Derby week: Boj o delo z občianskej vojny. Zakladatelia vs. prisťahovalci, to je duel o Texas

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Derby week: Boj o delo z občianskej vojny. Zakladatelia vs. prisťahovalci, to je duel o Texas
Obe texaské derby v sezóne 2023 medzi Dallasom a Houstonom sa skončili nerozhodne.
Obe texaské derby v sezóne 2023 medzi Dallasom a Houstonom sa skončili nerozhodne.Profimedia / Flashscore
V USA sa v mnohých derby hrá okrem prestíže a výhry nad rivalom aj o nejakú fyzickú trofej. Tým sú americké futbalové rivality unikátne. V Texase sú také dokonca dve a v rámci Major League Soccer sa o ne bije trojica klubov - FC Dallas, Houston Dynamo a Austin FC.

Hlavnými a tradičnými texaskými rivalmi sú Dallas a Houston. Prvý z nich (predtým Dallas Burn) patrí medzi desiatku klubov, ktoré v roku 1996 zakladali MLS. Nikdy ju však nevyhral. Najbližšie bol pred 14 rokmi, keď podľahol vo finále tímu Colorado Rapids. V roku 2016 získal Supporters' Shield, trofej pre víťazov základnej časti MLS, avšak vo štvrťfinále play-off nestačil na neskorších víťazov zo Seattlu Sounders.

Klub Houston Dynamo vznikol v roku 2005 po tom, čo sa majitelia vtedajšieho účastníka ligy San Jose Earthquakes rozhodli z Kalifornie premiestniť inam. Do Houstonu sa odsťahovali aj hráči a zamestnanci klubu - pôvodní Earthquakes tak de facto len prešli do iného štátu a mesta, zmenili názov, klubové farby a logo (klub sa v roku 2008 do Major League Soccer vrátil pod novými majiteľmi, ale s pôvodnou značkou ).

Dynamo je účastníkom MLS od sezóny 2006. Hneď vo svojom prvom ročníku celú súťaž vyhralo - vo finále po penaltovom rozstrele proti New England Revolution. O rok neskôr titul dokonca obhájilo, keď vo finále opäť porazilo New England.

Vstupom Houstonu do MLS mal Texas v lige už dva kluby. Okamžité úspechy zo dňa na deň zrodeného konkurenta navyše zášť a závisť zo strany fanúšikov "tradičného" FC Dallas výrazne posilňovali. Rýchlo vznikla silná rivalita, pre ktorú sa vžil názov Texas derby. Po vzore iných futbalových rivalít v USA sa v rámci tej texaskej zaviedlo aj to, že sa bude súperiť o fyzickú trofej, ktorú prevezme tím, ktorý bol v sezóne vo vzájomných dueloch úspešnejší. Avšak na rozdiel od iných derby nejde o pohár, štít, či iný tradičný typ ceny, ale o repliku historického vojnového dela.

V texaskom derby sa hrá o repliku dela z 18. storočia, takzvaný El Capitán.
V texaskom derby sa hrá o repliku dela z 18. storočia, takzvaný El Capitán.houstondynamofc.com

V prípade, že obaja rivali získajú v ročníku v derby rovnaký počet bodov, rozhoduje o zisku trofeje El Capitán lepšie skóre. Pokiaľ aj to je vyrovnané, prihliada sa na prípadné ďalšie vzájomné zápasy v play-off, domácom pohári alebo Lige majstrov CONCACAF. Ak nemožno aplikovať ani to, trofej zostáva aktuálnemu držiteľovi.

To je práve prípad minulého ročníka, keď sa obaja rivali stretli len v dvoch súťažných zápasoch a v oboch prípadoch z toho bola remíza. El Capitán tak zostáva na štadióne v Dallase. Z doterajších 18 sezón, počas ktorých k texaskému derby v MLS došlo, získal Dallas slávne delo 10-krát, Houston 8-krát.

Copa Tejas - nový klub, nová trofej

V roku 2021 rozšíril ligu ďalší klub so sídlom v Texase - Austin FC. Mestá Austin, Dallas a Houston patria medzi štvoricu najväčších tohto štátu, prirodzene tak medzi nimi panuje veľká rivalita. Pretože derby medzi Dallasom a Houstonom je zaužívané, má svoju trofej aj pravidlá, pridal sa ďalší pohár, ktorý rozhoduje o tom, ktorý klub z Texasu bol v sezóne najlepší a o ktorý sa môže uchádzať aj Austin FC. Nazýva sa Copa Tejas, čiže Texaský pohár.

Ten vznikol už v roku 2019 na popud fanúšikov San Antonia FC, ktorí podľa vzoru texaského derby túžili tiež zažiť atmosféru boja o lokálnu trofej. San Antonio pôsobí v USL Championship, súťaži, ktorá je de facto druhou ligou za MLS. Vstupom Austinu medzi elitu sa o Copa Tejas bojuje na viacerých úrovniach – zavedený bol zvlášť Texaský pohár pre najlepší z tímov v MLS, zvlášť pre súperov v USL Championship (v ktorej spolu s San Antoniom aktuálne pôsobí celok El Paso Locomotive a minulú sezónu ju hral aj klub Rio Grande Valley FC, ktorý však v decembri 2023 zanikol).

Päť najlepších klubov v Texase tvoria Dallas, Houston a Austin v Major League Soccer a San Antonio a El Paso v USL Championship.
Päť najlepších klubov v Texase tvoria Dallas, Houston a Austin v Major League Soccer a San Antonio a El Paso v USL Championship.P3K / Google Earth

O tom, kto získa Copa Tejas, rozhoduje minitabuľka vzájomných súbojov. V doterajšom priebehu sezóny porazil Austin 2:1 Dallas a vyzrel aj na Houston pomerom 1:0. V boji o pohár tak má na konte už šesť bodov. Teraz dôjde v MLS na texaské derby medzi Dallasom a Houstonom, výkop má v noci zo soboty na nedeľu o 2:30 SEČ.

Ďalšie derby týždňa

Streda 24. apríla

Grécko - Super League

AEK Atény - Panathinaikos FC

Athenian derby (Aténske derby)

V Aténach sídli takzvaná Veľká trojka, tri najúspešnejšie grécke kluby. Sú nimi Olympiakos Pireus (47 titulov), Panathinaikos (20) a AEK (13, úradujúci majster). O aténskej Veľkej trojke rozprával Derby Week už skôr. AEK a Panathinaikos sú momentálne v nadstavbovej skupine o titul v priamom boji o prvenstvo. V hre sú s nimi aj PAOK Solún a Olympiakos.

Srbsko - Kup Srbije (pohár)

Crvena Zvezda Belehrad - Partizan Belehrad

Večiti derbi (Večné derby)

"Červená hviezda" bola založená v úzkej spojitosti so štátnou bezpečnosťou (políciou), Partizan vznikol ako futbalový oddiel v rámci Juhoslovanskej ľudovej armády. Oba kluby patria medzi najúspešnejšie v rámci celej bývalej Juhoslávie. Crvena Zvezda má na konte 34 majstrovských titulov (vrátane 19 juhoslovanských). Partizan vyhral v 27 ročníkoch (11 v juhoslovanskej ére).

Anglicko - Premier League

Everton - Liverpool

Merseyside derby (Derby o rieku Mersey)

Duel medzi Evertonom a Liverpoolom, dvoch klubov z Liverpoolu, je pomenovaný podľa grófstva Merseyside (a to podľa rieky Mersey, ktorá v meste ústi do Írskeho mora). Ide o najdlhšie hrané derby v najvyššej anglickej lige. Hrá sa nepretržite od sezóny 1962/63. Teraz pôjde o vzájomný súboj s poradovým číslom 244.

Sobota 27. apríla

Austrália - A-League

Newcastle Jets - Central Coast Mariners

F3 Derby (Derby o diaľnicu F3)

Central Coast Mariners sídlia v Gosforde, asi 70 kilometrov južne od Newcastlu a približne rovnako ďaleko severne od Sydney. Ich súboje nesú názov podľa diaľnice, ktorá všetky tri mestá spája. Mariners vyhrali posledné štyri derby a favoritom sú aj teraz - nachádzajú sa na druhom mieste tabuľky a obhajujú titul z minulej sezóny.

Fínsko - Veikkausliiga

FC Haka - HJK Helsinki

Klassikko

Ako Klassikko sa označuje bitka medzi HJK Helsinki a FC Haka. Ide totiž o historicky najlepšie fínske kluby. Jednoznačne najsilnejší je HJK z hlavného mesta, ktorý získal už 33 titulov. Aktuálne drží sériu štyroch prvenstiev v rade. Tím Haka z mesta Valkeakoski oslavoval deväťkrát (naposledy však v roku 2004).

Turecko - Süper Lig

Fenerbahce - Besiktas

Besiktas-Fenerbahce derbisi

Fenerbahce a Besiktas tvoria spolu s Galatasarayom najsilnejšiu trojicu futbalových klubov v Turecku. Všetky tri sídlia v Istanbule, veľká rivalita panuje vzájomne medzi všetkými tromi. O tomto aj o ďalších istanbulských derby hovorila jedna z minulých častí rubriky Derby Week. Fenerbahce je z historického hľadiska najlepším celkom krajiny (28 titulov), Besiktas je tretí (21 titulov).

Nedeľa 28. apríla

Mexiko - Liga MX

Club Atlas - CD Guadalajara

Clásico Tapatío (Guadalajarské Clásico)

Club Atlas a CD Guadalajara zvaný Chivas sú tradičnými celkami z tretieho najväčšieho mesta Mexika v štáte Jalisco. Súbojom týchto dvoch tímov sa hovorí Clásico Tapatío. Tapatío je hovorový výraz, ktorý v mexickej španielčine označuje niečo alebo niekoho, kto je z Guadalajary.

Taliansko - Serie A

Neapol - AS Roma

Derby del Sole (Derby Slnka)

Neapol a AS Rím sú najpopulárnejšími klubmi mimo severného Talianska, kde vďaka Turínu, Milánu a mnohým ďalším mestám a klubom leží ťažisko talianskeho futbalu. Konflikt dvoch najväčších celkov z južnej polovice krajiny sa nazýva Derby juhu (Derby del Sud) alebo aj Derby slnka (Derby del Sole). Obaja rivali aktuálne tvrdo bojujú o miesta zaručujúce účasť v európskych pohároch pre budúcu sezónu.

Anglicko - Premier League

Tottenham Hotspur - Arsenal

North London derby - (Severolondýnske derby) 

Severolondýnske derby dvoch gigantov z anglickej Premier League – Arsenalu a Tottenhamu – patrí medzi najväčšie na svete. Oba veľkokluby sídlia len šesť kilometrov od seba. Tak blízko seba predtým neležali. Arsenal bol založený vo štvrti Woolwich v južnej časti anglickej metropoly, na sever Londýna sa prisťahoval v roku 1913. Tomuto, ale aj ďalším derby anglického futbalu, sa venuje kniha Viac ako len zápas.

Brazília - Serie A

Flamengo - Botafogo

Clássico da Rivalidade (Rivalita všetkých rivalít)

Derby, čiže v Brazílii clássico, medzi Flamengom a Botafogom, dvoch klubov z Ria de Janeiro, je jednou z najväčších rivalít v rámci brazílskeho futbalu. Oba kluby sa spolu stretli už 389-krát. Flamengo si pripísalo 147 výhier, Botafogo svojho soka porazilo v 118 prípadoch.

Grécko - Super League

PAOK Solún - AEK Atény

Double-headed eagles derby (Derby dvojhlavých orlov)

V nadstavbovej skupine o titul je v Grécku de facto každý zápas derby alebo rivalitou. Tou je aj súboj medzi klubmi PAOK Solún a AEK Atény. Písmeno K v prípade skratiek oboch klubov odkazuje ku Konštantínopolu (dnešnému Istanbulu). Práve odtiaľ pochádzajú zakladatelia oboch súperov, ktorými boli grécki utečenci. Symbolom Konštantínopolu je dvojhlavý orol, čo je ďalšie spojenie medzi oboma celkami.

Maďarsko - OTP Bank Liga

MTK Budapešť - Ferencváros

Örökrangadó (Večné derby)

Örökrangadó (v maďarčine večné derby) je súbojom dvoch historicky najlepších tímov nielen z hlavného mesta Maďarska, ale aj v rámci celej krajiny. Ferencváros získal celkom 34 titulov, MTK má na konte 23 prvenstiev. Obe doterajšie derby sezóny opanoval jednoznačne Ferencváros (6:1 a 5:1).

Španielsko - La Liga

Betis - FC Sevilla

Derbi sevillano (Sevillské derby)

Sevillské derby je známe aj ako veľké derby (El Gran Derbi). Zatiaľ čo FC sídli v lukratívnej štvrti Nervión, Betis je klubom z južnej, chudobnejšej časti mesta. Z toho vyplýva, že v derby ide čiastočne aj o súboj spoločenských tried. Historicky je silnejšia Sevilla, aktuálne sa však viac darí Betisu. Priamo v derby je však Sevilla už päť zápasov v rade neporazená.

Portugalsko - Primeira Liga

FC Porto - Sporting

Dragoes vs. Leos (Draci vs. Levi)

FC Porto a Sporting sú po Benfice (38 titulov) historicky najlepšími klubmi v Portugalsku. FC Porto získalo 30 primátov, Sporting 19. Rivalitu medzi nimi umocňuje konkurencia medzi metropolou Lisabonom a druhým najväčším mestom v krajine Portom. Vzájomný stret sa nazýva podľa zvierat, ktoré sú hlavnými symbolmi klubov.

Ekvádor - Liga Pro

Emelec - Barcelona SC

El partido inmortal (Nesmrteľný zápas)

Kluby Emelec a Barcelona SC sídlia v Guayaquile. Toto významné prístavné mesto je so svojimi tromi miliónmi obyvateľov druhým najväčším v Ekvádore. Emelec a Barcelona sú čo do počtu titulov dvoma najlepšími v krajine (Barcelona ich získala 16, Emelec 14). Prekonávajú všetkých súperov z hlavného mesta Quita aj zvyšku Ekvádoru.

Pondelok 29. apríla

Izrael - Ligat ha'Al

Hapoel Haifa - Maccabi Haifa

Haifa derby (Haifské derby)

Podobne ako v iných izraelských mestách je stret medzi futbalovými klubmi s názvami Hapoel a Maccabi veľkou rivalitou. Podstatu derby Hapoel – Maccabi vysvetľoval Derby Week na príklade Tel Avivu. Aj v Haife oba kluby reprezentujú rozdielne sociálne triedy a hodnoty. Pritom zdieľajú štadión pre viac ako 30-tisíc divákov.

Utorok 30. apríla

Brazília - Serie A

Sao Paulo - Palmeiras

Choque-Rei (Stret kráľov)

Sao Paulo FC a Palmeiras patria medzi najväčšie a najúspešnejšie brazílske kluby. Obaja sídlia v Sao Paule. Ich súboju sa hovorí Stret kráľov. Brazílsky ligový systém a zvlášť Veľkú štvorku futbalových klubov zo Sao Paula opisoval Derby Week nedávno. Obaja rivali majú vo vzájomných dueloch na konte momentálne rovnaký počet víťazstiev (116).