Derby Week: Dve bitky o São Paulo i Clásico gigantov. V Brazílii nastalo obdobie rivalít

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Dve bitky o São Paulo i Clásico gigantov. V Brazílii nastalo obdobie rivalít

Corinthians nedokázal proti Palmeirasu vyhrať už šesť zápasov v rade.
Corinthians nedokázal proti Palmeirasu vyhrať už šesť zápasov v rade.Profimedia
Brazília je krajina zasľúbená futbalu, deti sa tam rodia snáď s loptou pri nohe. Čo sa týka šikovných hráčov, tento juhoamerický gigant je svetovou veľmocou aj ich najväčším exportérom. Vlani pôsobilo v ligových súťažiach po celom svete skoro 1 300 profesionálov z Brazílie. V tejto časti sezóny prebiehajú v ich vlasti ligové súťaže na úrovni jednotlivých spolkových štátov, preto je k videniu celý rad derby zápasov. Tento týždeň je ich na programe iba v najvyšších štátnych ligách celkom osem.

Futbalová sezóna v Brazílii sa delí na dve veľké časti. Spravidla od apríla do decembra sa hrajú celonárodné ligové súťaže. Systém má štyri úrovne – Seriu A, B, C a D. Na začiatku každého kalendárneho roka, od januára do apríla, prebiehajú ligy v rámci jednotlivých brazílskych spolkových štátov. Aj tie sa členia do jednotlivých poschodí, medzi ktorými určitý počet tímov zostupuje a postupuje.

Brazíliu tvorí 26 spolkových štátov a jeden federálny dištrikt hlavného mesta Brazília. Vo všetkých týchto 27 hlavných administratívnych jednotkách krajiny sa bojuje o ligový titul. V prípade celého radu štátov sú tamojšie ligové súťaže "napchaté" veľkými a kvalitnými klubmi.

Vlasť štvornásobných majstrov sveta je siedmou najľudnatejšou krajinou Zeme. Jej populácia presahuje 203 miliónov obyvateľov, ktorí sa koncentrujú do mnohých veľkých miest. Celkom 15 ich má viac ako milión ľudí. Brazília sa pýši aj veľkým počtom silných, úspešných a populárnych futbalových mužstiev. Súčasťou tamojšej smotánky je celkom 12 klubov.

Veľká dvanástka brazílskych klubov.
Veľká dvanástka brazílskych klubov.Flashscore

Práve pre vyššie spomínaný počet majú prezývku G-12, 12 gigantov alebo Veľká dvanástka. Ich silu dokazuje počet celonárodných titulov, ktoré dohromady vyhrali. Iba v šiestich prípadoch získal titul majstra Brazílie niekto mimo tento tucet obrov. Tretinu G-12 tvoria veľké kluby zo São Paula, ďalšia silná štvorica je z Ria de Janeiro. Nasledujú dvaja zástupcovia z Belo Horizonte (hlavného mesta štátu Minas Gerais) a dva celky z Porto Alegre (metropola štátu Rio Grande do Sul).

Prestíž štátnych líg

Súťaž o majstra celej Brazílie vznikla až v roku 1971. Dovtedy sa pre rozľahlosť celej krajiny, veľké vzdialenosti medzi jednotlivými mestami a nie tak rozvinutú infraštruktúru, ekonomickú úroveň alebo aj kvalitu dopravných prostriedkov hrali ligy iba na úrovni jednotlivých štátov.

Zostali zachované aj po založení celonárodného ligového systému, pričom nevymizla ani ich vysoká prestíž. Často sa v nich stretávajú celky, ktoré sa inak pohybujú v odlišných poschodiach ligovej hierarchie. Na domácej, štátnej úrovni sú však rovnocennými súpermi. V mnohých prípadoch ide o regionálne alebo mestské derby veľkých rivalov. Aj preto mnoho fanúšikov v Brazílii radí štátne ligy nad celobrazílsku Seriu A.

Z uvedeného textu vyplýva, aké silné sú štyri najlepšie kluby z aglomerácie São Paulo. Najbližšie sa v štátnej lige s názvom Campeonato Paulista najprv v stredu stretne FC São Paulo so Santosom. Jeho hráči sa budú snažiť napraviť si chuť nielen v takzvanom sansauskom derby, ale aj v celej štátnej lige. V národnej Serii A totiž v ročníku 2023 prvýkrát vo svojej histórii zostúpili do nižšej súťaže.

Ešte väčším duelom je súboj medzi Palmeiras a Corinthians v São Paule. Ich zápas je naplánovaný na nedeľu. Palmeiras sú úradujúci brazílski majstri a v roku 2023 vyhrali aj Campeonato Paulista. Na štátnej úrovni však získali celkovo viac titulov Corinthians.

Okrem toho, že je Derby Paulista silnou športovou rivalitou dvoch najúspešnejších celkov v štáte, má aj ďalší rozmer. Oba kluby totiž reprezentujú odlišné sociálne triedy. Palmeiras sú klubom s koreňmi a podporou vo vyššej spoločnosti. Zato Corinthians založila pracujúca trieda, vďaka čomu majú silnú fanúšikovskú základňu predovšetkým v chudobných štvrtiach (v Brazílii sa nazývajú favely).

Ďalšie brazílske derby tohto týždňa

Streda 14. februára

Campeonato Carioca (štát Rio de Janeiro)

Fluminense - Vasco da Gama

Clássico dos Gigantes (Clássico gigantov)

Fluminense a Vasco da Gama sú dva gigantické kluby z Ria de Janeiro. Clássico dos Gigantes je súbojom spoločenských tried. Fluminense inklinuje k bohatšej vyššej strednej vrstve, Vasco da Gama patrí k robotníckej triede. Toto clássico sa hralo už 393-krát.

Sobota 17. februára

Campeonato Cearense (štát Ceará)

Fortaleza - Ceará SC

Rei do Ceará (Zápas o kráľa štátu Ceará)

Fortaleza pôsobí na národnej úrovni v najvyššej brazílskej súťaži, tím Ceará SC hrá v druhej lige. V rámci štátu Ceará ide o dva najväčšie kluby, ktoré tradične bojujú o titul. Oba sídlia v hlavnom meste Fortaleza. Odohrali proti sebe takmer 600 zápasov.

Campeonato Catarinense (štát Santa Catarina)

Figueirense - Avaí

Clássico de Florianópolis (Clássico mesta Florianópolis)

Na národnej úrovni hrá Avaí v Serii B, zatiaľ čo Figueirense v Serii C. V štáte Santa Catarina na juhu Brazílie sú to však dva najväčšie mužstvá. Oba získali v štátnej lige Campeonato Catarinense zhodne 18 titulov. Sídlia v hlavnom meste Florianópolis.

Nedeľa 18. februára

Campeonato Carioca (štát Rio de Janeiro)

Botafogo - Vasco da Gama

Clássico da Amizade (Priateľské clássico)

Derby alebo clássico je v Brazílii často veľmi vypätým zápasom. Výnimkou je súboj medzi Vasco da Gama a Botafogom, dvoma klubmi z Ria de Janeiro. Hoci sú to športoví rivali, ich súboje a celkové vzťahy medzi ich fanúšikmi zvyčajne nespôsobujú žiadne problémy.

Campeonato Baiano (štát Bahia)

Vitória - Bahia

Ba-Vi (Clássico Bahia - Vitória)

Vitória aj Bahia sídlia v Salvadore, hlavnom meste štátu Bahia na východnom pobreží Brazílie. Vitória práve vyhrala Seriu B a postúpila do najvyššej národnej ligy, kde sa stretne aj so svojím rivalom. Bahia obhajuje titul v štátnej súťaži, v ktorej sa tak uskutoční prvé derby roku 2024.

Campeonato Paranaense (štát Paraná)

Coritiba FC - Athletico Paranaense

Atletiba (Clássico Atletico-Coritiba)

Coritiba FC aj Athletico Paranaense sídlia v Curitibe, hlavnom meste štátu Paraná. Coritiba zostúpila z národnej Serie A. Paranaense sa kvalifikovalo z ôsmeho miesta do Copa Sudamericana, druhej najprestížnejšej kontinentálnej pohárovej súťaže po Pohári osloboditeľov.

Ďalšie derby týždňa

Streda 14. februára

Taliansko - Serie A

Bologna - Fiorentina

Derby dell'Appennino (Apeninské derby)

Bologna leží na severnom úpätí Apenín a len 100 kilometrov južnejšie sa nachádza Florencia. Apeninské derby sa už raz v roku 2024 hralo - vo štvrťfinále Coppa Italia. Fiorentina vyhrala na penalty.

Sobota 17. februára

Austrália - A-League

Melbourne City - Melbourne Victory

Melbournské derby (Melbournské derby)

Melbourne je po Sydney druhé najväčšie mesto v Austrálii. Je domovom piatich miliónov obyvateľov a dvoch prvoligových klubov. Majú spolu veľmi vyrovnanú bilanciu - obaja vyhrali 15 derby duelov, 12 zápasov sa skončilo remízou. City a Victory získali po tri majstrovské tituly.

Fínsko - Liiga Cup

FC Ilves - FC Haka

Pirkanmaan derby (Pirkanmaanské derby)

V derby regiónu Pirkanmaa na juhu Fínska proti sebe nastúpia FC Ilves z Tampere a FC Haka so sídlom 35 km južne vo Valkeakoski. Oba tímy sa v sezóne 2023 predstavili v boji o záchranu a obom sa podarilo zachrániť. Teraz budú súťažiť v Ligovom pohári. Posledné derby sa skončilo výsledkom 2:2.

Holandsko - Eredivisie

Sparta Rotterdam - Excelsior Rotterdam

Rotterdamse derby (Rotterdamské derby)

Hráči Sparty majú za sebou zápas proti mestskému rivalovi Feyenoordu z minulého víkendu (Feyenoord vyhral 2:0) a teraz ich čaká ďalšie rotterdamské derby proti Excelsioru. O všetkých troch rotterdamských kluboch a ich vzájomných zápasoch informoval Derby Week minulý týždeň.

Paraguaj - Primera División

Olimpia Asunción - Cerro Porteño

Clásico del fútbol Paraguayo (Clásico paraguajského futbalu)

Club Olimpia a Cerro Porteño sú dva najúspešnejšie paraguajské kluby. Sídlia v hlavnom meste Asunción, ale ich fanúšikovská základňa je rozšírená po celom Paraguaji. Od roku 1913 odohrali 452 vzájomných súbojov. Posledné štyri sa skončili nerozhodne.

Nedeľa 18. februára

Belgicko - Jupiler Pro League

Cercle Bruggy - Club Bruggy

Brugse stadsderby (Derby mesta Bruggy)

Cercle Bruggy a Club Bruggy majú spoločný Štadión Jana Breydela. Prvýkrát sa stretli v roku 1900. Club Bruggy bol dlhodobo oveľa úspešnejší. V derby aj celkovo. Získal 18 titulov. Cercle sa v minulosti podarilo vyhrať belgickú ligu celkovo trikrát, naposledy však v roku 1930.

Poľsko - Ekstraklasa

LKS Lodž - Widzew Lodž

Derby Lodzi (Lodžské derby)

Lodž v strednom Poľsku je po Varšave a Krakove tretím najväčším poľským mestom. Má približne 670 000 obyvateľov a je domovom dvoch veľkých futbalových klubov. V aktuálnej sezóne sa lodžské derby vrátilo do programu najvyššej poľskej súťaže po viac ako 10 rokoch. Prvé derby sezóny vyhral Widzew 1:0.

Luxembursko - Národná divízia

CS Fola Esch - Jeunesse Esch

Derby d'Esch (Eschské derby)

Oba tímy z Eschu patria medzi najúspešnejšie v Luxembursku. Jeunesse má najviac priaznivcov, zatiaľ čo Fola je klub, ktorý nemá veľkú fanúšikovskú základňu, ale disponuje silnou finančnou podporou od svojich majiteľov. Oba sa však v súčasnosti nachádzajú na dne tabuľky.

Izrael - Ligat ha'Al

Maccabi Haifa - Hapoel Haifa

Haifa derby (Haifské derby)

Tak ako v iných izraelských mestách, aj v prípade súboja futbalových klubov s názvami Hapoel a Maccabi ide o veľkú rivalitu. Derby week o nej hovoril na príklade Tel Avivu. Aj v Haife tieto dva kluby reprezentujú rôzne spoločenské vrstvy a hodnoty. Oba majú spoločný štadión pre viac ako 30 000 divákov.

Pondelok, 19. februára

Dánsko - Superligaen

Vejle BK - Aarhus GF

Det Jyske derby (Jutské derby)

Vejle a Aarhus sú mestá, ktoré od seba delí 70 kilometrov na Jutskom polostrove. Tieto dva kluby odštartujú jarnú časť dánskej ligy vzájomným derby. Aarhus zimuje na štvrtom mieste (v minulej sezóne skončil dokonca tretí). Vejle je predposledné a bude bojovať o to, aby sa po roku nevrátilo o súťaž nižšie.