Derby Week: Klasyčne derby - jedna z mála radostí v krajine zdecimovanej vojnou

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Klasyčne derby - jedna z mála radostí v krajine zdecimovanej vojnou

Hráči Šachtaru Doneck počas jedného z prvých zápasov, keď bol ich domovským stánkom kyjevský Olympijský štadión.
Hráči Šachtaru Doneck počas jedného z prvých zápasov, keď bol ich domovským stánkom kyjevský Olympijský štadión.www.shakhtar.com/Flashscore
Dynamo Kyjev a Šachtar Doneck sú dva najväčšie futbalové kluby na Ukrajine. Nikto iný nevyhral domácu ligu už viac ako 30 rokov, odkedy sa rozpadol Sovietsky zväz a Ukrajina sa stala nezávislou republikou. Ich vzájomné zápasy sú každoročne hitom sezóny. Popri súboji dvoch futbalových gigantov je to však aj súboj medzi hlavným mestom Kyjev a priemyselným regiónom na východe krajiny - Donbasom. Od roku 2014 navyše Šachtar nemôže hrať vo svojej krásnej aréne pre vojnu v regióne, takže sa stret dvoch hegemónov niekoľkokrát zmenil aj na klasické mestské derby.

Sovietska značka pre svet

Dynamo Kyjev bolo založené v roku 1927 ako jedna z pobočiek celoštátneho "všezväzového" športového spolku bývalého Sovietskeho zväzu. Táto organizácia, ktorá dostala "dynamický" a zároveň politicky neutrálny názov Dynamo, pôsobila v rámci krajiny pod autoritou a kontrolou KGB (sovietskeho Výboru štátnej bezpečnosti). Okrem názvu klub prijal aj ďalšiu symboliku tejto inštitúcie - logo v tvare písmena "D", ktoré sa v písanej cyrilike veľmi podobá latinke. Bol to tiež jeden z dôležitých aspektov, aby sovietske celky prerazili aj inde vo svete.

Znak Dynama, pre ktorý je tiež typická svetlomodrá farba (často v kombinácii so žltou), je športovým fanúšikom dobre známy vďaka iným (po)sovietskym klubom. V skutočnosti vznikol ako v ZSSR (Dynamo Moskva, Dinamo Tbilisi, Dinamo Minsk...), tak aj v krajinách tzv. východného bloku. Teda tam, kde boli v druhej polovici 20. storočia pri moci komunistické strany so silnými väzbami na Moskvu a sovietsky režim. Chorvátske Dinamo Záhreb alebo (východo)nemecké Dynamo Drážďany sú príkladmi stále veľmi známych tímov, zatiaľ čo v Českej republike rovnaký názov používajú České Budějovice.

Hráči takýchto klubov neboli v Sovietskom zväze oficiálne zamestnaní ako športovci, ale boli súčasťou armády. Takto fungovali všetky organizácie pod touto značkou (alebo iné založené na podobnom princípe) v Sovietskom zväze a ďalších krajinách východného bloku.

Šachtar - klub stachanovcov

Klub známy dnes ako Šachtar vznikol v Donecku v roku 1936 zlúčením dvoch celkov, zhodou okolností oboch s názvom Dynamo - Dynamo Horlivka a Dynamo Stalino (Stalino bol prosovietsky názov Donecka do roku 1961). Výsledok zlúčenia dostal názov Stachanovec Stalino. Ten súvisel s propagandistickým stachanovským hnutím, ktoré bolo v čase jeho založenia na vzostupe.

Pomenovanie hnutia a futbalového celku bolo inšpirované osobou Alexeja Stachanova, baníka pôsobiaceho v Doneckej oblasti. Bol známy svojimi neuveriteľnými pracovnými výkonmi, ktorými prekonával povinné pracovné normy. Počas jednej zmeny sa mu údajne podarilo prekročiť stanovený limit až 14-krát. Vládnuca garnitúra vytvoril zo Stachanova kult osobnosti a prezentovala ho ako vzor pre pracujúci ľud. Členovia stachanovského hnutia v honbe za mimoriadnymi pracovnými výkonmi a chválou často nedodržiavali bezpečnostné opatrenia a používali špeciálne upravené pracovné prostriedky.

Ich snahy mali často za následok vážne alebo smrteľné zranenia. Dodnes je bežné označovať robotníkov a štrajkujúcich, skrátka mimoriadne pracovitých robotníkov a zamestnancov, ako stachanovcov, a to nielen v ruštine alebo ukrajinčine, ale napríklad aj v češtine.

V roku 1946 sa názov klubu zmenil na Šachtar, čo v preklade znamená baník. Podobne ako Dynamo a ďalšie organizácie zastupujúce niektoré organizácie socialistickej spoločnosti (napríklad Lokomotiv, športový spolok železničiarov), aj Šachtar patril medzi všeodborové "jednoty", teda konkrétne združoval baníkov. Ten donecký je klubom baníkov z obrovskej ťažobnej a priemyselnej oblasti Donbasu (pomenovanej podľa rieky Don a výrazu pre uhoľnú panvu - basejn). Medzi ďalšie veľké futbalové veľmoci s názvom Šachtar patria tímy z Karagandy v Kazachstane a Soligorska v Bielorusku.

Sovietska minulosť, európska budúcnosť

V časoch Sovietskeho zväzu bolo Dynamo Kyjev jednoznačne najlepším ukrajinským zástupcom. V sovietskej súťaži patrilo k absolútnej špičke a z hľadiska počtu titulov bolo dokonca najlepším klubom v histórii sovietskej ligy. Získalo celkovo 13 titulov majstra ZSSR. Preto sa stalo tŕňom v oku vládnucej Moskvy, a teda veľkým konkurentom moskovských veľkoklubov Spartak (12 majstrovských titulov), Dynamo (11) a CSKA (7).

Kyjevským futbalistom sa podarilo uspieť aj v európskom meradle. V roku 1975 vyhrali Pohár UEFA, o 11 rokov neskôr Pohár víťazov pohárov. V pomyselnom rebríčku ukrajinských klubov v rámci sovietskeho futbalu boli za nimi ako jednoznační králi predchodcovia dnešných tímov FC Dnipro a Zorja Luhansk. Šachtar Doneck patril väčšinu času k priemeru sovietskej ligy.

Aj po rozpade ZSSR a vzniku samostatnej Ukrajiny mala miestna liga naďalej tých istých vládcov. V rokoch 1993 až 2001 vyhralo Dynamo ligu deväťkrát za sebou a darilo sa mu aj v európskych pohároch. Pamätný je napríklad hetrik Andrija Ševčenka do siete Barcelony pri víťazstve 4:0 na Camp Nou.

V 90. rokoch však začala stúpať aj sila baníckeho klubu z východu Ukrajiny. Vyvrcholilo to ziskom prvého titulu v roku 2002 a nebol to ojedinelý úspech. Odvtedy Šachtar nikdy neskončil v ukrajinskej lige horšie ako na druhom mieste. A keďže Dynamo pravidelne nastupuje v elitnej dvojke, na začiatku 21. storočia sa zrodila obrovská rivalita, dnes známa ako "Klasyčne" derby.

Súboj európskeho formátu

V sezóne 2008/09 sa dvaja rivali stretli aj na európskej scéne, a to priamo v semifinále Pohára UEFA. Úvodný zápas v Kyjeve sa skončil 1:1, odveta v Donecku smerovala k rovnakému výsledku, ale napokon rozhodol gól domácich z 89. minúty. Šachtar potom svoj úspech korunoval víťazstvom vo finále proti Werderu Brémy a stal sa prvým (a zatiaľ jediným) klubom v histórii samostatnej Ukrajiny, ktorý triumfoval v európskom pohári.

Celú krajinu teraz negatívne ovplyvňuje vojna vedená Ruskom. Východný región je terčom konfliktu oveľa dlhšie, boje v Donbase sa začali už v roku 2014 a Šachtar Doneck je odvtedy bez domova. Jeho moderná aréna pre viac ako 50-tisíc divákov, ktorá bola otvorená v roku 2009 a hostila aj zápasy majstrovstiev Európy 2012, žiaľ, slúžila futbalu len päť rokov.

Všade tam, kde je Šachťor doma od roku 2014.
Všade tam, kde je Šachťor doma od roku 2014.P3K / Google Maps.

Odvtedy Šachtar vystriedal na svoje domáce zápasy viacero miest na Ukrajine i v zahraničí. Ako jeho "azyl" teraz slúži Arena Ľvov na západnej Ukrajine. Hral aj v Charkove, Užhorode, a dokonca aj na Olympijskom štadióne v Kyjeve, kde hrá svoje domáce zápasy jeho najväčší rival. Klasyčne derby sa občas v úvodzovkách mení na mestské derby. V minulej sezóne čiernooranžoví preniesli svoje zápasy v Európe na štadión Wojska Polskiego vo Varšave, v aktuálnej hrajú "doma" v Lige majstrov na Volksparkstadione v Hamburgu.

Napriek tomu, že museli hľadať útočisko ďaleko za Doneckom, neustále si udržiavajú neuveriteľne vysokú úroveň výkonov. Po tom, čo bola sezóna 2021/22 ukrajinskej ligy zrušená pre vojnu, sa Šachtaru podarilo v roku 2023 získať ďalší majstrovský titul. Posledným predvojnovým majstrom bolo Dynamo Kyjev. 

Ak chcete zistiť, aký bude výsledok prvého "Klasyčneho derby" sezóny 2023/24, sledujte ho na Flashscore. Výkop zápasu je naplánovaný na Olympijskom štadióne v Kyjeve v piatok o 16:00.

Ďalšie derby týždňa

Streda 1. novembra a sobota 4. novembra

Česká republika - MOL Cup a Fortuna liga

Bohemians - Sparta

Malé pražské derby

Sparta a Slavia sú najväčšími rivalmi v rámci Prahy a celej Českej republiky. Súboje medzi ostatnými klubmi z hlavného mesta a niektorým z veľkých pražských "S" alebo medzi sebou navzájom sa označujú ako "malé pražské derby". Bohemians a Sparta sa proti sebe postavia dokonca dvakrát v priebehu jedného týždňa - najprv v pohári, potom cez víkend v lige.

Štvrtok 2. novembra

Bielorusko - Vyššia liga

Dinamo Minsk - BATE Borisov

BY Clasico (Bieloruské clasico)

Dinamo Minsk z hlavného mesta Bieloruska vládlo miestnemu futbalu počas éry ZSSR a potom v 90. rokoch minulého storočia. Nástupníckym hegemónom je BATE, klub z Borisova, malého mesta neďaleko Minska, ktorý sponzoruje spoločnosť "Borisovské automobilové a traktorové elektrosúčiastky" (BATE).

Rumunsko - Cupa Romaniei

Universitatea Cluj - CFR Cluj

Derbiul Clujului (Klužské derby)

Kluž je tretie najväčšie mesto v Rumunsku a hlavné mesto regiónu Transylvánia. Je domovom dvoch tradičných klubov: CFR Kluž a Universitatea Kluž. Ich posledné derby v lige vyhrali futbalisti CFR v auguste po prestrelke 4:3. Teraz sa dvaja rivali stretnú aj v národnom pohári.

Rakúsko - ÖFB Cup

Grazer AK - Sturm Graz

Grazer Derby (Derby Štajerského Hradca)

V Rakúskom pohári sa uskutoční súboj o Štajerský Hradec. Grazer AK, ktorý momentálne pôsobí v druhej lige, sa naposledy stretol so Sturmom v najvyššej súťaži v roku 2007. Posledné derby sa datuje do roku 2022, keď sa oba tímy stretli v pohári. Sturm vtedy vyhral 1:0.

Sobota 4. novembra

Nemecko - Bundesliga

Borussia Dortmund - Bayern Mníchov

Der Klassiker ("Klasika")

Súboj medzi Borussiou Dortmund a Bayernom Mníchov je najväčším zápasom v nemeckom futbale. Bayern získal 33 titulov, Borussia je v historických tabuľkách tretia (osem). 1. FC Norimberg má o jeden triumf viac (naposledy však vyhral ligu v roku 1968 a v súčasnosti pôsobí v druhej bundeslige).

Brazília - Serie A

América FC - Atlético Mineiro

Clássico das Multidoes (Clasico davov)

Najväčším derby brazílskeho mesta Belo Horizonte je zápas medzi Atlético Mineiro a Cruzeiro. Väčším súperom Atlética však bývala América FC. Tento zápas tradične priťahuje najviac divákov, preto sa mu hovorí Clasico davov (čo je bežný názov aj pre iné derby v Brazílii).

Nedeľa 5. novembra

Česká republika - Fortuna liga

Karviná - Baník Ostrava

Sliezske derby

Sliezsko je v rámci Česka jednou z troch historických zemí (ďalšie dve sú Čechy a Morava). Vo futbale ho reprezentujú najmä tri kluby - Baník Ostrava, Karviná a Opava. V rokoch 2018 až 2021 boli všetky z nich dokonca súčasťou najvyššej českej súťaže.

Nemecko - 2. Bundesliga (2. liga)

Hannover 96 - Eintracht Braunschweig

Niedersachsen Derby (Dolnosaské derby)

Hannover a Braunschweig sa nachádzajú 70 km od seba v spolkovej krajine Dolné Sasko na severe Nemecka. Špičkové kluby z oboch miest proti sebe najčastejšie súperia v druhej Bundeslige. Aktuálna sezóna nie je výnimkou. Braunschweig je momentálne na poslednom mieste tabuľky so ziskom iba piatich bodov.

Bolívia - Division Profesional

Club Blooming - Oriente Petrolero

Clásico cruceno (Derby o Santa Cruz de la Sierra)

Santa Cruz de la Sierra je druhé najväčšie mesto v Bolívii. Je domovom viac ako dvoch miliónov obyvateľov a tiež štyroch prvoligových tímov: Blooming Club, Oriente Petrolero, Real Santa Cruz a Royal Pari. Blooming a Oriente sú najsilnejšie z nich, a tak je ich zápas zároveň najväčším mestským derby.

Pondelok 6. novembra.

Brazília - Serie A

Vasco da Gama - Botafogo

Clássico da Amizade (Priateľské clásico)

Derby alebo clásica sú v Brazílii často veľmi vypäté zápasy. Duel medzi Vasco da Gama a Botafogo, dvoma klubmi z Ria de Janeiro, je však výnimkou. Aj keď sú to rivali, ich vzájomné súboje a celkový vzťah medzi ich fanúšikmi zvyčajne nespôsobujú žiadne problémy. Ide o "Priateľské clásico".

Utorok 7. novembra

Severné Írsko - Ligový pohár

Ballymena United - Coleraine FC

A26 derby

Derby medzi Ballymena United a Coleraine FC je pomenované podľa diaľnice A26, ktorá spája obe mestá na severe Severného Írska. V aktuálnej sezóne sa tieto dve strany stretli už dvakrát. Prvé derby vyhralo Coleraine, druhé Ballymena. Teraz sa súperi stretnú v semifinále Ligového pohára.

Glentoran FC - Linfield FC

Big Two Derby (Derby Veľkej dvojky)

Semifinále Ligového pohára v Severnom Írsku prinesie aj najväčšie derby v krajine. Proti sebe sa postaví tzv. Veľká dvojka z Belfastu - Linfield a Glentoran - najsilnejšie a najúspešnejšie severoírske kluby. Linfield získal 56 majstrovských titulov, Glentoran 23.