Derby Week: Úspechy i tradície, robotníci a elita. To je červeno-biele rotterdamské derby

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Derby Week: Úspechy i tradície, robotníci a elita. To je červeno-biele rotterdamské derby
Prvé derby sezóny medzi Spartou a Feyenoordom sa skončilo remízou 2:2.
Prvé derby sezóny medzi Spartou a Feyenoordom sa skončilo remízou 2:2.Profimedia/Flashscore
Rotterdam je najväčší európsky námorný prístav, dôležité priemyselné centrum nadnárodného významu, centrum obchodu a multikultúrna metropola s viac ako 1,2 mil. obyvateľov. Po hlavnom meste Amsterdame je druhým najdôležitejším mestom v Holandsku. Čo sa týka futbalu, Rotterdam by sa dal označiť za hlavné mesto. Je domovom troch profesionálnych klubov, z ktorých všetky tri v súčasnosti pôsobia v najvyššej súťaži. Trojité derby a všetci jeho protagonisti prinášajú zaujímavé príbehy.

Holandskému futbalu dominujú tri kluby z troch najväčších miest. Amsterdamský Ajax získal 36 titulov, PSV Eindhoven 24 a tretím najúspešnejším tímom v histórii je rotterdamský Feyenoord, ktorý je zároveň úradujúcim majstrom krajiny. V minulej sezóne si zabezpečil svoj 16. titul. Ligu v histórii dokázali vyhrať aj jeho mestskí rivali.

A to hneď od jej inauguračnej sezóny 1888/89, ktorú ovládol klub VV Concordia. V holandskej najvyššej súťaži hrali v jej úvodných ročníkoch aj ďalšie kluby z Rotterdamu. Čoskoro sa k nim pridala aj Sparta. Tá bola založená v roku 1888 a je tak považovaná za najstarší stále fungujúci klub v krajine.

Rotterdam je jediné holandské mesto s tromi ligovými klubmi.
Rotterdam je jediné holandské mesto s tromi ligovými klubmi.P3K / Google Earth

Najväčšiu slávu dosiahla v období pred prvou svetovou vojnou, keď počas siedmich sezón (1908-1915) získala päť majstrovských titulov. Majstrom sa stala ešte raz, šiesty titul oslavovala v roku 1959. Počas prevažnej väčšiny klubovej histórie bola súčasťou prvoligovej spoločnosti. V druholigových vodách sa pohybovala len počas krátkych epizód v novom tisícročí.

V posledných rokoch však opäť patrí medzi elitu, a to stabilne. V sezóne 2022/23 dokonca skončila na výbornom šiestom mieste a len tesne nepostúpila do predkola Európskej konferenčnej ligy. Tretím do partie zástupcov rotterdamskej ligy je Excelsior. Ten však nikdy nedosiahol také úspechy ako Feyenoord a Sparta, skôr dlhodobo balansuje na hranici prvej a druhej ligy.

Inovatívna Sparta

Sparta Rotterdam sa od svojich prvých dní inšpirovala tam, odkiaľ sa futbal rozšíril do sveta - v Anglicku. Aj farby klubu vychádzajú z tamojšieho futbalového prostredia. Konkrétne zo Sunderlandu, ktorý bol koncom 19. a začiatkom 20. storočia jedným z najlepších tímov v kolíske futbalu. Predstaviteľov Sparty Rotterdam Sunderland natoľko fascinoval, že si po jednej z návštev klubu na severe Anglicka odniesli starú sadu ich dresov. Odvtedy Sparta prijala rovnakú farebnú kombináciu ako Sunderland (t. j. červeno-biele vertikálne pruhované dresy a čierne trenírky).

Okrem farby dresov či spôsobu hry prevzala Sparta Rotterdam z Anglicka aj ďalšie nápady a inovácie. Ako prví v Holandsku (a možno aj v kontinentálnej Európe) prišli na myšlienku, že lopta sa môže hrať hlavou. Zaviedli tiež pevné brvná, ktoré nahradili šnúry natiahnuté medzi žrďami. Brány zaopatrili sieťami. Ďalším inovatívnym krokom bol pokus o rozvoj ženského futbalu v rovnakom čase na konci 19. storočia.

Okrem 16 majstrovských trofejí má Feyenoord vo vitríne aj 13 Holandských pohárov, štyri domáce superpoháre, pričom najväčším úspechom je triumf v Pohári majstrov európskych krajín (1970, predchodca dnešnej Ligy majstrov) a dva poháre UEFA (1974, 2002). K vzostupu Feyenoordu na vrchol čiastočne pomohol Excelsior. V skutočnosti existuje medzi týmito dvoma klubmi dlhoročné partnerstvo. Excelsior je de facto farmou Feyenoordu. Ten často necháva svojich hráčov hrať na hosťovaní v susednom klube, nádejní futbalisti Excelsioru prednostne prestupujú práve do Feyenoordu (Robin van Persie bol jedným z nich) a ich spolupráca prebieha aj mnohými inými spôsobmi.

Pohreb duše Excelsioru

Oba kluby spája nielen to, ale aj štruktúra ich fanúšikovskej základne. Pochádzajú totiž z častí mesta, ktoré boli kedysi robotníckymi štvrťami. Aj v súčasnosti sa prezentujú ako ľudové. Napriek ich prepojeniu existuje medzi nimi určitá rivalita. Práve táto spolupráca je tŕňom v oku tradičných fanúšikov Excelsioru. Ich klub má dlhšiu históriu, preto sa im nepáči, že slúži ako B-tím. V roku 2009 dokonca zinscenovali "pohreb" (keď sa partnerstvo medzi oboma susednými klubmi opäť zintenzívnilo), počas ktorého pochovali identitu klubu, ktorá zomrela, keď sa Excelsior zapredal.

Pokiaľ ide o konkurenciu v rámci krajiny, Feyenoord má väčších súperov najmä v Ajaxe a PSV Eindhoven, s ktorými tvoria tzv. veľkú trojku. Ďalším súperom na pomyselnom zozname nenávidených je však jednoznačne rotterdamská Sparta, s ktorou paradoxne zdieľajú rovnaké klubové farby. Nevraživosť voči Sparte vznikla v prípade Feyenoordu, ale aj Excelsioru, na začiatku 20. storočia. Po prvé to bolo spôsobené tým, že Sparta bola v tom čase športovo veľmi úspešná, ale po druhé - a to je najdôležitejšie - to bolo preto, že to bol klub spoločenskej elity, vyššej triedy. Napäté vzťahy s tradične robotníckymi tímami Feyenoordom a Excelsiorom pretrvávajú dodnes.

Feyenoord a Sparta sú najväčšie kluby v meste, ktoré od svojich prvých dní stoja v opozícii. V ďalšej bitke o Rotterdam sa stretnú v nedeľu 11. februára o 20:00. Zápas medzi druhým a deviatym tímom tabuľky sledujte na Flashscore.

Ďalšie derby týždňa

Streda 7. februára

Brazília - Campeonato Paulista (štátna liga)

Santos - Corinthians

Clássico alvinegro (Bielo-čierne clasico)

Corinthians a Santos sú dva najväčšie a najúspešnejšie kluby zo Sao Paula, megalopolisu s viac ako 20 miliónmi obyvateľov, čo z neho robí jeden z najväčších na svete vôbec. Keďže klubové farby oboch klubov sú biela a čierna, súťažia proti sebe v tzv. Bielo-čiernom clasicu.

Štvrtok 8. februára

Brazília - Campeonato Carioca (národná liga)

Flamengo - Botafogo

Clássico da Rivalidade ("Rivalita všetkých rivalít")

Derby (alebo po brazílsky clásico) medzi Flamengom a Botafogom, dvoma klubmi z Ria de Janeiro, je jednou z najväčších rivalít v rámci brazílskeho futbalu. Tieto dva tímy proti sebe nastúpili 381-krát. Flamengo má na konte 143 víťazstiev, zatiaľ čo Botafogo svojho súpera porazilo v 114 prípadoch.

Piatok 9. februára

Írsko - President's Cup (Superpohár)

Shamrock Rovers - St. Patricks

South Dublin derby (Derby južného Dublinu)

V írskom Superpohári sa stretnú dvaja rivali z južného Dublinu: Shamrock Rovers, majster ligy, nastúpi proti víťazovi pohára St. Patricks. Kluby sú na juhu hlavného mesta susedmi len od roku 2009, keď sa Shamrock presťahoval na svoj nový štadión.

Sobota 10. februára

Španielsko - Segunda División (2. liga)

Sporting Gijón - Real Oviedo

Derbi asturiano (Astúrske derby)

Vášnivé astúrske derby bolo témou Derby Week pri príležitosti posledného stretnutia týchto dvoch regionálnych rivalov zo severu Španielska. V septembri sa zápas skončil 0:0. Zakaždým ide skôr o veľmi tvrdý súboj ako o krásny futbal. V desiatich derby za sebou ešte nikdy nepadli viac ako dva góly.

Švajčiarsko - Superliga

FC Zürich - Grasshoppers

Zürcher derby (Zürišské derby)

Sú to len dva týždne, čo sa stretli mestskí rivali z rovnakého mesta - Zürichu: FC Zürich a Grasshoppers. Zápas sa skončil 2:1 pre Grasshoppers. Prvýkrát si tieto dva veľmi tradičné a zároveň úspešné celky zmerali sily už v roku 1897. Ďalšie derby bude mať poradové číslo 254.

Nedeľa 11. februára

Peru - Primera División

Alianza Lima - Universitario de Deportes

El Clásico Peruano (Peruánske clasico)

Alianza Lima a Universitario de Deportes sú dva najväčšie a najúspešnejšie peruánske kluby. Oba sídlia v hlavnom meste Lima. Alianza má na svojom konte 25 titulov, zatiaľ čo Universitario dokonca 27. Ten posledný získal v novembri 2023, keď vo finále play-off porazil svojho mestského rivala.

Holandsko - Eredivisie

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle

IJsselderby (Derby o rieku IJssel)

Holandská provincia Overijsselse má v súčasnosti v Ligue 1 štyroch zástupcov (z 18): Twente (z regionálneho hlavného mesta Enschede), Zwolle, Heracles Almelo a Go Ahead Eagles z Deventeru. Derby medzi Go Ahead Eagles a PEC Zwolle je pomenované podľa rieky IJssel, na ktorej Deventer a Zwolle ležia približne 15 km od seba.

Grécko - Super League

PAOK Solún - AEK Atény

Double-headed eagles derby (Derby dvojhlavých orlov)

Písmeno "K" v skratkách oboch klubov odkazuje na Konštantínopol (dnešný Istanbul). Práve odtiaľ pochádzajú zakladatelia oboch klubov, ktorými boli utečenci. Symbolom Konštantínopolu je dvojhlavý orol, čo je ďalším spojivkom medzi oboma súpermi.

Francúzsko - Ligue 1

OGC Nice - AS Monaco

Derby de la côte d'Azur (Derby Azúrového pobrežia)

Monako je malý mestský štát vo vnútri Francúzska, ktorý sa nachádza na Azúrovom pobreží. Miestny futbalový klub sa zúčastňuje francúzskych futbalových súťaží, a to pomerne úspešne - je osemnásobným majstrom. Súper z neďalekého Nice má na konte štyri tituly. Derby bude súbojom o pozície na čele tabuľky.