Derby Week: Drsná švajčiarska klasika, ktorej oheň podnietil útok na hráčov Zürichu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Drsná švajčiarska klasika, ktorej oheň podnietil útok na hráčov Zürichu

Incident v zápase o titul v roku 2006 vyvolal nenávistnú atmosféru, ktorá pretrváva dodnes.
Incident v zápase o titul v roku 2006 vyvolal nenávistnú atmosféru, ktorá pretrváva dodnes.Flashscore/Profimedia
Bazilej a Zürich patria medzi najvýznamnejšie švajčiarske mestá. Obe ležia v prevažne nemecky hovoriacej časti krajiny. Už len to je jedným z dôvodov ich vzájomnej rivality, ktorá sa prenáša aj do športu, najviac do futbalu. Veľké napätie panuje predovšetkým medzi FC Bazilej a FC Zürich, pre ktorého je súperom aj mestský sused Grasshopper Club.

Zápolenie sa však premenilo na nevraživosť, dalo by sa povedať až na nenávisť - ich duel je najväčším derby v rámci celej krajiny. Aj preto dostalo prezývku Švajčiarska klasika (Schweizer Klassiker). Vzájomnú zášť medzi týmito klubmi a ich fanúšikmi zapríčinil incident z roku 2006, keď spolu obaja konkurenti zviedli v poslednom kole sezóny priamy súboj o titul.

Zürich je najväčším sídlom vo Švajčiarsku. Spolu so všetkými predmestiami má jeho aglomerácia viac ako 1,2 milióna obyvateľov. Na druhom mieste je Ženeva a na treťom Bazilej, ktorý sa nachádza len 80 kilometrov severozápadne od Zürichu. Výpočet najľudnatejších miest vo Švajčiarsku korešponduje s tamojšími najsilnejšími futbalovými značkami. Historicky najúspešnejší sú Grasshoppers Zürich (29 titulov). Protagonisti Švajčiarskej klasiky sú v tomto smere na druhom (Bazilej, 20), respektíve piatom mieste (Zürich, 13).

Najväčšie švajčiarske mestá = najväčšie kluby v krajine.
Najväčšie švajčiarske mestá = najväčšie kluby v krajine.P3K / Google Maps

Barcelona a jej švajčiarska inšpirácia

Obaja kluby sú veľmi tradičné. Ich história siaha až do 90. rokov 19. storočia a je značne zaujímavá. FC Zürich vznikol zlúčením dvoch iných vtedajších klubov v meste. Členom jedného z nich, a tak aj jedným zo zakladateľov FC, bol Hans-Max Gamper. V tíme pôsobil ako hráč aj ako tréner. V roku 1898 bol však prevelený svojím zamestnávateľom – francúzskou bankou Crédit Lyonnais – do zahraničia a musel tak Zürich opustiť.

Zamieril do Barcelony, kde akonáhle sa trochu usadil, založil ďalší futbalový klub - FC Barcelona. Vznik slávneho katalánskeho kolosu inicioval v roku 1899 tak, že dal do novín inzerát, v ktorom rozhlásil, že by rád založil futbalový tím a že sa o týždeň záujemcovia majú dostaviť ku gymnáziu Solé. Dňa 29. októbra sa tam zišla skupinka športových nadšencov - niekoľkých Švajčiarov, Britov i domácich Kataláncov.

Za farby dresov boli hneď v počiatku existencie FC Barcelona zvolené červená a modrá. Gamper, ktorý sa potom v meste zakorenil natoľko, že je známejší ako Joan Gamper, sa pre túto farebnú kombináciu dosť možno inšpiroval svojimi starými známymi z Bazileja. Dresy tamojšieho futbalového klubu sú tiež tradične červeno-modré, a to už od jeho vzniku v roku 1893. Gampera viedol k vytvoreniu futbalového tímu v jeho novom pôsobisku bazilejský klub práve aj samotným spôsobom založenia.

Tiež totiž vznikol na popud novinového inzerátu. Bazilejský podnikateľ a významná osobnosť mesta tej doby Roland Geldner umiestnil 12. novembra 1893 do miestneho plátku Basler Zeitung výzvu, aby sa záujemcovia o futbal dostavili o tri dni večer do reštaurácie Schuhmachern-Zunft. Stretnutia sa zúčastnilo 11 mužov, väčšinou študentov, ktorí tak stáli pri zrode celku s jednoduchým a výstižným názvom Fußball Club Basel.

Boj o titul na ihrisku aj v hľadisku

FC Bazilej a FC Zürich neboli dlhodobo extra veľkými rivalmi. Vzťahy medzi oboma klubmi, ich fanúšikmi a mestami ako takými sa však významne premenili v roku 2006. V poslednom zápase ligovej sezóny proti sebe vtedy stáli práve títo súperi. Bazilej chcel skompletizovať majstrovský hetrik, z titulu sa radoval ako v roku 2005, tak v sezóne predtým. Vzhľadom na to, že tabuľku ročníka 2005/06 viedol pred záverečným stretnutím o tri body pred FC Zürich, k titulu mu stačilo v domácom St. Jakob-Parku neprehrať. V prípade úspechu hostí by sa naopak radovali oni. Vyrovnal by sa počet získaných bodov, ale mali by lepšie celkové skóre.

Po prvom polčase viedli hostia a v Bazileji bolo dusno. V 72. minúte však za domácich vyrovnal Mladen Petrič. Veľmi bojovný zápas s mnohými faulami na oboch stranách neprinášal príliš šancí. Vyzeralo to, že smeruje k remíze a tretiemu titulu červenomodrých v rade. Bežali posledné chvíle trojminútového nadstavenia a Zürich mal vhadzovanie na pravej strane ihriska. Jeden zo stredopoliarov rýchlo poslal loptu pred bránu domácich, tá zo skrumáže vypadla opäť na stranu a rýchlo mierila zase späť do ohňa.

Obrane Bazileja sa nepodarilo odkopnúť center, ten sa dostal k obrancovi Zürichu Iulianovi Filipescovi, ktorý svojím jediným gólom v sezóne prekonal brankára Bazileja. Rozhodca ukončil duel ihneď po góle - fanúšikovia Zürichu začali bláznivo oslavovať. Vyhrali titul zásahom z úplného záveru stretnutia na pôde vtedajšieho hegemóna švajčiarskeho futbalu, navyše na ligové prvenstvo čakali od roku 1981, teda teda viac ako štvrťstoročie.

Pár sekúnd po záverečnom hvizde vtrhli na ihrisko desiatky priaznivcov Bazileja a začali napádať radujúcich sa hráčov a funkcionára FC Zürich, ktorí sa pokúsili utiecť do šatní. Terčom útokov frustrovaných domácich bol hlavne strelec nečakaného rozhodujúceho gólu Filipescu. Na druhej strane štadióna naskákali v eufórii na hraciu plochu fanúšikovia Zürichu. Policajti rýchlo utvorili medzi oboma búriacimi sa skupinami uprostred ihriska nárazové pásmo.

Slávnostný ceremoniál a odovzdávanie trofeje prebehlo radšej na tribúne, pretože na ihrisku sa ťažkoodenci ďalej stretávali s agresivitou domácich chuligánov. Strety pokračovali po súboji aj mimo štadióna a trvali až do neskorých nočných hodín. Polícia nasadila do akcie vodné delá a gumové projektily. Incident si vyžiadal 115 zranených, mnoho hriešnikov skončilo v cele. Udalosť zanechala vo vzťahu oboch klubov jazvy zrejme už navždy. Odvtedy je Švajčiarska klasika jednoznačne najrizikovejším zápasom v rámci celého tamojšieho futbalu.

Bazilej neskôr začal ešte slávnejšiu éru svojej histórie a medzi rokmi 2010 a 2017 vyhral osem titulov v rade. V poslednej dobe sa však viac darí hráčom FC Zürich. Sú predvlaňajšími majstrami, v ich prospech hovorí aj aktuálne postavenie oboch rivalov v tabuľke. FC Zürich je tretí, Bazilej až predposledný (11. z 12 tímov). Švajčiarska klasika je na programe hneď v prvom kole jarnej časti Super League. Minulé vzájomné stretnutie sa skončilo remízou 2:2.

Ďalšie derby týždňa

Streda 17. januára

Izrael - Ligat ha'Al

Maccabi Tel Aviv - Hapoel Tel Aviv

Tel Aviv derby (Telavivské derby)

Futbalové kluby s názvami Hapoel a Maccabi existujú de facto vo všetkých izraelských mestách a zakaždým ide o silnú rivalitu. Reprezentujú rozdielne sociálne triedy a hodnoty. Najväčším medzi derby Maccabi a Hapoelu je to telavivské. Derby Week ho podrobnejšie opísal už v minulosti.

Grécko - Kypello Elladas (pohár)

Olympiakos Pireus - Panathinaikos

Derby of the eternal enemies (Derby večných nepriateľov)

Dva najväčšie grécke kluby (Olympiakos získal 47 titulov, Panathinaikos 20), a teda dvaja najväčší rivali Atén, sa stretnú v tejto sezóne už tretíkrát. Toto derby je odvetou semifinále Gréckeho pohára. Prvý zápas sa pred týždňom skončil remízou 1:1.

Štvrtok 18. januára

Španielsko - Copa del Rey (pohár)

Atlético Madrid - Real Madrid

El derbi Madrileño (Madridské derby)

Po kontroverznom, ale krásnom zápase v semifinále španielskeho Superpohára v Rijáde v Saudskej Arábii (ktorý sa skončil víťazstvom Realu 5:3 po predĺžení) sa madridskí rivali stretnú o týždeň neskôr opäť. Znovu ide o pohárový duel. Tentoraz bude madridské derby súčasťou osemfinále Copa del Rey.

Sobota 20. januára

Brazília - Campeonato Penambucano (štátna liga)

Sport Club do Recife - Santa Cruz

Clássico das Multidões (Klasika davov)

Sport Club do Recife a Santa Cruz sú dva najúspešnejšie tímy z Recife, hlavného mesta štátu Pernambuco na severovýchode Brazílie. Derby sa uskutoční v rámci štátnej ligy. V hierarchii národných súťaží, ktoré sa hrajú v prvej časti sezóny, pôsobia tieto dva mužstvá každé v inej úrovni (Serie B, resp. D).

Nemecko - Bundesliga

SV Darmstadt 98 - Eintracht Frankfurt

Hessen-Derby (Hesenské derby)

Hessenskému derby medzi Darmstadtom a Frankfurtom sa venoval Derby Week pred prvým vzájomným zápasom sezóny. Eintracht v ňom zvíťazil 1:0 a teraz bude favoritom. Je v pozícii, ktorá mu umožňuje kvalifikovať sa do európskych pohárov, zatiaľ čo nováčik Darmstadt je posledný.