Prekvapenia víkendu podľa dát: Karviná sa chystá prekvapiť Bohemians. Prehra Utrechtu?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenia víkendu podľa dát: Karviná sa chystá prekvapiť Bohemians. Prehra Utrechtu?
Bohemians doma s Karvinou neinkasovali už 502 minút.
Bohemians doma s Karvinou neinkasovali už 502 minút.Profimedia
Kto zvíťazí? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa však riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď na túto otázku môže byť často veľmi cenná. Najmä ak ide o zaváhanie favorita. Preto vám redakcia Flashscore Správ v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks každý týždeň prináša analýzy zápasov, v ktorých čísla naznačujú, že môže dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Bohemians - Karviná, sobota 18:00

Futbalisti aktuálne deviateho tímu tabuľky Bohemians už tretí týždeň po sebe nemusia opustiť hranice Prahy. V posledných dvoch kolách sa zverenci Jaroslava Veselého predstavili proti Slavii aj Sparte a prehrali zhodne 0:2. V 15. kole FORTUNA:LIGY privítajú zeleno-bieli dvanástu Karvinú a hoci tentoraz nie je v hre žiadny adept na titul a stávkové kancelárie jednoznačne favorizujú domácich, dátové modely naznačujú, že by malo ísť minimálne o vyrovnané stretnutie.

Dobrým ukazovateľom aktuálnej výkonnosti oboch je ukazovateľ očakávaných bodov. Sleduje kvalitu a objem vytvorených a povolených gólových príležitostí počas celej sezóny a následne vypočíta, s akou pravdepodobnosťou by mali tímy bojovať. V súčasnosti ako Bohemians, tak Karviná by mali mať 16 bodov. Ich útoky boli doteraz úplne identické, v priemere vytvorili presne jeden očakávaný gól na zápas.

Čo rozhodne nie je veľa. Pre predstavu - Nottingham Forest v anglickej Premier League, Cádiz v La Lige alebo aj Mainz v Bundeslige sú na tom z hľadiska kvality šancí podobne. Karvinej možno pripísať k dobru efektivitu v zakončovaní, keďže zo 14 očakávaných gólov (bez započítania penált) skórovala 17-krát, zatiaľ čo Bohemians len 11-krát.

Poradie v lige podľa očakávaných bodov.
Poradie v lige podľa očakávaných bodov.Livesport

Podľa metriky očakávaných inkasovaných gólov má Karviná druhú najhoršiu defenzívu v lige, ale súper na tom nie je o nič lepšie. Prvý z klubov dovoľuje 1,48 gólu na zápas, druhý 1,29. Jednou z veľkých tém tohto súboja je fakt, že za obomi obranami chytá dvojica (resp. trojica) veľmi dobrých brankárov.  Michal Reichl aj Martin Jedlička na jednej strane a Dominik Holec na strane druhej patria medzi najlepších brankárov aktuálnej sezóny a ich zákroky už zabránili mnohým gólom.

Bohemians sa budú spoliehať najmä na centre do finálnej tretiny, z ktorých si vytvárajú drvivú väčšinu šancí, zatiaľ čo plánom Karvinej bude zbierať odrazené lopty a z hlbokých blokov vyrážať do rýchlych protiútokov. Slezania sú tretím najaktívnejším tímom v lige, čo sa týka počtu protiútokov na zápas a v týchto situáciách sú aj veľmi efektívni - viac nebezpečných šancí si z brejkov vytvorili len Sparta, Slavia, Mladá Boleslav a Liberec.

Viking - Sarpsborg 08, nedeľa 17:00

Ročník 2023 nórskej Eliteserien sa rýchlo blíži ku koncu. Tri kolá pred ním je prakticky isté, že minuloročného majstra Molde nahradí Bodö/Glimt, ale boj o zvyšné dve pohárové miesta je stále otvorený. Brann, Tromsö a Viking si robia zálusk na postup do konferenčnej Európskej ligy, pričom posledný menovaný stráca na vytúžené tretie miesto dva body. Na konci septembra boli vyhliadky Vikingu oveľa ružovejšie, ale v posledných piatich kolách získal iba jediný bod.

Svoju mizériu sa pokúsia zvrátiť proti siedmemu Sarpsborgu. Zverenci trénera Stefana Billborna síce už dávno stratili šancu na pohárové priečky, ale rozhodne nie sú ľahkým súperom. Napríklad z hľadiska ukazovateľa očakávaných gólov sú druhým najlepším útokom ligy. S 51 očakávanými zásahmi (1,9 na zápas) strelili rovnaký počet reálnych gólov z hry. Lepšie sú na tom len Bodö/Glimt, ktoré má aktuálne 2,1 xG za 90 minút.

Sarpsborg by navyše mal do súboja nastúpiť v plnej sile. Na druhej strane, Vikingu v troch z posledných štyroch zápasov chýbal kľúčový stopér David Brekalo, čoho výsledkom bolo osem inkasovaných gólov, vrátane troch od 12. HamKamu. Jeho prípadná absencia by bola veľkou stratou nielen z pohľadu defenzívy, ale narušila by aj rozohrávku tímu. Slovinský reprezentant je jedným z najlepších hráčov s loptou v lige. Aj keby sa nakoniec objavil na ihrisku, kvalita obrán oboch tímov je porovnateľná.

Utrecht - Excelsior, nedeľa 20:00

Fanúšikovia Utrechtu zatiaľ zažívajú sezónu hrôzy. Siedmemu tímu minulej sezóny Eredivisie sa vôbec nedarí a po 11. kole je v ligovej tabuľke predposledný. Výkony však nie sú až také zlé a podľa dôležitých ukazovateľov údajov by im bolo lepšie v strede tabuľky.

Postupom času by sa mal Utrecht dostať zo zóny zostupu, hoci vzhľadom na pomerne náročný krátkodobý žreb to bude zrejme chvíľu trvať. Excelsior síce nepatrí medzi ligovú elitu, ale jeho súčasné siedme miesto je určite opodstatnené.

Z 18 účastníkov holandskej najvyššej súťaže je tím z Rotterdamu na deviatom mieste, čo sa týka kvality vytvorených aj povolených šancí. Po dvoch ligových prehrách povzbudila mužstvo domáca remíza 1:1 s Alkmaarom, ktorá bola zaslúžená a podporená skvelým defenzívnym výkonom.

Ofenzíva Utrechtu sa nedokázala vyrovnať s touto úlohou a zatiaľ čo rotterdamský celok si udržiava priemer približne 1,4 očakávaného gólu na zápas, domáci sú s 1,1 gólu tretí najhorší v lige za Waalwijkom a Fortunou Sittard. Preto by to mal byť zo strany hostí minimálne vyrovnaný zápas.