Podbrezová porazila Slovan, Liptáci sa lúčia výhrou. Do baráže o udržanie ide ViOn

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Podbrezová porazila Slovan, Liptáci sa lúčia výhrou. Do baráže o udržanie ide ViOn
Juraj Kucka (Slovan) a vpravo Šimon Faško (Podbrezová).
Juraj Kucka (Slovan) a vpravo Šimon Faško (Podbrezová).
TASR
Futbalisti Slovana Bratislava prehrali v poslednom 10. kole nadstavbovej fázy Fortuna ligy skupiny o titul proti Podbrezovej. Napriek tomu už mali titul istý, takže hneď po záverečnom hvizde sa spustili oslavy. Do baráže o udržanie sa mieria po prehre v Michalovciach hráči Zlatých Moraviec.

Skupina o titul

FC DAC 1904 Dunajská Streda - MFK Dukla Banská Bystrica 1:0 (1:0)

Góly: 22. Krstovič

Pred výkopom záverečného ligového zápasu si hráči DAC prevzali z rúk prezidenta ÚLK Ivana Kozáka strieborné medaily za druhé miesto.

Dunajská Streda síce nakoniec titul nezískala, ale v poslednom kole si chcela doma užiť pohodovú rozlúčku s fanúšikmi. Nasmeroval ju k tomu Nikola Krstovič, ktorý zároveň podčiarkol pozíciu najlepšieho strelca súťaže. Bol to už jeho 18. ligový zásah v ročníku.

Banská Bystrica napriek prehre ostáva na piatej priečke a v semifiále baráže o Konferenčnú ligu ju čaká na domácich Štiavničkách súper zo Žiliny. Víťaz sa stretne proti lepšiemu z dvojice Podbrezová - Ružomberok.

Dunajská Streda doma strelila jeden gól a vyhrala.
Flashscore

ŠK Slovan Bratislava - FK Železiarne Podbrezová 0:1 (0:0)

Góly: 46. Ďatko

Podbrezová bola v prvom polčase aktívnejším tímom. Hlavne Sangare robil na krídle problémy. Po jednej prudkej prihrávke mieril zvnútra päťky do Chovana útočník Pavúk, ktorý strieľal takisto z hranice pokutového územia a znova našiel gólmana súpera.

Slovan sa ofenzívne dlhšie hľadal, zmenil to na konci úvodného dejstva. Lichý hlavičkoval tesne vedľa, po zakončení Abubakariho zblízka vynikol na čiare Ludha. Druhý polčas začal okamžite gólom. Samuel Ďatko poslal z diaľky nádhernú technickú strelu, trafil presne k žrdi.

Rekordná návšteva sezóny 15 506 divákov sledovala hlavne to, ako Abubakari zahodil tri tutovky. Pri všetkých bol osamotený v šestnástke. Dvakrát minul priestor troch žrdí, raz nechal vyniknúť Ludhu. Slovan sa do tlaku nedostával, nepomohli ani striedania.

Chybná prihrávka Kukoľa na stopérov vysunula za obranu Sharaniho, famózne pravou nohou zakročil Ludha. Slovan tak oslavoval majstrovský titul po prehre. Zaujímavé je, že "belasí" v prvom aj poslednom kole ročníka 2022/23 vo Fortuna lige prehrali proti Podbrezovej.

"Železiari" ukončili sezónu na štvrtom mieste, čo je historický úspech klubu, pretože doposiaľ bola maximom piata pozícia z ročníka 2016/17. V semifinále baráže o Konferenčnú ligu narazia zverenci trénera Romana Skuhravého na Ružomberok, hrať budú doma.

Štatistický pohľad na zápas.
Flashscore

Spartak Trnava - MŠK Žilina 4:2 (2:1)

Góly: 31., 56., 84. Taiwo, 24. Twardzik- 12. Ďuriš, 78. Addo

Aj Trnava sa chcela doma úspešne rozlúčiť s peknou sezónou, no začala zle, pretože Dávid Ďuriš poslal Žilinu do vedenia. Napriek tomu prišiel obrat. Taiwo ešte opečiatkoval žrď, Filip Twardzik už mieril technicky presne. Abdulrahman Taiwo sa dočkal tiež. Jeho hlavičku Belko síce chytil, no podľa rozhodcov až za čiarou.

Nigérijčan vystihol v druhom dejstve malú domov od Javorčeka, razom šiel sám na kasu. Vychutnal si gólmana. Galčík v samostatnom úniku nevyzrel na Rusova. Taiwo mal ďalšie výborné príležitosti na hetrik, dočkal sa až v závere a potvrdil výbornú formu.

Najgólovejší zápas posledného kola sa hral v Trnave.
Flashscore
Konečná tabuľka Fortuna ligy v prvej šestke.
Flashscore

Skupina o udržanie sa

MFK Tatran Liptovský Mikuláš - MFK Ružomberok 2:1 (1:1)

Góly: 31. Laura, 75. Jendrišek (pen.) - 40. Bobček

Liptovský Mikuláš sa po dvoch rokoch lúčil s najvyššou súťažou. Začal gólom Ľubomíra Lauru. Na ten ešte do prestávky reagoval Tomáš Bobček, ale Ružomberok sa na barážový zápas nenaladil dobre, nakoľko Madleňákov faul potrestal presným pokutovým kopom Erik Jendrišek, čím rozhodol. Pre Liptákov to bola iba tretia výhra v sezóne.

MFK Zemplín Michalovce - FC ViOn Zlaté Moravce 1:0 (1:0)

Góly: 5. Toml (vl.)

Najdôležitejší zápas posledného kola nadstavby otvorila nesmierne kuriózna situácia. Center zľava do päťky sa snažil odkopnúť Čonka, ale trafil spoluhráča Martina Tomla a od neho sa lopta odrazila za čiaru. Neveriacky na celú situáciu pozerali aj samotní hráči.

Zlaté Moravce však šance mali, no nevedeli dať gól. Dokonca išlo o obrovské príležitosti. Száraz na čiare zachránil pri prudkej hlavičke Bednára, pokryl i zakončenie Almeidu či výbornú strelu Mondeka. Druhý polčas otvoril presný zásah, lenže Kanu sa nachádzal v ofsajde a skóre sa preto nemenilo. Michalovce mali takisto sériu príležitostí, hostí podržal Lukáč.

Pre Žofčáka sa skončil zápas, a zároveň aj kariéra, v 67. minúte, keď ho za veľkého aplauzu vystriedal Slebodník. Žofčák si užíval ovácie publika až príliš dlho a videl žltú kartu. Michalovčanom sa napokon podarilo udržať tesný náskok a sezónu zakončili víťazstvom po troch prehrách.

Michalovce zvládli priamu bitku o to, kto sa vyhne baráži o zostup. Proti Tatranu Prešov sa tak postavia Zlaté Moravce. Hrať sa bude 23. a 26. mája.

Štatistický pohľad na stretnutie.
Flashscore

AS Trenčín - MFK Skalica 1:3 (1:1)

Góly: 28. Emeka - 39., 76. Fábry (prvý z pen.), 90+3. Vlasko (pen.)

Oba tímy mali istotu záchrany a posledný duel si tak mohli užiť. Chinonso Emeka v samostatnom nájazde otvoril skóre, lenže nováčik sa postaral o obrat a ukončil ročník víťazne. Andrej Fábry sa najskôr presadil z penalty, v druhom polčase aj z hry a konečné skóre uzavrel druhým pokutovým kopom Ján Vlasko. Aj keď mohol Fábry uzavrieť hetrik, prenechal loptu spoluhráčovi.

Konečné postavenie tímov v druhej šestke.
Flashscore

Program baráže o EKL

Semifinále

MFK Dukla Banská Bystrica - MŠK Žilina

FK Železiarne Podbrezová - MFK Ružomberok

Finále

26.5 o 17:30

Program baráže o udržanie sa

Tatran Prešov - ViOn Zlaté Moravce

ViOn Zlaté Moravce - Tatran Prešov