Natiahnutie rekordu? Do finále si nechodíte vylepšiť čísla, ale vyhrať ho, hlási Alonso

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Natiahnutie rekordu? Do finále si nechodíte vylepšiť čísla, ale vyhrať ho, hlási Alonso

Alonso má pred sebou ďalší míľnik.
Alonso má pred sebou ďalší míľnik.Reuters
Prekážku menom Bayer Leverkusen v aktuálnej sezóne nezdolal ešte ani jediný vyzývateľ. Majster Bundesligy sa bude snažiť udržať svoju neporaziteľnosť aj v stredu, proti však bude stáť mužstvo Atalanty, ktoré nemeckého šampióna vyzve vo finále Európskej ligy.

Leverkusen bude hrať v európskom finále prvýkrát od roku 2002, keď vo finále Ligy majstrov podľahol Realu Madrid. Nemecký tím chce prerušiť krátku sériu dvoch prehier proti talianskym súperom.

Fináloví protivníci sa stretli aj v osemfinále EL v marci 2022. Vtedy bola v oboch meraniach síl úspešnejšia Atalanta - doma vyhrala 3:2 a na pôde súpera 1:0. Xabi Alonso vie, že jeho hráči si na ceste za svojím cieľom nemôžu dovoliť žiadne výpadky v koncentrácii, ktoré by ich mohli stáť výhru i celkový triumf.

Bayer pôjde do finále na dublinskom Aviva Stadium s impozantnou sériou 51 zápasov bez prehry vo všetkých súťažiach. Španielsky kouč je presvedčený, že tím bude pripravený na výzvu a pokúsi sa získať druhú trofej z možného sezónneho treble.

"V posledných piatich rokoch Atalanta vždy stavala na svojich myšlienkach. Vedia, čo chcú, sú úspešní v Taliansku aj v Európe," povedal novinárom Alonso, ktorého zverenci sa v sobotu predstavia aj vo finále Nemeckého pohára proti Kaiserslauternu.

"V Nemecku sme však odohrali veľa zápasov proti tímom, ktoré hrajú podobne. Vo finále EL bude potrebná taktika, inteligencia a mentalita. Musíme inteligentne využívať priestor a rozhodnúť sa, v akom tempe budeme hrať," dodal.

Farmaceuti v tomto ročníku prerušili 11-ročnú nadvládu Bayernu v Nemecku a neporaziteľnosť im vyniesla prezývku "Neverlusen". Alonso však trvá na tom, že rekordná séria nezmenila ich pohľad na boj o trofej:

"Keď idete do finále, nechodíte tam preto, aby ste si vylepšili čísla, ale aby ste ho vyhrali. Pokúsime sa vyvinúť potrebné úsilie. Pripravíme sa tak, ako sme to robili na všetky predchádzajúce zápasy. Neprehrali sme už 51 duelov, takže moji chlapci sa vedia prispôsobiť rôznym situáciám. To platí aj pre finále. Od začiatku sme verili v našu značku futbalu, práve to je základom úspešnej série."

Alonso pochválil aj tím talianskeho súpera, ktorého jediná šanca na zisk trofeje z aktuálnej sezóny je práve v Európskej lige. Nedávno totiž Atalanta tesne podľahla Juventusu vo finále Coppa Italia. Momentálne sa zverenci kormidelníka Gasperiniho nachádzajú na 5. mieste Serie A.

"Majú skvelého trénera a výborných hráčov ako Gianluca Scamacca či Charles De Ketelaere. Je to pre mňa česť, že si budem môcť zahrať proti takému skvelému tímu," vyjadril sa španielsky lodivod.

Atalanta - Leverkusen (streda, 21:00)