Derby Week: Bruselský trojboj - duel tradícií, hipsterstva a vplyvných podnikateľov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Bruselský trojboj - duel tradícií, hipsterstva a vplyvných podnikateľov

Predchádzajúce bruselské ligové derby patrilo v januári minulého roka na štadióne Anderlechtu tímu Saint-Gilloise.
Predchádzajúce bruselské ligové derby patrilo v januári minulého roka na štadióne Anderlechtu tímu Saint-Gilloise.Profimedia/Flashscore
Dlhé roky patril Brusel z futbalového hľadiska jedinému klubu. Hlavnému mestu (a veľmi často aj krajine) vládol RSC Anderlecht. V roku 2021 sa však v belgickej najvyššej súťaži zrazu objavil ďalší bruselský klub - Royale Union Saint-Gilloise. A nielenže nepribudol do počtu, ale okamžite sa zaradil medzi najlepšie tímy súťaže. Metropolitné derby okamžite nabralo na dôležitosti a intenzite. V aktuálnej sezóne sa na zoznam prvoligových tímov z hlavného mesta pridal RWD Molenbeek, takže o bruselskú futbalovú korunu sa razom uchádzajú traja kandidáti.

Belgicko je pretkané derby zápasmi skrz naskrz. Mnohé rivality medzi jednotlivými spoločenstvami (Flámsko x Valónsko x Brusel) alebo dokonca v rámci nich boli pred niekoľkými týždňami predmetom Derby Week, najmä tzv. belgické Clasico medzi Standardom Liége a Anderlechtom. Ten však má v poslednom čase nových, či skôr staronových súperov aj vo svojom okolí. Počas tohto týždňa sa v Bruseli odohrajú tri veľké futbalové bitky. Kto sa v nich predstaví?

Od tejto sezóny sú v Bruseli tri prvoligové tímy.
Od tejto sezóny sú v Bruseli tri prvoligové tímy.P3K / Google Maps

Spiaci gigant a úspešné retro

Royal Sporting Club Anderlecht sídli v rovnomennej časti belgickej metropoly. S 34 titulmi je najúspešnejším klubom v krajine. Veľké triumfy dosiahol aj v európskych pohárových súťažiach, keď dvakrát vyhral Pohár víťazov pohárov (1976, 1978) a raz Pohár UEFA (1983). Stále patrí k najsilnejším a najbohatším adresám belgického futbalu, aj keď výsledky tomu v poslednom čase nezodpovedajú.

V minulej sezóne skončil až na 11. mieste (Jupiler Pro League má 18 účastníkov). Zatiaľ posledný titul získali hráči vo fialovo-bielych dresoch v roku 2017. Momentálne to však vyzerá tak, že konečne našli správnu cestu, ako sa opäť dostať do boja o trón. Dôjde v tejto sezóne k "návratu kráľa"?

Royale Union Saint-Gilloise sídli na útulnom starom štadióne v bruselskej štvrti Forest. Nesie však názov susednej obce Saint-Gilles. Pre dnešných fanúšikov je tento klub zjavením, ktoré ako blesk z jasného neba zasiahlo do najvyššej belgickej ligy a európskeho pohára. Málokto naozaj očakával, že sa Royale Union po návrate do najvyššej súťaže tak rýchlo etabluje a hneď vo svojej prvej sezóne medzi elitou dokonca zaútočí na titul. Unionisti chýbali v lige 48 rokov. Úspech však majú v DNA.

Tabuľka belgickej ligy.
Tabuľka belgickej ligy.Livesport

Saint-Gilloise je stále tretím najlepším belgickým klubom v histórii, čo sa týka počtu titulov (Club Brugge je druhý s 18 titulmi). Prvá polovica 20. storočia bola pre klub slávnou érou, presnejšie obdobie pred druhou svetovou vojnou, keď získal všetkých svojich 11 majstrovských trofejí. Po vojne bol vybraný ako reprezentant Belgicka v Pohári Veľtržných miest (na ktorý neskôr nadviazal Pohár UEFA), ale potom sa na dlhý čas vytratil z ligovej mapy.

Hneď v prvej sezóne po návrate medzi elitu, v ročníku 2021/22, sa mu podarilo vyhrať základnú časť ligy. Unionistov však nakoniec v nadstavbovej skupine o titul predbehli skúsené Bruggy. Vo svojom druhom prvoligovom ročníku Royale Union potvrdil, že to nebola náhoda. Základnú časť ukončili na druhom mieste s rovnakým počtom bodov ako vedúci Genk. V mimoriadne dramatickom závere nadstavbovej časti napokon získali titul Antverpy, ktoré o jeden bod predstihli druhý Genk aj tretí Royal.

O znovuzrodenie klubu sa zaslúžili najmä jeho noví majitelia. Najskôr to bol v roku 2018 Tony Bloom, ktorý vlastní aj anglický Brighton. Od minulého roka je väčšinovým akcionárom Alex Muzio, Bloomov partner. Veľmi zaujímavý a úspešný je aj spôsob riadenia klubu, ktorý je založený na filozofii "lacno kúpiť - draho predať". V drese Royalu Union sa presadili napríklad Kaoru Mitoma, ktorý vo farbách Brightonu žiari v anglickej Premier League, alebo Victor Boniface, hviezda aktuálnej sezóny a nemeckého Leverkusenu. Na špici tabuľky sa tím drží aj v tomto ročníku.

Finančná stabilita + zásoba talentov = ambície

RWD Molenbeek (celý názov Racing White Daring Molenbeek) kráča v šľapajach niekoľkých ďalších úspešných klubov v histórii. Po ekonomickej stránke sa postavil na nohy (respektíve bol v roku 2015 úplne znovuzaložený) vďaka zahraničnému investorovi. Majiteľom klubu je Američan John Textor, ktorý vlastní aj anglický Crystal Palace (čo je pikantné, keďže jeho najväčším rivalom je Brighton).

Molenbeek, štvrť v centre Bruselu, je známou liahňou talentov. Z mládežníckych výberov RWD a jeho predchodcov vyšli napríklad Michy Batshuayi či Adnan Januzaj. Ako nováčikom sa futbalistom Molenbeeku v tejto sezóne nedarí zle. Po skončení základnej časti sú blízko k účasti v strednej skupine ligy, takže by sa vyhli bojom o záchranu.

V Bruseli sa vo štvrtok začne derby týždeň duelom Saint-Gilloise s Anderlechtom vo štvrťfinále pohára, ktorý bol minulý týždeň odložený pre snehovú kalamitu. V nedeľu sa v lige opäť stretnú dva aktuálne najlepšie tímy tabuľky. Obaja súperi si zmerajú sily už ôsmykrát od roku 2021, keď sú Unionisti opäť súčasťou prvoligového pelotónu. A Royale Union drží doteraz nevídaný rekord, keď vo všetkých siedmich doterajších ligových stretnutiach vždy zvíťazil nad Anderlechtom.

RSC má fanúšikov po celom Belgicku, v jeho frankofónnej aj flámskej časti. Royale Union si získal popularitu aj vďaka raketovému vzostupu na vrchol ligy. Klub je mimoriadne obľúbený u obyvateľov Bruselu, ktorí sa v krajine nenarodili, veľmi často sú to zamestnanci mnohých európskych inštitúcií. Podľa oficiálnych štatistík tzv. expatov z iných krajín EÚ ich v Bruseli žije približne 100 000, čo predstavuje približne desatinu obyvateľov mesta. Bruselské derby je preto tak trochu stretom tradičnej belgickej značky s "hipsterským" a veľmi úspešným moderným klubom, ktorý je populárny najmä medzi cudzincami.

O tri dni neskôr sa Royale Union stretne aj s ďalším mestským rivalom. Derby medzi klubmi Royale Union Saint-Gilloise a RWD Molenbeek má prezývku podľa typického sebaironického bruselského humoru zvaného zwanze. Prvé Zwanze derby v najvyššej súťaži sa skončilo výsledkom 3:2 pre Royale Union.

Štvrtok 25. januára

Bruselské derby (pohár)

Royale Union Saint-Gilloise - RSC Anderlecht

Nedeľa 28. januára

Bruselské derby (liga)

RSC Anderlecht - Royale Union Saint-Gilloise

Streda 31. januára

Zwanze derby (liga)

Royale Union Saint-Gilloise - RWD Molenbeek

Ostatné derby týždňa

Streda 24. januára

Holandsko - KNVB Beker (pohár)

Feyenoord - PSV Eindhoven

De Kraker ("Chrumkavý" zápas)

Tradičné šláger holandského futbalu medzi Feyenoordom Rotterdam a PSV Eindhoven sa nazýva De Kraker, čo by sa dalo voľne preložiť ako "chrumkavý" zápas. PSV vyhralo prvý duel sezóny, keď sa stretli o Superpohár, 1:0. Vyhrali aj v lige (2:1). Teraz sa De Kraker uskutoční aj v domácom pohári.

Piatok 26. januára

Austrália - A-League

Melbourne Victory - Sydney FC

The Big Blue (Veľká modrá bitka)

Medzi dvoma najvýznamnejšími austrálskymi mestami - Sydney a Melbourne - panuje veľká rivalita. Futbalové derby medzi najväčšími celkami z týchto dvoch miest sa nazýva The Big Blue, pretože ich klubovou farbou je modrá. A tiež preto, že v austrálskej angličtine slovo blue znamená boj, bitku alebo hádku.

Nedeľa 28. januára

Anglicko - FA Cup

West Bromwich Albion - Wolverhampton

Black County derby (Derby o Black County)

Názov Black Country (Čierna zem) sa ujal pre západnú časť anglického Midlands v polovici 19. storočia, v čase vrcholiacej priemyselnej revolúcie v Anglicku. Krátko nato tu vznikli dva historicky najznámejšie kluby regiónu, ktoré sa teraz stretávajú v tradičnom FA Cupe.

Belgicko - Jupiler Pro League

Sint-Truiden - KRC Genk

Limburg derby (Limburské derby)

Derby medzi Sint-Truidenom a Genkom je miestna rivalita medzi dvoma mestami v Limburgu, flámskej provincii na východe Belgicka. Obe mestá sú od seba vzdialené 35 kilometrov. KRC Genk je lepším z dvoch tímov. Má veľké meno najmä vďaka svojej akadémii, ktorá vychovala hráčov ako Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois či Leandro Trossard. Ich posledný vzájomný súboj sa skončil remízou 3:3, hoci Sint-Truiden viedol v polčase 3:0.

Švajčiarsko - Super League

Grasshoppers - FC Zürich

Zürcher derby (Zürišské derby)

Bazilej a Zürich patria medzi dve najvýznamnejšie mestá vo Švajčiarsku. Obe sa nachádzajú v prevažne nemecky hovoriacej časti alpskej krajiny, čo už stačí na jeden z dôvodov ich rivality. Tá sa prenáša aj do športu, predovšetkým do futbalu medzi FC Bazilej a FC Zürich. Ten má tiež spoločnú nevraživosť so svojím mestským susedom, ktorým je Grasshopper Club.

Chorvátsko - HNL

Hajduk Split - HNK Rijeka

Jadranski derby (Jadranské derby)

Jarná časť chorvátskej ligy sa začala zhurta. Súperiť budú prvé dva tímy tabuľky a veľkí rivali. Jadranské derby medzi dvoma najväčšími klubmi z pobrežných chorvátskych miest Split a Rijeka je známe svojou búrlivou atmosférou, za ktorú sú zodpovedné fanúšikovské skupiny oboch klubov - takzvaná Torcida Hajduk Split a Armada, ktorá stojí za HNK Rijeka.

Brazília - Campeonato Paulista (štátna liga)

Palmeiras - Santos FC

Clássico da Saudade ("Nostalgické" clásico)

Clássico da Saudade (v hrubom preklade Derby nostalgie) je futbalová súboj medzi jednými z najväčších klubov v štáte Sao Paulo. Ide dokonca o dva najúspešnejšie kluby v histórii celej brazílskej najvyššej súťaže, pričom hráči Palmeirasu získali 11 ligových titulov a Santos osem.

Utorok 30. januára

Corinthians - Sao Paulo

Clássico Majestoso (Majestátne clásico)

Odveta semifinále Brazílskeho pohára medzi dvoma skvelými tímami zo Sao Paula. Derby medzi Sao Paulo FC a Corinthians sa nazýva Clássico Majestoso. Je to skutočne "majestátne derby", ktoré sa hralo viac ako 350-krát. Prvé semifinále sa skončilo 2:1 pre Corinthians. V odvete má Sao Paulo FC výhodu domáceho prostredia.