Bezprecedentný prípad. Zápas v Belgicku sa bude opakovať, dôvodom je chyba rozhodcu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bezprecedentný prípad. Zápas v Belgicku sa bude opakovať, dôvodom je chyba rozhodcu

Hráči Genku protestovali proti verdiktu rozhodcu.
Hráči Genku protestovali proti verdiktu rozhodcu.AFP
Belgická Disciplinárna rada pre profesionálny futbal v piatok dospela k záveru, že rozhodcovia v stretnutí Anderlecht – Genk z 23. decembra minulého roka rozhodli v nesúlade s pravidlami. Tým pripravili o regulárny gól krídelníka hostí Yiru Sora (23), ktorého klub sa po zápase sťažoval a dožadoval sa opakovania duelu. V bezprecedentnom prípade mu v súlade s verdiktom bude vyhovené a výsledok pôvodného súboja sa anuluje.

Keď Sor, bývalý hráč Slavie Praha a v súčasnosti krídelník belgického Genku, poslal 23. decembra svoj tím do vedenia v zápase proti Anderlechtu z gólu po dorážke nepremenenej penalty, zrejme nečakal, že odštartuje kauzu, ktorá sa skončí až opakovaním duelu.

V 23. minúte zahrával útočník hostí Bryan Heynen penaltu, ktorú zoči-voči Kasperovi Schmeichelovi nepremenil. Z následnej dorážky však skóroval práve Sor. Rozhodca Nathan Verboomen ale po zásahu videorozhodcu usúdil, že Nigérijčan vbehol do pokutového územia ešte pred rozohraním lopty, a preto gól neuznal.

Hranicu šestnástky okrem neho prekročili aj dvaja hráči domáceho celku, z ktorých jeden dokonca ešte pred Sorom. Arbitri na túto skutočnosť nebrali ohľad a gól rovno odvolali, aj keď sa podľa pravidiel mal v takom prípade pokutový kop opakovať. Oddelenie profesionálnych rozhodcov sa preto situáciou zaoberalo, podľa neho ale došlo k chybe rozhodcu pri posudzovaní hernej situácie, nie pri uplatňovaní pravidiel – hoci teda rozhodcovia pochybili, zápas sa podľa ligových stanov v takom prípade opakovať nemôže.

Svoje rozhodnutie oddelenie profesionálnych rozhodcov odôvodnilo tým, že v komunikácii medzi hlavným arbitrom a videorozhodcom nedošlo k riešeniu hráčov Anderlechtu, ktorí prekročili hranicu veľkého vápna spolu so Sorom. Predpokladalo sa preto, že o nich rozhodcovia nevedeli, a teda nemohli správne aplikovať pravidlá.

Genk však nesúhlasil ani s týmto verdiktom a rozhodol sa odvolať na Disciplinárnu radu pre profesionálny futbal. Tá v piatok oznámila klubu výsledok svojho šetrenia, v ktorom uvádza, že skutočne došlo k nesprávnej aplikácii pravidiel, zrušila predchádzajúce rozhodnutie a nariadila opakovanie stretnutia. Jeho termín zatiaľ nie je známy, okrem ligovej asociácie sa na ňom musia zhodnúť oba kluby.

Walter Damen, právnik zastupujúci Anderlecht, je rozhodnutím prekvapený. "Disciplinárna rada tým vlastne hovorí, že odteraz môže byť takto sankcionovaná každá chyba rozhodcu. Takto sa otvára Pandorina skrinka. Rozhodne sa ešte odvoláme," povedal denníku Het Laatste Nieuws.