Prekvapenia víkendu podľa dát: Taktika United narazí na pozorný West Ham

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenia víkendu podľa dát: Taktika United narazí na pozorný West Ham
Tomáš Souček (vľavo) bude jedným z kľúčových hráčov West Hamu na Old Trafford.
Tomáš Souček (vľavo) bude jedným z kľúčových hráčov West Hamu na Old Trafford.Profimedia
Kto zvíťazí? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa však riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď na túto otázku môže byť často veľmi cenná. Najmä ak ide o zaváhanie favorita. Preto vám redakcia Flashscore Správ v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks každý týždeň prináša analýzy zápasov, v ktorých čísla naznačujú, že môže dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Manchester United - West Ham (nedeľa, 15:00)

Z posledných siedmich zápasov v Premier League sa Manchestru United podarilo vyhrať len dva a matematické modely ukazujú, že je to spôsobené veľmi slabými výkonmi na oboch koncoch ihriska. Súdiac podľa kvality vytvorených gólových príležitostí a tých, ktoré dovolia svojim súperom, sú v oboch prípadoch až 13. tímom súťaže. Súčasná siedma pozícia preto vyzerá veľmi milosrdne.

Nielenže si zverenci trénera Erika ten Haga počas stretnutí vypracujú nízky počet dobrých šancí, ale často zlyhávajú aj v zakončení. V priemere skórujú len 1,18-krát za zápas (bez pokutových kopov), čo v praxi znamená, že menej zásahov v aktuálnej ligovej sezóne strelilo len päť ďalších tímov. V nedeľňajšom strete proti West Hamu to budú mať "červení diabli" veľmi ťažké.

Nie že by Londýnčania patrili medzi celky s pevnou defenzívou, práve naopak. Svojich súperov často púšťajú do nebezpečných šancí v blízkosti svojej brány a za svoje súčasné postavenie v tabuľke môžu do veľkej miery vďačiť Alphonsovi Areolovi, ktorý je v prebiehajúcom ročníku najlepšie chytajúcim brankárom v Anglicku. Ak by priemerný ligový gólman čelil rovnakým strelám, dostal by podľa modelov o osem gólov viac.

Poradie v Premier League podľa dovoleného xG z protiútokov.
Poradie v Premier League podľa dovoleného xG z protiútokov.11Hacks / Livesport

Problémom však je, že United sa vo veľkej miere spoliehajú na brejky, ktoré im hlboký blok West Hamu poskytne len veľmi obmedzene. Čo sa týka kvality povolených striel, lepšie bránia protiútoky iba Manchester City a Arsenal. "Kladivári" navyše z protiútokov inkasujú zriedka - súperom dovolili skórovať štyrikrát, čo je najlepší výsledok zo všetkých 20 tímov.

Veľkou zbraňou West Hamu budú aj štandardné situácie, ktoré podporuje letný príchod neochvejného exekútora Jamesa Warda-Prowsa. Hrozbu predstavujú najmä rohové kopy, z ktorých United dovolili protivníkom štvrtý najvyšší objem šancí, zatiaľ čo súper je v efektivite druhý najlepší. Ich prvé stretnutie tesne pred Vianocami sa skončilo víťazstvom West Hamu 2:0 po dominantnom výkone. Nebolo by prekvapením, keby sa United trápi aj tentoraz.

Swansea - Plymouth (sobota, 16:00)

Po dvoch náročných dueloch (proti vedúcemu Leicestru a tretiemu Southamptonu) sa aktuálne sedemnásta Swansea stretne s pätnástym Plymouthom. Hoci stávkové kancelárie predpovedajú, že doma budú mať veľkú šancu na víťazstvo, nebude to také jednoznačné. Z defenzívneho hľadiska ide o zápas dvoch vyrovnaných tímov, ale ofenzívne Plymouth jasne vyčnieva.

S priemerom 1,53 vytvorených očakávaných gólov (a dokonca 1,73 reálnych) na zápas má šiesty najlepší útok v Championship, zatiaľ čo Swansea je v tomto smere až na 15. mieste s 1,19. Hoci hostia môžu do súboja nasadiť všetky svoje ofenzívne esá, Walesanom by mal chýbať nielen ich najlepší strelec Jamal Lowe, ale aj pravý obranca Josh Key. Ten je jedným z najkreatívnejších hráčov výberu nového trénera Lukea Williamsa.

Plymouth je jedným z najviac kontrujúcich tímov v druhej najvyššej anglickej súťaži a táto herná činnosť je jeho veľkou zbraňou. Len tri ďalšie tímy strelili viac gólov z rýchlych protiútokov. Swansea tento štýl hry nevyhovuje a dovoľuje štvrtý najvyšší objem šancí zo všetkých. Plymouth si vytvára veľké množstvo príležitostí aj postupnými útokmi.

Analýza prihrávok vo finálnej tretine ihriska ukazuje, že jeho hráči sa často dokážu dostať k prihrávkam vo vnútri boxu, ale majú zvládnuté aj centre zo strany či diagonálne pasy z oboch medzipriestorov. Zo všetkých týchto typov šancí umožňuje Swansea vysoký počet striel a Plymouth by preto mal mať počas duelu dostatok možností na skórovanie.

Almere - Excelsior (piatok, 20:00)

Hoci v tabuľke holandskej Eredivisie delí Excelsior a Almere momentálne iba jediný bod, ich vzájomný zápas má pomerne jasného favorita. Kým Almere by podľa metriky očakávaných bodov malo byť na 15. mieste, tím z Rotterdamu je na jej základe ôsmy najlepší. Smerom dopredu je kvalita jednoznačne na strane hostí a aj do tretice budú nosným bodom analýzy tohto týždňa brejky.

Tím okolo Marinusa Dijkhuizena je v podstate akýmsi holandským Plymouthom. Hrá v najnižšom obrannom bloku v lige a trpezlivo čaká na príležitosť na rýchly brejk. V priemere sa táto situácia vyskytne 4,2-krát za zápas, čo je štvrté najvyššie číslo po PSV, Feyenoorde a Go Ahead Eagles. Navyše je pri ich realizácii veľmi efektívny - nazbieral z nich zhodne tretí najvyšší počet očakávaných a reálnych gólov. Almere sa proti tímom vyznávajúcim túto filozofiu nedarí, pravidelne im umožňuje veľký počet nebezpečných striel.

Okrem toho by mali byť v hre všetci kľúčoví ofenzívni hráči Excelsioru. Útočník Troy Parrot a krídelník Couhaib Driouech. Vďaka ich dobrému výberu miesta a pohybu sa tím často dostáva k spätným prihrávkam do šestnástky a veľmi nebezpečné sú aj Driouechove centre zo strán.

Z oboch týchto situácií je Almere najzraniteľnejšie. Bolo by preto veľkým prekvapením, keby Rotterdam nepredĺžil svoju sériu 11 zápasov, v ktorých sa mu podarilo streliť gól. Počas tejto série napli aj siete PSV, Feyenoordu, Twente či Alkmaaru.