Žreb EKL: Slovan do Francúzska, Spartak na horúcu tureckú pôdu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Žreb EKL: Slovan do Francúzska, Spartak na horúcu tureckú pôdu

Aktualizované
Radosť Trnavčanov po postupe do skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy.
Radosť Trnavčanov po postupe do skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy.Šimon Pavlišin
Slovenské kluby ŠK Slovan Bratislava a FC Spartak Trnava spoznali svojich súperov v skupinovej fáze Európskej konferenčnej ligy. Na víťaza Niké ligy čaká favorit skupiny Lille, v súboji s Ľubľanou a Klaksvíkom by mali byť "belasí" favoritmi. Naopak, klub z "malého Ríma" môže v skupine H iba prekvapiť.

Žreb EKL 2023/2024:

A-skupina: Lille (Jakubech), ŠK SLOVAN BRATISLAVA, Ľubľana, Klaksvík

B-skupina: KAA Gent, Maccabi Tel Aviv, Zorja Luhansk, Breidablik

C-skupina: Dinamo Záhreb, Viktoria Plzeň (Jirka, Tvrdoň), FC Astana, FC Ballkani

D-skupina: Club Bruggy, FK Bodö/Glimt, Besiktas Istanbul, FC Lugano

E-skupina: AZ Alkmaar, Aston Villa, Legia Varšava, HŠK Zrinjski Mostar

F-skupina: Ferencváros Budapešť, ACF Fiorentina, KRC Genk (Hrošovský), FK Čukarički

G-skupina: Eintracht Frankfurt, PAOK Solún, HJK Helsinki, FC Aberdeen

H-skupina: Fenerbahce, Ludogorec, FC SPARTAK TRNAVA, Nordsjaelland

Prvýkrát v histórii sa do skupinovej fázy európskeho pohára prebojovali dva slovenské kluby. Slovan sa do EKL presunul po tom, ako v play-off Európskej ligy nestačil na cyperský Aris Limassol (2:1 d, 2:6 v).

Trnavský Spartak uspel v troch predkolách EKL. Po vyradení FK Auda z Lotyšska a Lechu Poznaň prešiel v play-off cez Dnipro-1 po výsledkoch 1:1 (d) a 2:1 pp (v). Na základe koeficientu figuroval Slovan v druhom koši, Spartak v treťom. Ich vzájomná konfrontácia však nehrozila, keďže platí pravidlo, že kluby z jednej krajiny sa nemohli ocitnúť v jednej skupine.

Okrem slovenského šampióna boli v druhom koši PAOK Solún, Maccabi Tel Aviv, Viktoria Plzeň, Aston Villa, Ludogorec Razgrad, ACF Fiorentina a FK Bodö/Glimt. V treťom "trnavskom" figurovali okrem víťaza Slovenského pohára aj KRC Genk, Zorja Luhansk, FC Astana, Besiktas Istanbul, HJK Helsinki, Legia Varšava a NK Olimpija Ľubľana.

Slovan bude súčasťou skupinovej fázy EKL tretíkrát v klubovej histórii. Vlani dokázali "belasí" postúpiť do osemfinále, v ktorom bol nad ich sily FC Bazilej. Trnava sa v EKL predstaví premiérovo. V sezóne 2018/2019 sa jej darilo Európskej lige, v D-skupine nazbierala sedem bodov.

Ťažkých súperov dostala Viktoria Plzeň. Český tím, v ktorého kádri figuruje dvojica slovenských legionárov Marián Tvrdoň - Erik Jirka, čakajú zápasy s Dinamom Záhreb, FC Astana a FC Ballkani. Stredopoliar Patrik Hrošovský bude v drese s KRC Genk bojovať o postup v F-skupine proti Ferencvárosu Budapešť, ACF Fiorentina a KRC Genk. Na súpiske Lille, ktorý bude súper Slovana v "áčku", je brankár Adam Jakubech.

Prvé kolo skupinovej fázy EKL je na programe 21. septembra, záverečné šieste 14. decembra. Do osemfinále postúpia priamo víťazi ôsmich skupín, tímy z druhých miest odohrajú baráž o osemfinále proti tretím tímom zo skupín Európskej ligy. Finále EKL sa uskutoční v stredu 29. mája na Štadióne Agia Sophia v Aténach. Titul v minulom ročníku získal West Ham United, ktorý v tejto sezóne účinkuje v skupinovej fáze EL.

Program EKL (hrá sa vo štvrtok):

21. septembra: 1. kolo skupinovej fázy

5. októbra: 2. kolo skupinovej fázy

26. októbra: 3. kolo skupinovej fázy

9. novembra: 4. kolo skupinovej fázy

30. novembra: 5. kolo skupinovej fázy

14. decembra: 6. kolo skupinovej fázy