Remíza Plzne má obrovskú hodnotu, Česko bude mať vďaka nej zástupcu v Lige majstrov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Remíza Plzne má obrovskú hodnotu, Česko bude mať vďaka nej zástupcu v Lige majstrov

Česi sa môžu tešiť na svojho zástupcu v základnej fáze Ligy majstrov 2025/2026.
Česi sa môžu tešiť na svojho zástupcu v základnej fáze Ligy majstrov 2025/2026.AFP
Český futbal má istotu miestenky v základnej fáze Ligy majstrov v ročníku 2025/2026. Definitívne o tom rozhodli hráči Viktorie Plzeň bezgólovou remízou v úvodnom štvrťfinálovom zápase Európskej konferenčnej ligy doma s ACF Fiorentina 0:0. V koeficiente krajín sa tak Česi dostali do prvej desiatky pred Škótsko, ktoré už nemá v hre žiadneho zástupcu.

Viktoria Plzeň - Fiorentina 0:0

"Všetci sme to vedeli a je dobre, že sme pomohli českému futbalu," povedal po zápase obranca Robin Hranáč pre portál sport.cz. "Samozrejme, je to veľký bonus, ale hlavne sme sa chceli udržať v hre a o týždeň v Taliansku sa chceme popasovať o semifinále," zdôraznil ďalší bek Václav Jemelka.

Tréner Miroslav Koubek po záverečnom hvizde ihneď zdvihol ruky nad hlavu: "Mal som radosť, že sme remízou zaistili českému majstrovi priamy postup do Ligy majstrov od roku 2025. A tiež ma tešilo, ako skvele takticky mužstvo zápas zvládlo."

Vlaňajší finalista EKL z Florencie sa vrátil do Čiech s cieľom odčiniť júnový nezdar, keď v Prahe podľahol v súboji o trofej West Hamu 1:2. V úvodnom polčase v Plzni mal územnú prevahu, ale väčšiu šancu si nevypracoval.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Opta by StatsPerform

Naopak, domáci mohli ísť do vedenia, Matěj Vydra však v 24. minúte z dobrej pozície minul. V druhej polovici hostia súpera zatlačili, no vyťažili z toho len jednu strelu na bránu a tak sa tímy rozišli bez gólov. V domácom drese absentoval zranený slovenský stredopoliar Erik Jirka, brankár Marián Tvrdoň sedel lavičke.

"Bravó, Česko je desiate," reagoval šéf Slavie Jaroslav Tvrdík na výsledok z Plzne sa sociálnej sieti X. "Vďaka neskutočnému výkonu Plzne pôjde päť klubov do vyšších predkôl. Viktorka dokázala zázrak. Vďaka remíze dostane každý klub českej ligy, ktorý sa nedostane do UEFA súťaží, skoro 20 miliónov korún. Viktorii by sa mal český profesionálny futbal poďakovať mimoriadnym spôsobom. V európskych súťažiach hráme v jednom drese,“ dodal.

Česká republika figuruje v TOP 10 prvýkrát od roku 2004. Maximom je ôsma pozícia z prelomu tisícročí. Tento rok mala Česká republika prvýkrát v histórii v jarnej vyraďovacej fáze tri tímy. Vďaka štvrtkovej remíze s Plzňou vylepšila svoj bodový súčet už na 13 500 bodov.

V súčasnosti sa hrá o rebríček koeficientov pre sezónu 2025/26. V nasledujúcom ročníku 2024/25 už má Česká republika istotu návratu piatich zástupcov v pohároch, z toho dvoch tímov v kvalifikácii Ligy majstrov.

Formát európskych pohárov sa od budúcej sezóny zmení. Už sa nebude hrať v tradičných skupinách, ale ako jedna liga so všetkými tímami. Každého z 36 účastníkov Ligy majstrov čaká v základnej fáze osem zápasov, o dva viac ako doteraz. Podobné reformy sa dotknú aj Európskej a Európskej konferenčnej ligy.