Derby Week: Bitka o Bruggy bola súbojom Dávida s Goliášom, teraz ide o titul a Európu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Bitka o Bruggy bola súbojom Dávida s Goliášom, teraz ide o titul a Európu

Derby o Bruggy sa odohrá v poslednom kole skupiny o titul belgickej ligy.
Derby o Bruggy sa odohrá v poslednom kole skupiny o titul belgickej ligy.Profimedia/Flashscore
Oba kluby z flámskeho mesta na západe Belgicka sa už takmer 50 rokov delia o rovnaký štadión a oba majú vertikálne pruhované dresy. Club Bruggy vyznáva modro-čiernu kombináciu, zatiaľ čo Cercle Bruggy hrajú v zeleno-čiernych dresoch. Club je historicky druhým najúspešnejším belgickým klubom a hegemónom posledného desaťročia, Cercle je v porovnaní s ním trpaslíkom, ktorý v roku 2015 takmer zanikol. V súčasnosti však zažíva sezónu storočia. Derby o Bruggy, ktoré sa bude hrať v poslednom kole skupiny o titul, dostáva veľký náboj: Club bojuje o ďalší titul a Cercle je blízko účasti v Európe.

Rivalita zo školských turnajov

Tak ako v iných európskych mestách a regiónoch, aj v Bruggách zohrali pri rozvoji futbalu významnú úlohu Angličania. Po bitke pri Waterloo (neďaleko Bruselu) v roku 1815 sa v Bruggách v západnom Flámsku usadila početná anglická komunita vyslúžilých vojakov a nižšej šľachty. Mesto prilákalo aj mnohých anglických výrobcov, ktorí v oblasti rozvíjali plátenníctvo a ďalší priemyselné odvetvia. Okrem rozvoja priemyslu a obchodu sa silný anglický vplyv v meste prejavil aj v oblasti vzdelávania a tiež športu.

Vzniklo niekoľko škôl inšpirovaných anglickým vzdelávacím systémom a organizovali sa futbalové turnaje, v ktorých súťažili žiaci a študenti jednotlivých škôl. Okrem anglických škôl existovali v Bruggách, samozrejme, aj bežné školy riadené štátnymi orgánmi a cirkevné školy. Rivalita medzi školami a najmä hodnotami, ktoré reprezentovali, však prekročila únosnú mieru. Aby sa predišlo priamemu konfliktu medzi vzdelávacími inštitúciami, mohli sa pôvodných školských stretnutí zúčastniť len absolventi jednotlivých škôl. A práve z týchto kruhov pochádzajú oba dnešné veľké mestské kluby.

Tabuľka v skupine o titul.
Tabuľka v skupine o titul.Flashscore

Club Bruggy bol založený v roku 1891 skupinou milovníkov futbalu, ktorí sa stretávali na vyššie opísaných školských zápasoch. Získavali ďalších členov bez ohľadu na to, akú školu navštevovali, do ktorej cirkvi patrili a podobne. Na rozdiel od toho má Cercle Bruggy oveľa jasnejšiu históriu. Založili ho v roku 1899 bývalí študenti katolíckej františkánskej školy. Tím sa prezýval Bratia. Bolo to prestížne združenie, pretože malo patronát v najvyšších kruhoch vedenia mesta a provincie.

Kým Club vznikol a vyprofiloval sa ako liberálny klub bez dôrazu na jednu ideológiu, a tak sa stal populárnym, Cercle sa prezentoval ako homogénne, katolícke združenie s jasne definovanými pravidlami. Club si získal popularitu medzi nižšími a strednými vrstvami mestskej spoločnosti a medzi ľuďmi z vidieckeho zázemia Brúgg. Odtiaľ pochádza aj jedna z prezývok tímu - farmári. Na druhej strane hráči a priaznivci Cercle mali prezývku snobi.

Nerovný boj

V súčasnosti už vzťah medzi oboma klubmi nie je založený na rozdieloch v náboženskej príslušnosti alebo spoločenskom postavení. Historicky má v derby navrch Club, ktorý je jednoznačne úspešnejším klubom ako Cercle, a to vďaka svojim športovým výsledkom. Modro-čierni (flámsky Blauw-Zwart) získali 18 majstrovských titulov. Medzi ich najlepšie obdobia patria 70. roky minulého storočia a potom súčasná éra, keď v posledných šiestich ročníkoch získali titul štyrikrát.

Hráči Cercle však boli prvými z dvoch účastníkov, ktorí sa stali majstrami, a to už v roku 1911. Potom v rokoch 1927 a 1930 triumfovali v lige zeleno-čierni (Groen en Zwart). Po vojne však nastal úpadok, klub veľmi často pôsobil v druhej, niekedy dokonca v tretej lige. Najväčšia kríza však Cercle postihla až v novom tisícročí.

Ruská pomocná ruka z Monaka

V roku 2015 sa Cercle ocitol vo vážnych finančných problémoch. Tím spadol do druhej ligy. Z núdze mu pomohol až nový majiteľ. V roku 2017 sa ním stal ruský oligarcha Dmitrij Rybolovlev, ktorý v rámci športového sveta vlastní aj AS Monako. Cercle Brugge sa tak stalo farmou francúzskeho veľkoklubu. Cercle v roku 2018 okamžite postúpil späť do najvyššej belgickej súťaže. Odvtedy však príliš dobré výsledky nedosahoval.

V posledných rokoch sa väčšinou snažil zachrániť a fanúšikovia začali byť skeptickí, či má spojenie s AS Monako a ruským majiteľom zmysel. V aktuálnej sezóne však tento projekt začína zeleno-čiernym prinášať ovocie. Majú na dosah skvelé 4. miesto a účasť v európskych pohároch. Cercle Bruggy je zaujímavý aj čisto z herného hľadiska. Vo svojom kádri má množstvo mladých talentovaných hráčov. Vekový priemer základnej zostavy sa pohybuje okolo 23 rokov, čo znamená najmladšie mužstvo v celej lige.

Víťaz zapichne vlajku

Víťazi bruggského mestského derby (Brugse stadsderby) tradične po dueli vztýčia vlajku klubu v strede ihriska. Kto bude môcť po nadchádzajúcom derby zabodnúť vlajku v stredovom kruhu, bude pravdepodobne bujaro oslavovať. Ak to bude vlajka modro-čierna, Club Brugge bude okrem víťazstva v derby určite sláviť aj titul. Ak bude vlajka zeleno-čierna, Cercle Bruggy možno oslávia najlepšie umiestnenie za posledných takmer sto rokov a postup do európskych pohárov.

Víťaz derby naposledy vyvesil vlajku v septembri 2022, odvtedy sa všetky štyri vzájomné zápasy skončili remízou.
Víťaz derby naposledy vyvesil vlajku v septembri 2022, odvtedy sa všetky štyri vzájomné zápasy skončili remízou.Profimedia

Futbalisti Clubu Bruggy potrebujú z derby získať bod, aby si zabezpečili titul. Ak by mali rovnaký počet bodov ako Anderlecht a Royale Union Saint Gilloise, trofej pre víťaza ligy by skončila v rukách RUSG, ktorý vyhral základnú časť (a Anderlecht, ktorý skončil v lige druhý, má v tomto smere pred Club Bruggy tiež navrch). Cercle Bruggy sa bude musieť spoliehať na to, že Genk zaváha. Ak by Genk prehral, hráčom Cercle by na štvrté miesto stačila remíza proti mestskému rivalovi.

Ak chcete vidieť, ako bude derby medzi Club Brugge a Cercle prebiehať a čo bude výsledok znamenať v záverečnom súboji belgickej ligy, sledujte ho na Flashscore. Zápas sa začína v nedeľu 26. mája o 18:30, rovnako ako všetky ostatné duely v poslednom kole nadstavbovej skupiny o titul.

Ďalšie derby týždňa

Sobota 25. mája

Škótsko - Scottish Cup (pohár)

Celtic - Rangers

Old Firm derby (Derby starých známych)

Rangers vznikli v roku 1872. Druhý z glasgowských veľkoklubov - Celtic - bol založený "až" v roku 1887. Prvý vzájomný zápas, prvé glasgowské derby, sa odohral v roku 1888. Postupom času sa z týchto dvoch klubov stali veľkí rivali a ich derby sa stalo známym ako Old Firm derby, čo by sa dalo preložiť ako derby "starých známych". Rangers a Celtic sú hegemónmi škótskeho futbalu. V tomto ročníku mal navrch Celtic, ktorý získal svoj 56. titul, Rangers vyhrali ligu 53-krát. Oba kluby získali aj najviac titulov v Škótskom pohári (Celtic 41, Rangers 34). Odvekí rivali sa v sobotu stretnú vo finále pohára o ďalšiu trofej.

Izrael - Ligat ha'Al

Maccabi Haifa - Hapoel Haifa

Haifa derby (Haifské derby)

Tak ako v iných izraelských mestách, aj v prípade súboja futbalových klubov s názvami Hapoel a Maccabi ide o veľkú rivalitu. O derby Hapoel a Maccabi sme písali na príklade Tel Avivu. Aj v Haife tieto dva kluby reprezentujú rôzne spoločenské vrstvy a hodnoty. Oba kluby majú spoločný štadión pre viac ako 30-tisíc divákov. Derby pre Haifu sa uskutoční v poslednom kole nadstavbovej skupiny o titul. Maccabi Haifa má už teraz isté 2. miesto, zatiaľ čo Hapoel skončí na 4. mieste.

Anglicko - FA Cup

Manchester City - Manchester United

Manchester derby (Manchesterské derby)

Finále slávneho FA Cupu, najstaršej klubovej súťaže na svete, bude mať opäť podobu manchesterského derby medzi City a United. Pred rokom zvíťazili Citizens (2:1) a favoritom sú aj teraz. V tejto sezóne vyhrali obe ligové derby proti United (0:3 a 3:1) a stali sa majstrami Premier League.

Nedeľa 26. mája

Portugalsko - Taca de Portugal (pohár)

FC Porto - Sporting

Dragoes vs. Leos (Draci vs. Levi)

Vo finále Portugalského pohára sa stretnú dvaja veľkí rivali. FC Porto a Sporting sú po Benfice (38 titulov) historicky najlepšími klubmi v Portugalsku. FC Porto získalo 30 titulov, Sporting v tomto roku zaokrúhlil svoju zbierku na 20. Súperenie je pomenované podľa zvierat, ktoré sú hlavnými symbolmi klubov.