ľudí vrátane prezidenta Aziza Yldirima a preukázalo sa ovplyvnenie osemnástich duelov. UEFA následne vyradila klub z Ligy majstrov.

Slovenská stopa

Súčasťou tímu bol Miroslav Stoch. Rodák z Nitry prestúpil do Turecka po vydarenom pôsobení v holandskom Twente, kde hosťoval z londýnskej Chelsea. "Fener" zaplatil za jeho služby 5,5 milióna eur a s tímom získal majstrovský titul. V roku 2013 získal ocenenie FIFA za gól do siete Gençlerbirliği. Následne však zo zostavy vypadol a klub ho posielal hosťovať do PAOKu, Al Ain a Bursasporu.

Do Fenerbahce zamieril po úspešnej anabáze v FC Liverpool aj ďalší Slovák Martin Škrtel, ktorý v klube strávil tri roky. Dokopy zaň odohral 79 zápasov a strelil 6 gólov.

Škrtel v drese Fenerbahce.
Škrtel v drese Fenerbahce.Profimedia

Aktuálna forma

Fenerbahce v práve prebiehajúcej sezóne budí hrôzu. Sedem odohratých kôl, sedem víťazstiev, skóre 18:3, plný počet 21 bodov a prvé miesto v tabuľke o dva body pred Galatasarayom. Ofenzívnu silu "Feneru" naposledy pocítil Rizespor, hoci cez prestávku prehrával len o gól a pomýšľal na vyrovnanie. V druhom dejstve však domáci roztočili ofenzívny kolotoč a jasne ukázali, že sa chcú vrátiť na majstrovský trón.

Mužstvo naposledy našlo premožiteľa v súťažnom zápase 4. júna, keď v lige prehralo s Galatasarayom 0:3. V úvodnom kole EKL si poradilo s dánskym Nordsjaellandom 3:1.

So Spartakom sa hráči 19-násobného tureckého šampióna stretnú po piatich rokoch. Oba tímy na seba narazili v skupine Európskej ligy v sezóne 2018/2019. V Istanbule sa zrodilo víťazstvo domácich 2:0, v Trnave vyhral slovenský zástupca 1:0, ale na postup do jarných vyraďovacích bojov nedosiahol.

Káder

Najväčšou hviezdou tímu je nepochybne Edin Džeko. Niekdajší kanonier Manchestru City, AS Rím či Interu Miláno ani vo veku 37 rokov strieľať góly nezabudol, v jedenástich dueloch aktuálneho ročníka má vo všetkých súťažiach na konte už sedem presných zásahov. Darí sa aj ďalšiemu veteránovi z útoku, 34-ročnému Dušanovi Tadičovi. Srb doteraz zaťažil konto súperov päťkrát.

V zálohe má svoje miesto bývalý hráč Manchestru United Fred, dobrou formou sa môže pochváliť aj Poliak Sebastian Szymanski. Ten zatiaľ skóroval päťkrát, na konte má aj jednu asistenciu. Známym menom je takisto Belgičan Michy Batshuayi, ktorému v kolonke strelených gólov svieti číslo tri.