DAC - Slovan. Posledné tri bitky: Ukradnutý titul na Tehelnom poli i premárnená presilovka

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

DAC - Slovan. Posledné tri bitky: Ukradnutý titul na Tehelnom poli i premárnená presilovka

Kucka (v strede) sa teší s Abubakarim z rozhodujúceho gólu Slovana v aprílovom meraní síl s Dunajskou Stredou.
Kucka (v strede) sa teší s Abubakarim z rozhodujúceho gólu Slovana v aprílovom meraní síl s Dunajskou Stredou.TASR
Boj o všetko, nie je sa kam skryť. Dunajskú Stredu a Slovan Bratislava čaká v nedeľu 9. mája (s veľkou pravdepodobnosťou) rozhodujúci duel Fortuna ligy ročníka 2022/2023. DAC vstupuje do súboja s dvojbodovým mankom. Ak doma nevyhrá, v záverečných dvoch kolách nadstavbovej časti bude mať všetko vo vlastných rukách celok z hlavného mesta. Poďme sa ale spoločne pozrieť na tohtosezónne merania síl, ktoré formovali bitku o prvé miesto.

31. august 2022, Slovan - DAC 1:1

Rohové kopy - 12:1

Dunajská Streda nešla do prvého stretu v ideálnej nálade. Z predchádzajúcich augustových šiestich duelov vyhrala iba jeden. Vypadla z Konferenčnej ligy, nevyužila vyše polhodinovú presilovku v Trnave a doma prišla o tri body s Trenčínom v rozmedzí 65. až 68. minúty (toto rozpätie si zapamätajte). Slovanu sa, naopak, v lige až na prvokolové zakopnutie v Európe darilo, hasil ale koniec v Lige majstrov a Európskej lige.

Napriek všetkému spomínanému to boli hostia, ktorí sa ujali vedenia na Tehelnom poli. Krstovič vybabral s Medveděvom a z ľavej strany šestnástky vystrelil po zemi. Chovan nedokázal reagovať na jemný teč Kašiu, pre "belasých" to bol v tretej minúte katastrofálny štart.

Základné zostavy tímov a hodnotenia jednotlivých hráčov.
Základné zostavy tímov a hodnotenia jednotlivých hráčov.Flashscore

Na ďalší zásah sa čakalo vyše hodiny, nepresadili sa Barseghjan, Blackman, Andzouana, Kankava či viackrát Ramírez, ktorého čas ešte len mal prísť. Stalo sa tak v 72. minúte, keď proti svojmu bývalému klubu premenil penaltu, ktorú zapríčinil Andzouana po súboji s Medveděvom. Úradujúci majster mal následne ešte možnosti strhnúť triumf na svoju stranu, ale skóre sa už nemenilo.

Zaujímavo vyzerá aj porovnanie smerom k ďalším dvom zápasom. Hneď šesť hráčov Slovana, z toho traja zo základu (Abena, Mustafič, Ramírez) a zhodný počet striedajúcich (Medved, Hrnčár, Šaponjič) už v tíme na jar nepokračovalo.

12. február 2023, DAC - Slovan 1:1

Strelecké pokusy - 5:26

Úvodné novoročné kolo sa nieslo v znamení toho, či dokáže celok zo Žitného ostrova zmazať trojbodové manko na lídra z Bratislavy. A DAC začal znovu famózne. Od siedmej minúty viedol po rohovom kope Kalmára. K lopte sa dostal smoliar prvého duelu Andzouana, ktorý presným centrom našiel Blackmana. Ten na prvýkrát trafil žrď, ale z dorážky sa nemýlil. 

Momentka z Kuckovho gólu.
Momentka z Kuckovho gólu.ŠK Slovan Bratislava

Zverenci kouča Adriána Guľu mali v úvodnom dejstve šťastie v nešťastí. Mohli byť radi, že ani jedna z možností Abubakariho, de Marca, Čavriča, Čakvetadzeho či Weissa neskončili za chrbtom Petráša. Obrovskou smolou bolo zranenie kanoniera Krstoviča v 26. minúte, ale predovšetkým vylúčenie Risvanisa krátko pred prestávkou, keď zatiahol ručnú brzdu po prieniku Abubakariho.

Takmer hodinová presilovka bola využitá len na vyrovnanie. Kucka na dva razy dopravil loptu do siete, keď prv hlavou mieril iba do gólmana, ale nebol pri ňom žiaden z obrancov, a tak poľahky dorazil ukážkový center Čakvetadzeho. Začal sa hon za triumfom, lenže najprv sa pískal ofsajd, Lovat tesne minul pravú tyč, Kucka ďalšou hlavičkou mieril nad... 

9. apríl 2023, Slovan - DAC 2:1

Držanie lopty - 44 % : 56 %.

Je až paradoxom, že trojbodový náskok sa pred záverečným vzájomným stretom zmenil na šesťbodovú stratu. Do tretice sme skorý gól nevideli, hoci blízko tomu bol v tretej minúte Lovat. Do polčasu sa toho veľa neudialo, zaujali ešte hlavička Brunettiho a akcia Blackmana, ktorého pokus hravo spacifikovala nová jednotka domácich Trnovský. 

Všetko podstatné sa udialo v siedmej desaťminútovke. Kalmár využil spoluprácu Káčera s Pintom, druhý menovaný pristavil loptu kapitánovi Dunajskej Stredy na hranicu pokutového územia a ten vymietol ľavú hornú časť brány. Potom prišla pasáž, ktorá môže stáť DAC titul. 

Pamätáte si ešte na augustovú prehru s Trenčínom, keď oba zásahy AS prišli v 65. a 68. minúte? Teraz k obom hodnotám pridajte plus jednu minútu a máte výsledné časy, v ktorých Slovan stretnutie otočil. Prv Čavrič hlavičkou bleskovo vyrovnal, aby následne center Medveděva premenil na rozhodujúcu trefu Abubakari. Tehelné pole vybuchlo eufóriou radosti, 10 590 divákov sledovalo jeden z rozhodujúcich momentov v boji o titul. Dobre si to uvedomoval aj kouč "belasých" Vladimír Weiss st.

"Za stavu 0:1 sme prakticky zobrali Dunajskej Strede titul a dali si šancu na pokračovanie sezóny. V prípade prehry by bol koniec. Takto je liga otvorená, ako to majú v rukách oni, tak to máme aj my. Bude to vabank. Pravdepodobne sa ešte obaja potkneme," upozorňoval Vladimír Weiss st., ktorý ale rovnako pochválil svoje mužstvo.

"Z môjho pohľadu, či už emočného, taktického alebo kvality v danej situácii, v akej sme boli, to bol najkvalitnejší a najťažší zápas sezóny. Ani Bazilej, ďalšie pohárové zápasy či Trnava nás neprinútili siahnuť si na dno síl tak, ako Dunajská Streda, ktorá bola vynikajúca," dodal.

Prešiel takmer mesiac a pred nami je štvrtý a zároveň posledný stret v ročníku. Situácia sa zo šesťbodového náskoku DAC-u zmenila na dvojbodové manko. Udrží si ho Slovan, alebo bude mať Fortuna liga v nedeľu staronového lídra?

Štatistiky tímov pred nedeľňajším súbojom.
Štatistiky tímov pred nedeľňajším súbojom.Flashscore

9. máj 2023, 17:30: DAC - Slovan