West Ham sa stal víťazom Európskej konferenčnej ligy, v 90. minúte rozhodol Bowen

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

West Ham sa stal víťazom Európskej konferenčnej ligy, v 90. minúte rozhodol Bowen

Aktualizované
West Ham sa stal víťazom Európskej konferenčnej ligy.
West Ham sa stal víťazom Európskej konferenčnej ligy.Flashscore
Futbalisti West Hamu sa stali víťazmi Európskej konferenčnej ligy 2022/23. Vo finále v pražskom Edene zdolali Fiorentinu 2:1.

ACF Fiorentina - West Ham United 1:2 (0:0)

Góly: 67. Bonaventura - 62. Benrahma (pen.), 90. Bowen

Vo fantastickej atmosfére začal zápas vo veľmi dobre tempe. Oba tímy sa snažili útočiť. Antonio strieľal do miest, kam Terracciano dočiahol. González bol v šestnástke zastavený, ale Rice ho rukou neudrel ako sa dožadoval. Následne pálil z diaľky nepresne Mandragora. Na druhej strane Rice po odrazenej lopte takisto mieril vedľa.

Fiorentina sa sa snažila niečo vymyslieť cez pozornú defenzívu West Hamu. Mohla si pomôcť rohom, ale Milenkovič hlavičkoval z rohu päťky nad. Po polhodine hry trafil Biraghiho do hlavy plastový pohár hodený z tribúny zo sektoru West Hamu. Taliansky kapitán dostal nebezpečný zásah a spustila sa mu krv, takže potreboval ošetrenie.

V úplnom konci nadstaveného času center sprava nasmeroval hlavou do žrde Kouamé, k dorážke sa dostal Jovič, ktorý síce dostal loptu za Areolu, lenže pre tesný ofsajd zásah neplatil. V prvom polčase teda gól nepadol, takže oba tímy odišli do kabín za stavu 0:0.

Štatistický pohľad na stretnutie.
Štatistický pohľad na stretnutie.Flashscore

V 57. minúte poslal Coufal dlhý aut do šestnástky, kde si nahehol Bowen a Biraghi mu loptu posunul rukou. Situáciu riešil aj VAR, hlavný arbiter nariadil pokutový kop. Said Benrahma poslal strelu nechytateľne nahor po ľavej ruke do siete a otvoril skóre - 0:1.

Prešlo však iba niekoľko minút a bolo vyrovnané. Dlhý pas Amrabata sklepol v šestnástke González, loptu si našiel Giacomo Bonaventura a ten okolo dvoch obrancov namieril k žrdi, kam Areola nedočiahol - 1:1.

Pri chuti bol Mandragora. Najskôr hlavičkoval nad a následdne voľný na hranici pokutového územia netrafil priestor troch žrdí. West Ham mohol znova udrieť, Souček však mieril spred päťky do Bowena a dorážku Fornalsa zablokoval na čiare Dodo. Areolu zas preveril z diaľky Amrabat.

Už keď sa zdalo, že príde predĺženie, tak Paqueta vymyslel krásnu kolmicu pomedzi obrancov, ušiel Jarrod Bowen a zoči-voči ľavačkou do protipohybu gólmana rozvlnil sieť. Terracciano si na loptu síce siahol nohou, no nezastavil ju - 1:2.

Hodnotenie hráčov základných zostáv.
Hodnotenie hráčov základných zostáv.Flashscore

West Ham sa stal po AS Rím druhým víťazom Európskej konferenčnej ligy a zabezpečil si miestenku do budúcoročnej edícii Európskej ligy. Zároveň si tak napravil chuť po ťažkej sezóne Premier League, kde až do záveru bojoval o udržanie sa. "Hammers" vyhrali svoju prvú európsku trofej od roku 1965, kedy uspeli v Pohári víťazov pohárov.

Získali vôbec prvú trofej od FA Cupu 1979/80. Životný úspech zaznamenal aj tréner David Moyes, ktorý prvýkrát v kariére priviedol tím k zisku pohárovej trofeje. Jeho tím viedol v zápase dohromady len zhruba štvrťhodinu.

Fiorentina prehrala druhé finále v krátkom slede, niekoľko dní dozadu podľahla Interu v boji o Coppa Italia. Bude navyše bez Europy, nakoľko v lige skončila až ôsma.