Trojica Slovákov v Slavii s novým majiteľom? Od Číňanov by ju mal kúpiť domáci miliardár

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Trojica Slovákov v Slavii s novým majiteľom? Od Číňanov by ju mal kúpiť domáci miliardár

V budúcnosti by Slavia už nemala patriť čínskej spoločnosti CITIC.
V budúcnosti by Slavia už nemala patriť čínskej spoločnosti CITIC.Profimedia
Futbalový klub Slavia Praha by mal mať nového majiteľa. Český miliardár Pavel Tykač (59) údajne plánuje odkúpiť tím od čínskych investorov. Vedenie českého vicemajstra zatiaľ informáciu nepotvrdilo.

"Klub nemá žiadne právo, možnosti ani informácie, aby komentoval špekulácie ohľadne vlastníctva a potenciálnej zmeny akcionárov," citovali z vyhlásenia Slavie čeké médiá.

Špekulácie nekomentuje ani Tykač

Podľa týždenníka Euro by mal Tykač získať 99,98 percenta akcií klubu. Web inFotbal.cz uviedol, že cena sa pohybuje okolo dvoch miliárd českých korún (približne 81,9 milióna eur). Prípadná zmena majiteľa by sa nemala dotknúť pozície súčasného predsedu predstavenstva Jaroslava Tvrdíka.

Zatiaľ nie je známe, v akom časovom horizonte by malo k zmene majiteľa prísť. "Sú to špekulácie a v tejto chvíli k nim nemáme žiaden komentár," povedal v stredu pre ČTK Tykačov hovorca Jan Chudomel.

Slaviu od roku 2015 vlastnia čínski majitelia, skoro 100 percentný vlastník je investičná spoločnosť CITIC. Tá pred dvoma rokmi odmietla odpredať 50 percent akcií americkému investorovi Globalon. V roku 2019 prejavila záujem o akcie klubu aj letecká spoločnosť Qatar Airways, k dohode však nikdy neprišlo.

V tíme pôsobí aj trojica slovenských hráčov Michal Tomič, Ivan Schranz a Jakub Hromada. Ich tím čaká vo štvrtok záverečný zápas skupinovej fázy Európskej ligy proti Servette Ženeva a v prípade triumfu majú istý priamy postup do osemfinále. Predstihnúť ich môže už len úradujúci vicemajster AS Rím.

Slaviu čakajú pred Vianocami posledné dva zápasy.
Slaviu čakajú pred Vianocami posledné dva zápasy.Flashscore

Kto je Pavel Tykač?

Pavel Tykač pôsobí najmä v oblasti energetiky a ťažby hnedého uhlia, ale aj v oblasti nehnuteľností a financií. Podľa českej verzie časopisu Forbes je jedným z najbohatších Čechov s majetkom 183,3 miliardy českých korún (približne 7,49 miliárd eur).

Ovláda najmä druhého najväčšieho výrobcu elektriny v Českej republike, spoločnosť Sev.en Energy, pod ktorú patria severočeské hnedouhoľné bane Vrašany a ČSA, elektrárne vo Chvaleticiach a Počeradoch a teplárne v Zlíne a Kladne. Tykač nakupuje podiely v ďalších spoločnostiach, ako sú Moneta a ČEZ. Angažuje sa aj v zahraničí.

Tykač sa doteraz pohyboval okolo športu najmä ako fanúšik - fandí Slavii a často navštevuje jej zápasy v Edene - alebo ako sponzor niektorých aktivít v regiónoch, kde pôsobia jeho firmy.

Pavel Tykač.
Pavel Tykač.Profimedia

Nedávno sa napríklad na Štadióne Ivana Hlinku v Litvínove konal štvrtý ročník hokejového turnaja Sev.en Hockey Cup pre detské tímy z Litvínova, Pardubíc, Zlína a Kladna. Okrem mládežníckeho hokeja podporili Tykačove spoločnosti v tomto roku aj ženský hádzanársky klub z Mostu.

Prehľad väčšinových majiteľov Slavie od roku 1991:

1991 až 1993 - americký podnikateľ českého pôvodu Boris Korbel

jún až december 1993 - Fotbalový oddíl Slavia

1994 až 1997 - viacerí akcionári bez väčšinového majjiteľa; napríklad První privatizační fond (PPF), Fotbalový oddíl Slavia, spoločnosti WIKA, Benzina, Česká pojišťovna a ďalší

1997 až 2006 - britská investičná spoločnosť ENIC

2006 až 2011 - vtedajší šéfovia klubu Petr Doležal (generálny riaditeľ) a Tomáš Rosen (člen predstavenstva akciovej spoločnosti)

marec až máj 2011 - Antonín Franc (podľa špekulácií tlače bol skutočným vlastníkom kontroverzný podnikateľ Petr Sisák)

máj až august 2011 - investičná a finančná spoločnosť Natland Group

2011 až 2014 - bývalý minister dopravy Aleš Řebíček

2014 až 2015 - Aleš Řebíček a spoločnosť Vinet (vlastník štadióna v Edene)

september 2015 až jeseň 2018 - čínska finančná a energetická spoločnosť CEFC

od novembra 2018 - čínsky developer Sinobo, ktorý prevzal väčšinu akcií od čínskej štátnej spoločnosti CITIC Group, ktorá predtým prevzala klub od CEFC