Odchovanci a tínedžeri vystrieľali Manchestru United FA Cup a EL, City double nezískalo

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Odchovanci a tínedžeri vystrieľali Manchestru United FA Cup a EL, City double nezískalo

Aktualizované
Zlomový moment finále. Mainoo strieľa druhý gól duelu.
Zlomový moment finále. Mainoo strieľa druhý gól duelu.Profimedia
Manchester United zvíťazil vo finále FA Cupu nad mestským rivalom City 2:1 po góloch dvoch odchovancov a tínedžerov Alejandra Garnacha (19) a Kobbieho Mainoa (19).

Manchester City - Manchester United 1:2

Krídelník Alejandro Garnacho sa stal iba tretím tínedžerom, ktorý skóroval za Man United vo finále FA Cupu po Normanovi Whitesideovi (1983 proti Brightonu) a Cristianovi Ronaldovi (2004 proti Millwallu).

Na spoluhráča nadviazal defenzívny stredopoliar Kobbie Mainoo. Vo veku 19 rokov a 36 dní sa stal najmladším anglickým strelcom vo finále domáceho pohára od roku 1964. Zároveň to bolo vôbec prvé finále najstaršej klubovej súťaže, v ktorej skórovali dvaja tínedžeri.

Red Devils sa presadili dvakrát do prestávky, keď potrestali chyby súpera. Garnacho využil v 30. minúte nedorozumenie medzi Gvardiolom a brankárom Ortegom, pričom stopér City prakticky asistoval na otvárací zásah.

Argentínsky strelec o deväť minút neskôr dostal loptu do šestnástky, prihral na Bruna Fernandesa, ktorý už mohol páliť, ale ešte zvolil nečakaný pas na úplne voľného Mainaa, ktorý z deviatich metrov nedal šancu Ortegovi. A to spomenieme i neuznaný gól Rashforda za stavu 0:1 pre ofsajd.

Citizens sa v prvom dejstve trápili, na bránu Onanu vyslali iba jednu strelu. Po zmene strán sa všetko zmenilo, z hry postupne odišli Aké, Kovačič a De Bruyne, nahradili ich Akanji, Doku a Álvarez.

S koncom hodiny napriahol z diaľky Walker, vyznamenal sa kamerunský gólman United. Brvno opečiatkoval kanonier Haaland, krížnou ranou sa nepresadil ani Álvarez. Sekundy plynuli veľmi rýchlo. 

Duel nabral nový rozmer v 87. minúte, keď znížil na rozdiel gólu aktívny Jeremy Doku. Onana tentokrát chyboval, nepostrážil si bližšiu pravú tyč, pričom lopta mu nešťastne skočila cez ruky. 

Aktuálny majster Premier League pokračoval v tlaku aj v nadstavenom čase, ktorý bol pôvodne ohlásený na sedem minút. V ňom malo City rohový kop a niekoľko ďalších slušných centrov, ale druhá trefa do čierneho neprišla.

Manchester United tak napriek najhoršej sezóne v histórii Premier League (8. miesto) pod vedením Erika ten Haga ukončuje ročník s cennou trofejou, celkovo 13. v rámci FA Cupu. Viackrát súťaž vyhral iba londýnsky Arsenal (14). Víťazstvo zároveň znamená účinkovanie v Európskej lige v ročníku 2024/2025. 

Naopak, zverenci trénera Pepa Guardiolu mohli ešte v polovici apríla pomýšľať na treble, lenže nezvládli ako štvrťfinále Lige majstrov, tak ani finále domácej pohárovej súťaže. Z možného treble, nie je nakoniec ani double, City ukončuje sezónu 2023/2024 "len" s triumfom a obhajobou v Premier League.

Na koniec narazilo aj viacero sérií. The Citizens prehrali prvý súboj po 35 zápasoch v rámci všetkých súťaží, čo bola najdlhšia šnúra anglických tímov od založenia Premier League. Minulosťou je i séria stredopoliara Rodriho, ktorý prehral duel v drese klubového zamestnávateľa po 475 dňoch, respektíve 74 stretnutiach. 

Aby toho nebolo málo, Erik ten Hag sa stal prvý manažérom, ktorý porazil Manchester City Pepa Guardiolu vo finále FA Cupu alebo Ligového pohára.