Derby Week: Veľké severoanglické derby s rivalitou siahajúcou až do 17. storočia je späť

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Veľké severoanglické derby s rivalitou siahajúcou až do 17. storočia je späť

Tyne-Wear derby je späť.
Tyne-Wear derby je späť. Flashscore / Profimedia
Rivalita medzi mestami Newcastle na rieke Tyne a Sunderlandom na rieke Wear má oveľa staršie korene ako ich futbalové kluby, aj keď oba sú veľmi tradičné. Futbalové Tyne-Wear derby nadväzuje na nevraživosť medzi oboma mestami, ktorá vzplanula už počas anglickej občianskej vojny v prvej polovici 17. storočia.

Zatiaľ čo celý Newcastle stál na strane kráľovskej koruny, Sunderland a jeho obyvatelia patrili medzi parlamentaristov. Obe od seba len 19 kilometrov vzdialené mestá odvtedy stáli vo vzájomnej opozícii snáď pri každej príležitosti, napríklad aj počas brexitu. Súperenie medzi týmito sídlami sa tak zákonite prenáša aj na futbalový trávnik. Obaja veľkí rivali zo severu Anglicka sa znovu stretávajú po dlhých siedmich rokoch.

Severovýchodný cíp Anglicka, grófstva Tyne and Wear, bol v 18. storočí jedným z epicentier priemyselnej revolúcie. Začali sa tu mohutne využívať miestne zásoby uhlia, ktorého bane v krajine rástli ako huby po daždi, bleskovo sa rozrastala železničná sieť... Región sa stal tiež jedným z najvýznamnejších svetových producentov skla.

Železnice viedli k významným prístavom, odkiaľ sa uhlie a ďalšie produkty miestneho priemyslu vyvážali do celého sveta. V 19. storočí sa ako hlavný odbor rozvoja miest Newcastle upon Tyne (skrátene len Newcastle) a Sunderlandu vyvinulo stavanie lodí. Okrem ťažkého priemyslu bola oblasť tiež strediskom inovácií a nových vynálezov.

Rieky Tyne a Wear dali meno celému grófstvu a futbalovému derby.
Rieky Tyne a Wear dali meno celému grófstvu a futbalovému derby.Víc než jen zápas – fotbalová derby v Anglii / Miroslav Šifta, P3K

Dávno pred koncom 19. storočia sa v grófstve Tyne and Wear začal rozvíjať aj futbal. Najväčšie a dodnes známe kluby z oboch miest - Sunderland AFC a Newcastle United - vznikli už v 70. rokoch. Oba navyše v prvej historickej etape anglického futbalu (ktorú by sme mohli vymedziť ako obdobie od vzniku ligy v roku 1888 do začiatku prvej svetovej vojny) patrili medzi anglickú futbalovú smotánku.

Sunderland sa stal v roku 1892 iba tretím tímom, ktorý sa radoval z titulu majstrov Anglicka (po dvoch triumfoch Prestonu North End v historicky prvých dvoch ligových ročníkoch a prvenstve Evertonu v roku 1891). Následne primát dokonca obhájil, ďalšie tituly do zbierky pridal v rokoch 1895, 1902 a potom aj v roku 1913.

V tom čase mal ligové triumfy na svojom konte aj susedný Newcastle, a to celkom tri: United sa radovali z majstrovských osláv v roku 1905, 1907 a 1909. Oba kluby anglickú najvyššiu súťaž potom vyhrali zhodne ešte raz. Newcastle svoj štvrtý, doteraz posledný titul oslavoval v roku 1927. Sunderland ligu ovládol celkom šesťkrát, naposledy v roku 1936. Úspechy oboch tímov z neďalekých miest zo severu Anglicka podnietili silnú športovú konkurenciu. Rivalita však tkvie aj v ďalších aspektoch, ktoré sú oveľa staršie než futbal samotný.

Doslova na nože

Pred anglickou občianskou vojnou (1642 až 1651) udelil kráľ Karol I. Stuart mestu Newcastle práva na ťažbu uhlia. To malo zásadný vplyv na susedný Sunderland, kde sa obchod s uhlím tiež vehementne rozvíjal. Lenže zrazu dostal stopku. Tento kráľov krok v meste prirodzene vyvolal nevôľu voči privilegovanému Newcastlu a celej monarchii. Od začiatku občianskej vojny stál prevažne protestantský Sunderland na strane parlamentaristov.

V priamej opozícii proti katolíckym royalistom v Newcastli. V bitkách medzi parlamentaristami a roajalistami padli desaťtisíce mužov. Kráľ Karol I. Stuart bol v roku 1649 popravený. Občianska vojna, pri ktorej Anglicko, Škótsko a Írsko prišli až o desatinu všetkého obyvateľstva (nielen v boji, ale hlavne následkom epidémií rôznych chorôb), sa skončila víťazstvom parlamentaristov v bitke pri Worcesteri v roku 1651.

Krajina sa potom zložitou cestou vrátila k monarchii. Aj počas jakobitského povstania, ktoré Britániu zmietalo od konca 17. storočia až do polovice storočia 18., stáli mestá Newcastle a Sunderland proti sebe. Rovnako to bolo aj v ďalšom priebehu britskej histórie. Dokonca aj výsledky hlasovania o brexite (vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie) v roku 2016 dopadli v oboch mestách rozdielne.

Zatiaľ čo Sunderland (rovnako ako celý zvyšok severovýchodu Anglicka) bol centrom hnutia Vote Leave (Voľte odchod), Newcastle v mape volebných výsledkov svieti ako osamotený ostrovček, kde väčšina (aj keď len tesná) zaškrtla voľbu Remain pre zotrvanie v EÚ. Mestá budú v politickej a názorovej opozícii asi už naveky. O to silnejší náboj dostávajú zápasy futbalových tímov oboch miest, takzvané Tyne-Wear derby, pomenované podľa riek, na ktorých mestá ležia.

Sunderland 'Til I Die verzus petrodoláre

Severovýchod Anglicka sa z bohatého priemyselného centra krajiny za posledné jeden a pol storočie premenil na problémovú perifériu. Grófstvo Tyne and Wear prišlo o mnoho zo svojho bohatstva. Postupne sa zatvárali slávne lodenice, doky, tradičné sklárne i uhoľné bane. Utrpelo aj futbalové dedičstvo. Keď sa v marci 2016 futbalisti Newcastlu a Sunderlandu rozišli v rámci Premier League zmierlivo 1:1, nikomu by nenapadlo, že pôjde na dlhú dobu o posledné Tyne-Wear derby.

Oba kluby potom upadli do najtemnejšej doby vo svojej histórii. Newcastle v roku 2016 zostúpil. Síce sa hneď po roku medzi elitu vrátil, ale v nej dlhodobo 'paberkoval' a hlavne riešil existenčnú neistotu, keď sa ho opakovane (a neúspešne) snažil zbaviť kontroverzný majiteľ Mike Ashley.

Že Sunderland stihol osud ešte čiernejší, než by sa aj na "čierne mačky" (ako sa futbalistom Sunderlandu prezýva) patrilo, vám môže byť dobre známe z dokumentárneho seriálu Sunderland 'Til I Die z produkcie spoločnosti Netflix. Ak ste sériu nevideli, určite tak urobte. Dokument zachytáva pád klubu až do tretej ligy, v ktorej Sunderland strávil štyri sezóny, kým sa v roku 2022 prebojoval späť "aspoň" do Championship (druhá najvyššia súťaž).

Newcastlu sa medzitým podarilo nájsť nového majiteľa. V apríli 2020 sa prvýkrát objavila informácia, že sa klub chystá odkúpiť silná saudskoarabská investičná skupina. Diskutovalo sa o tom, že sa z tímu stane ďalší Manchester City alebo Paríž Saint-Germain, teda subjekt s takmer neobmedzeným kapitálom. Fanúšikovia po mnohých rokoch útrap s Ashleym ucítili nádej, že ich obľúbené "straky" opäť budú môcť roztiahnuť krídla.

Saudovia si priaznivcov na svoju stranu získali aj vďaka sľubom, že budú investovať do celého mesta a blízkej oblasti a že tu vytvoria pracovné miesta (ide totiž o región s takmer najvyššou mierou nezamestnanosti v celom Anglicku). Okolo potenciálneho kupcu sa však začalo na povrch vyplavovať množstvo nejasností a problémov. Viac ako rok trvajúci predaj klubu do rúk síce ešte kontroverznejších, ale rozprávkovo bohatých saudských majiteľov bol nakoniec dovŕšený v októbri 2021. Newcastle sa razom stal suverénne najbohatším klubom sveta.

Dlhé čakanie na Tyne-Wear derby sa skončí v sobotu 6. januára o 13:45, keď sa rozohrá stret Sunderlandu a Newcastlu v rámci slávneho FA Cupu. Derby bude o to prestížnejšie, že vzájomná bilancia oboch rivalov je úplne vyrovnaná: 53 výhier pre Newcastle, rovnaký počet víťazstiev pre Sunderland a 50 remíz. Ukoristia pre svoje mesto cenný skalp "Black Cats" alebo "Magpies"? Futbal na severe Anglicka opäť naberá dych a napätie sa začína zvyšovať aj medzi oboma najväčšími klubmi v regióne.

Viac o Tyne-Wear derby aj o ďalších rivalitách anglického futbalu sa môžete dočítať v knihe Viac ako len zápas - futbalové derby v Anglicku, ktorá má rovnakého autora ako rubrika Derby Week.

Ďalšie derby týždňa:

Piatok 5. januára

Portugalsko - Primeira Liga

Boavista - FC Porto

O Dérbi do Porto (Portské derby)

Portugalskému futbalu vládne "Veľká trojka". Historicky každý ročník tamojšej ligy vyhral jeden z trojice klubov Benfica, Sporting a FC Porto. Až na jediné dve výnimky. Jednou z nich je titul menšieho z portských klubov Boavisty v roku 2001. Portské derby je súbojom Davida a Goliáša.

Sobota 6. januára

Braga - Vitória Guimaraes

O Dérbi do Minho (Derby regiónu Minho)

Braga a Guimaraes sú dvomi najväčšími mestami regiónu Minho na severe Portugalska. Ležia iba 20 km ďaleko od seba a sú rivalmi aj z historického hľadiska. Súperenie medzi nimi sa prenáša aj na futbalové ihrisko. Obaja protagonisti derby sú navyše na portugalské pomery veľmi úspešnými klubmi.

Nedeľa 7. januára

Francúzsko - Coupe de France (pohár)

EA Guingamp - Stade Rennes

Le Celtico (Keltské derby)

V rámci Francúzskeho pohára sa stretne druholigový Guingamp s futbalistami Rennes, ktorí hrajú najvyššiu Ligue 1. Obe mestá ležia od seba 130 km ďaleko na západe Francúzska v Bretónsku, ktoré je známe ako krajina Keltov – práve podľa tohto historického národa sa nazýva aj miestne derby.

Le Havre - SM Caen

Derby de Normandie (Normandské derby)

Los Coupe de France poslal proti sebe aj ďalších dvoch regionálnych rivalov. O postup do osemfinále sa v Normandskom derby stretne prvoligový celok z prístavného Le Havre proti tímu z Caen, ktoré leží asi hodinu cesty južne. SM Caen aktuálne pôsobí v druhej najvyššej súťaži.

Grécko - Super League

Aris Thessaloniki - PAOK Thessaloniki

Thessaloniki derby (Solúnske derby)

Grécky futbal momentálne zápasí s obrovským problémom. Pre sériu násilností grécka vláda v decembri uzavrela štadióny. Bez divákov sa bude hrať do 12. februára. Bez kulisy tak bohužiaľ prebehne aj Solúnske derby. PAOK v ňom drží päťzápasovú neporaziteľnosť.

Španielsko - Copa del Rey (pohár)

CD Tenerife - UD Las Palmas

Derbi Canario (Derby Kanárskych ostrovov)

Španielsky Kráľovský pohár má na programe osemfinále. V rámci neho sa odohrá derby dvoch najväčších tímov z dvoch populačne najväčších Kanárskych ostrovov. Ostrovom s najvyšším počtom obyvateľov je Tenerife. Tamojší klub momentálne pôsobí v druhej lige, Las Palmas nastupuje v La Lige.