Derby Week: Bitka o Kodaň? Tituly, história, súboj tried aj mesto vs. predmestie

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Bitka o Kodaň? Tituly, história, súboj tried aj mesto vs. predmestie

Kodanské derby sa začne v nedeľu o 16:00 a pôjde v ňom o titul.
Kodanské derby sa začne v nedeľu o 16:00 a pôjde v ňom o titul.Profimedia/Flashscore
Brøndby a FC Kodaň sú historicky dva najlepšie kluby nielen v Kodani, ale aj v celom Dánsku. Brøndby získalo 11 titulov, FC Kodaň pozbieral 15 majstrovských trofejí a lepšiu bilanciu má aj vo vzájomných derby. Tomu sa hovorí Bitka o Kodaň (dánsky Slaget om København), a výraz bitka je v prípade tohto stretnutia naozaj na mieste. Rivalita medzi oboma klubmi totiž neleží len v rovine športovej konkurencie, ale má aj mnoho ďalších vrstiev.

FC Kodaň: Úspech zakódovaný v DNA

FC Kodaň vznikol až v roku 1992, ale jeho základy stoja na už vtedy viac ako storočnej tradícii. Utvorený bol totiž spojením dvoch tradičných klubov Boldklubben 1903 a Kjøbenhavns Boldklub (KB), ktoré sa ocitli v existenčných problémoch. Z názvu bývalého BK 1903 je jasné, akú dlhú mal klub históriu. KB má korene ešte hlbšie, dokonca najhlbšie. Kjøbenhavns Boldklub, založený v roku 1876, bol totiž najstarším futbalovým klubom kontinentálnej Európy mimo Britských ostrovov. Obaja predchodcovia dali novovzniknutému celku do vienka okrem tradície aj víťazné gény.

Boldklubben 1903 získal sedem titulov, KB ovládol dánsku ligu dokonca v 15 ročníkoch. Už v deň založenia tak mal FC Kodaň v rodokmeni 22 majstrovských trofejí. Nástupnícky klub vyhral od svojho vzniku spomínaných 15 titulov a vyrovnal sa tak na čele historických tabuliek materskému KB. Prvýkrát ovládol ligu hneď vo svojej inauguračnej sezóne 1992/93. FC Kodaň bol predurčený k úspechu aj vďaka tomu, že mal hneď od začiatku svojej existencie k dispozícii skvelý domov v podobe moderného národného štadióna Parken, ktorý bol otvorený práve pred 32 rokmi.

Brøndby: Rodinný klub Laudruppovcov

Brøndby IF je pomerne mladý klub, ale taktiež stojí na dlhoročných pilieroch. Vznikol v roku 1964 zlúčením dvoch oddielov, ktorých história siaha do začiatku 20. storočia. V prípade Brøndby IF bolo založenie nového, väčšieho klubu jedným z hlavných predpokladov pre výstavbu nového stánku, ktorý dostal názov Brøndby Stadium. Oproti FC Kodaň, ktorý zdedil prvoligovú licenciu a mohol hneď od začiatku (a úspešne) skúsiť kraľovať dánskemu futbalu, IF si musel cestu k úspechu tvrdo odpracovať a prehrýzť sa na vrchol až zo šiestej najvyššej súťaže. Do prvej ligy sa dostal prvýkrát v roku 1981. Postup mu vystrieľal dánsky internacionál Finn Laudrup, ktorý v tíme predtým pôsobil aj ako hrajúci tréner.

Kromě Brøndby a FC Kodaň sídlí v hlavním městě i menší ligový klub Hvidovre IF.
Kromě Brøndby a FC Kodaň sídlí v hlavním městě i menší ligový klub Hvidovre IF.P3K / Google Earth

Do Brøndby IF priviedol aj svojich dvoch (nutné podotknúť, že veľmi talentovaných) synov. Volali sa Michael a Brian. Obaja hrali v prvom tíme Brøndby IF, aby sa potom vydali za skvelými kariérami do zahraničných veľkoklubov. Michael Laudrup, neskôr vyhlásený ako najlepší dánsky futbalista všetkých čias, sa do Brøndby vrátil aj ako tréner (2002 až 2006). S úspechmi klubu, ale aj celého dánskeho futbalu, sa v prípade IF spájajú aj ďalšie slávne mená, ako bol brankár Peter Schmeichel, strelec Bent Christensen alebo stopér Lars Olsen. Títo traja, Brian Laudrup, ale aj ďalší hráči z Brøndby sa zlatým písmom zapísali do histórie, keď Dáni prekvapivo vyhrali EURO 1992 (Michael Laudrup na turnaji pre spor s koučom národného tímu chýbal).

Boj na ihrisku, v hľadisku i priamo v meste

FC Kodaň a Brøndby IF sú si podobné spôsobom vzniku, s ktorým je spojená výstavba nového štadióna, alebo aj úspechmi, ktoré oba kluby následne dosahovali. Tým sa zoznam podobností končí, v mnohých ohľadoch stojí v úplnom rozpore. FC je spájaný s bohatšou spoločenskou vrstvou, je celkom z centra dánskej metropoly. IF sídli v meste Brøndbyvester ležiacom na okraji kodanskej aglomerácie a tradične je podporovaný širšou spoločnosťou s jadrom v robotníckej triede. Rozmanitejšia je fanúšikovská základňa IF aj z geografického hľadiska. Zatiaľ čo FC má fanúšikov prevažne iba v Kodani, priaznivcov IF by ste našli na vidieku a v ďalších mestách, a to aj vo vzdialenejších častiach Dánska.

Bitku o Kodaň vždy sprevádza skvelá, hoci niekedy veľmi napätá atmosféra. V tejto sezóne ovládli prvé ligové derby futbliasti FC (2:3) - zápas otočili dvoma gólmi v posledných minútach. Druhé sa skončilo bez gólov, zatiaľ čo tretie otočili vo svoj prospech hráči Brøndby (1:2). Posledná bitka o Kodaň v tejto sezóne má punc boja o titul. Zosadí Brøndby IF z trónu úradujúcich majstrov a odvekých rivalov? Zápas sa začína v nedeľu 12. mája o 16:00 SEČ.

Ďalšie derby týždňa

Piatok 10. mája

Mexiko - Liga MX

Tigres de la UANL - CF Monterrey

Clásico del Norte (Clásico severu)

Rivalita medzi Tigres a CF Monterrey je najväčšia z celého severného Mexika a oba kluby sú najsilnejšími široko ďaleko. Monterrey je veľká metropolitná oblasť, v ktorej žije vyše päť miliónov obyvateľov. Jej súčasťami sú okrem iných Guadalupe, kde má štadión CF Monterrey (krásny Estadio BBVA bude jedným z hostiteľských štadiónov MS 2026) a San Nicolás de los Garza, ktorý je domovom Tigres. Clásico del Norte prebehne v rámci štvrťfinále play-off. Prvý zápas sa hrá v piatok, odveta potom v pondelok.

Írsko - Premier Division

Shamrock Rovers - St. Patricks

South Dublin derby (Derby južného Dublinu)

Súperenie medzi dublinskými klubmi Shamrock Rovers a St. Patricks rastie až v posledných rokoch. Dôvodom je to, že Rovers, najúspešnejší írsky klub, sa v roku 2009 presťahovali na nový štadión Tallaght v južnej časti hlavného mesta, kde v minulosti futbalovo vládol St. Patricks.

Írsko - First Division (2. liga)

Cobh Ramblers - Cork City

Cork derby (Derby grófstva Cork)

Okrem Dublinu a Louthu je Cork jediným grófstvom v Írsku, ktoré sa môže pochváliť prvoligovými klubmi. Mestečko Cobh leží len 15 kilometrov od väčšieho Corku, podľa ktorého sa volá celé grófstvo na juhu Írska. K derby dochádza v súťažnom zápase po dvoch rokoch, pretože Cork City v roku 2023 (v Írsku sa hrá systémom jar-jeseň) zostúpil z najvyššej súťaže do druhej ligy, v ktorej Cobh pôsobí dlhodobo.

Sobota 11. mája

Škótsko - Premiership

Celtic - Rangers

Old Firm derby (Derby "starých známych")

Rangers vznikli v roku 1872, druhý z veľkých glasgowských klubov, Celtic, bol založený "až" v roku 1887. Prvý vzájomný zápas prebehol v roku 1888. Postupom času sa z oboch stali obrovskí rivali a ich derby sa začalo nazývať Old Firm derby, čo by sa dalo preložiť ako Derby "starých známych". Aktuálne má škótska najvyššia súťaž na programe posledné tri kolá, Rangers strácajú na Celtic tri body.

Ukrajina - Premier League

Šachtar Doneck - Dynamo Kyjev

Klasyčne derby (Klasické derby)

Dynamo a Šachťar sú dvoma najväčšími futbalovými klubmi na Ukrajine. Už vyše 30 rokov, odkedy sa rozpadol Sovietsky zväz a Ukrajina sa stala samostatnou republikou, nevyhral tamojšiu ligu nikto iný. Ich vzájomné súboje bývajú každoročným hitom sezóny. Popri bitke futbalových obrov ide však aj o duel medzi hlavným mestom Kyjevom a priemyselnou oblasťou na východe krajiny - Donbasom. Viac o Klasyčnom derby písal Derby Week na jeseni.

Česká republika - Fortuna liga

Sparta Praha - Slavia Praha

Derby pražských "S"

Takzvané Derby pražských "S", dvoch najlepších českých klubov Sparty a Slavie, prebehne už po štvrtýkrát v aktuálnej sezóne. Všetky tri doterajšie sa v sezóne skončili v základnom hracom čase remízou (v pohárovom zápase sa z výhry po predĺžení radovala Sparta). Teraz sa obaja rivali stretnú v nadstavbovej skupine o titul.

Slovinsko - Prva liga

Maribor - Olimpija Ľubľana

Večni derby (Večné derby)

Rivalita medzi tradičnými slovinskými celkami ožila v roku 2009, keď sa Olimpiji po rokoch existenčných útrap podarilo prebojovať späť do najvyššej sotúže. Odvtedy dokonca trikrát získala titul a je aj úradujúcim šampiónom. Najúspešnejším klubom v Slovinsku je so 16 titulmi Maribor, momentálne však Večni derby bude súbojom o druhé miesto. Majstrom Slovinska sa totiž tento rok stalo Celje.

Portugalsko - Primeira Liga

Vitória Guimaraes - Braga

O Dérbi do Minho (Derby regiónu Minho)

Guimaraes a Braga sú dvoma najväčšími mestami regiónu Minho na severe Portugalska. Ležia iba 20 kilometrov od seba a sú rivalmi aj z historického hľadiska. Súperenie medzi nimi sa prenáša aj na futbalové ihrisko. Obaja protagonisti sú navyše na portugalské pomery veľmi úspešnými klubmi. V predposlednom kole sezóny sa v derby bude hrať aj o vstupenku do pohárovej Európy.

Nedeľa 12. mája

Francúzsko - Ligue 1

Štrasburg - Méty

Derby de l'Est (Derby východu)

Rivalita medzi Štrasburgom a Métami vychádza zo športovej konkurencie, oba kluby majú dlhodobo podobnú kvalitu, ale aj zo spoločnej histórie oboch miest. Štrasburg a Méty boli pred prvou svetovou vojnou nemeckými mestami ríšskej krajiny Alsasko-Lotrinsko. Aktuálne sú obe mestá (ktoré od seba delí 130 kilometrov) hlavnými sídlami dvoch francúzskych departmentov v severovýchodnej časti Francúzska. Do konca Ligue 1 zostávajú posledné dve kolá, Méty bojujú o záchranu.

Portugalsko - Primeira Liga

FC Porto - Boavista

O Dérbi do Porto (Portské derby)

Portugalskému futbalu vládne "veľká trojka". Historicky každý ročník tamojšej najvyššej súťaže vyhral jeden z trojice Benfica, Sporting, FC Porto. Až na dve výnimky. Jednou z nich je titul menšieho z portských klubov Boavisty v roku 2001. Portské derby je pravým súbojom Dávida a Goliáša.

Paraguaj - Primera División

Cerro Porteño - Olimpia Asunción

El Clásico del fútbol Paraguayo (Clásico paraguajského futbalu)

El Clásico paraguajského futbalu je bitkou najúspešnejších klubov s najväčšou fanúšikovskou základňou rozosiatou po celom Paraguaji. Sú nimi Cerro Porteño a Club Olimpia, oba sídlia v hlavnom meste Asunción. Od roku 1913 sa stretli už v 453 vzájomných súbojoch.