Derby Week: Dva symboly izraelského športu i stret dvoch svetov v Tel Avive

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Dva symboly izraelského športu i stret dvoch svetov v Tel Avive

V Tel Avive je vždy hustá atmosféra.
V Tel Avive je vždy hustá atmosféra.Profimedia / Livesport
Hapoel a Maccabi - to sú dva pojmy, ktoré napadnú každému futbalovému fanúšikovi v súvislosti s izraelským futbalom. Niet divu. V Izraeli existujú stovky klubov s jedným alebo druhým názvom. Mnoho celkov s názvom Maccabi existuje aj v rôznych častiach sveta v rámci židovskej diaspóry. Obe slová a kluby, ktoré ich reprezentujú, sú vyslancami izraelského futbalu vo svete. Už z významu oboch pojmov je však jasné, že ich nositelia sa budú v mnohom líšiť. A práve takýmto prípadom je aj derby o Tel Aviv.

Maccabi - symbol židovského národa a kultúry

"Makabejci" (Maccabi), nástupcovia Júdu Makabejského, boli hrdinami židovských vojen z 2. storočia pred naším letopočtom. Sú biblickým symbolom židovského národa. Predchodca klubu Maccabi Tel Aviv vznikol v roku 1906, v čase, keď ešte neexistoval štát Izrael a dokonca ani mesto Tel Aviv.

Tel Aviv, dnes polmiliónové mesto a centrum najväčšej izraelskej aglomerácie, založili v roku 1909 židovskí prisťahovalci na predmestí vtedy prevažne arabského starobylého prístavného mesta Jaffa. Jaffa bola pôvodným domovom futbalového tímu Maccabi. V roku 1922 sa Maccabi Tel Aviv stal prvým židovským klubom, ktorý sa zapojil do miestnej futbalovej súťaže, ktorú v tom čase tvorili arabské tímy. Židovské dedičstvo a sionistickú myšlienku symbolizuje okrem názvu aj emblém klubu, ktorý má podobu Dávidovej hviezdy. Klubové farby sú žltá a modrá.

Rozvoj športu v novovznikajúcom štáte?

Sionizmus bol ideologický smer, ktorý sa objavil v druhej polovici 19. storočia medzi európskymi Židmi. Hnutie vychádzalo z biblickej myšlienky presídlenia Židov do krajiny Izrael a podobne ako u iných európskych národov v tom čase z ideológie vytvárania národných štátov. Už viac ako 3 000 rokov sa názov Izrael v bežnom aj náboženskom zmysle vzťahuje na židovský národ aj na zem izraelskú. Biblický židovský národ je známy ako "synovia Izraela" alebo Izraeliti.

Táto sionistická predstava sa začala realizovať po prvej svetovej vojne, keď po rozpade Osmanskej ríše vznikol "Britský mandát v Palestíne" na území dnešného Izraela a Palestíny. Arabské obyvateľstvo protestovalo proti rastúcej migrácii Židov. Ďalším dôležitým bodom vo vývoji tohto etnicky, nábožensky a politicky neuveriteľne zložitého územia bol rok 1947, keď sa OSN vyslovila za rozdelenie mandátnej Palestíny na dva štáty - židovský a arabský. Izrael vyhlásil nezávislosť v roku 1948, po ktorej nasledovala vojna, v ktorej Izrael zahrnul časť palestínskeho územia pod svoje územie. Zvyšok, ktorý po vojne obsadili Egypt a Jordánsko, Izrael okupuje od roku 1967.

Spor o územie medzi Židmi a Arabmi pokračoval a pokračuje. Územia, na ktoré si robia nárok Palestínčania a na ktorých vyhlásili svoj štát Palestína, sú pásmo Gazy a Západný breh Jordánu, ale ani toto kompromisné rozdelenie by neuspokojilo mnohých ľudí na oboch stranách. Tento historický exkurz len ilustruje situáciu a stav území, na ktorých sa z jedného mesta vytvorili dva veľmi úspešné izraelské kluby. V Tel Avive vznikol okrem Maccabi aj klub Hapoel.

Hapoel - klub izraelského pracujúceho ľudu

V rámci novoformujúcej sa spoločnosti Židov, ktorí sa prisťahovali na územie dnešného Izraela, aby vytvorili svoj nový národný štát, vznikalo množstvo hnutí a skupín rôzneho zamerania. Jednou z takýchto skupín, ktorá bojovala za práva "pracujúceho ľudu", bolo celonárodné športové združenie Hapoel. Vznikol pod záštitou odborového hnutia Histadrut, ktoré vyznávalo ľavicové hodnoty a reprezentovalo tzv. sionizmus pracujúcej triedy. Hapoel znamená v hebrejčine "robotník" alebo "pracujúci". V roku 1923 bol Hapoel založený v Tel Avive. Farby klubu sú červená a biela, v znaku sa okrem postavy robotníka nachádza aj typická symbolika pracujúceho ľudu a komunizmu - kosák a kladivo.

Maccabi verzus Hapoel v spoločnosti

Fanúšikovia Hapoelu sú aj dnes známi ako prívrženci ľavicových až krajne ľavicových hodnôt. Dokonca aj materská odborová organizácia Histadrut má v dnešnom Izraeli stále nad 800-tisíc členov. Hapoel Tel Aviv vyjadril apolitickosť - čo je v modernej dobe (pochopiteľný) trend pre športové kluby všade na svete - až koncom 90. rokov, keď sa dostal do rúk súkromných vlastníkov. Náklonnosť k politickým skupinám v rámci klubu alebo medzi jeho fanúšikmi však pretrváva. Ultras Hapoelu často mávajú vlajkami s tvárami Che Guevaru, Karla Marxa atď. a tiež transparentmi s heslami ako "Proletári všetkých krajín, spojte sa!". Táto skupina radikálnych fanúšikov sympatizuje s "antifa" chuligánskymi frakciami iných klubov, akým je napríklad hamburské FC St. Pauli.

Rivalita medzi Maccabi a Hapoelom Tel Aviv teda spočíva v rozdielnych základoch fanúšikovskej základne. Kým Maccabi Tel Aviv sa považuje za klub strednej a vyššej triedy bohatých židovských rodín, Hapoel podporujú priaznivci z robotníckej triedy.

Maccabi verzus Hapoel vo futbale

Maccabi Tel Aviv aj Hapoel Tel Aviv patria medzi tri najlepšie kluby v Izraeli. Maccabi je s 23 titulmi dokonca najlepší. Maccabi Haifa je na druhom mieste (15). Hapoel je v historických tabuľkách na treťom mieste, keď získal majstrovský titul 13-krát (v 15 prípadoch skončil druhý). Spolu so spomínanými Maccabi Haifa a Beitar Jeruzalem tvoria títo dvaja súperi z Tel Avivu takzvanú veľkú štvorku izraelského futbalu. Oba kluby z Tel Avivu hrali v prvej lige pred a po získaní izraelskej nezávislosti. Maccabi vo svojej histórii ani raz nechýbalo v najvyššej súťaži. V prípade Hapoelu existujú len dve druholigové sezóny (1989/1990 a 2017/2018), ale zakaždým okamžite postúpilo späť medzi elitu.

Okrem toho Maccabi Tel Aviv a Hapoel vyhrali aj niekoľko domácich pohárov (v Izraeli existuje Národný pohár, Superpohár alebo aj Toto Cup - pohárová súťaž, v ktorej súťažia len kluby z prvých dvoch líg). Zbierali aj účasti v európskych pohároch (obaja mestskí rivali si v relatívne nedávnej minulosti zahrali aj v skupinovej fáze Ligy majstrov).

Tel Avivské derby na ihrisku

Maccabi a Hapoel majú rovnaký štadión Bloomfield v Tel Avive. Ten je domovom dvoch najväčších mestských tímov od jeho otvorenia v 60. rokoch 20. storočia. Odvtedy sa dočkal mnohých rekonštrukcií a prestavieb. V súčasnosti má aréna kapacitu takmer 30-tisíc divákov.

V celkovej bilancii Derby o Tel Aviv mierne vedie Maccabi. Od roku 1931 má na konte 65 víťazstiev, Hapoel vyhral 55 duelov a 62 zápasov sa skončilo remízou. V poslednom čase sú však výsledky derby celkom jasne na strane Maccabi. Žlto-modrí nepoznajú trpkosť prehry od svojich úhlavných rivalov už 25 zápasov! Hapoel sa naposledy radoval z víťazstva v derby v apríli 2014.

Atmosféra na derby je zvyčajne napätá. V jednom prípade, v novembri 2014, bol zápas prerušený a potom dokonca úplne zrušený a skontumovaný. Dôvodom bol útok domáceho priaznivca na najväčšiu hviezdu Maccabi, izraelského strelca, ale aj odchovanca Hapoelu, Erana Zahaviho (ktorý v súčasnosti na sklonku kariéry opäť nastupuje za Maccabi). Incident sa nakoniec skončil hromadným vpádom divákov na hraciu plochu a veľkou bitkou na ihrisku.

Maccabi bolo v derby neporazené už takmer 10 rokov. Dočká sa Hapoel skalpu svojho odvekého rivala na 26. pokus? Sledujte derby v Tel Avive na Flashscsore. Zápas sa hrá v utorok 26. septembra.

Budúcotýždňové derby

Piatok 22. septembra

Francúzsko - Ligue 1

AS Monaco vs. OGC Nice

Derby de la cote d'Azur (Derby Azúrového pobrežia)

Derby Azúrového pobrežia medzi Monakom a Nice je súbojom dvoch geograficky najbližších rivalov vo francúzskej Ligue 1. V tejto lige neexistuje mestské derby (ani z dlhodobého hľadiska). Okrem toho ide v súčasnosti o stretnutie medzi prvým (Monako) a tretím (Nice) tímom v tabuľke.

Sobota 23. septembra

Indonézia - Liga 1

Persebaya Surabaya vs. Arema FC

Derbi Super Jawa Timur (Superderby Východnej Jávy)

Derby medzi Persebaya Surabaya a Arema sa odohrá takmer presne rok po tom, čo v rámci neho došlo k obrovskej tragédii. Počas vzájomného zápasu 1. októbra 2022 v Malangu - meste, kde sídli FC Arema - prišlo pri výtržnostiach medzi divákmi a následnej tlačenici o život 135 ľudí.

Rakúsko - ÖFB Cup (Pohár)

Austria Salzburg vs. Red Bull Salzburg

Salzburger Derby (Salzburské derby)

V Rakúskom pohári sa uskutoční mestské derby Salzburgu. Rakúsky gigant Red Bull nastúpi proti svojmu trpasličiemu susedovi Austrii, ktorá momentálne hrá v 3. lige (Regionalliga Salzburg). Red Bull vznikol z pôvodnej Austrie. Austriu potom znovu založili verní fanúšikovia.

USA - Major League Soccer

D.C. United vs. New York Red Bulls

Atlantic Cup

Vo finále sa stretnú lepší z dvoch tradičných rivalov zo severovýchodu USA - New York Red Bulls a D.C. United - z ich vzájomných stretnutí na konci sezóny počas ročníka získa trofej - Atlantický pohár. V tejto sezóne majú zatiaľ navrch Newyorčania. Red Bulls vyhrali svoj posledný zápas 1:0.

Mexiko - Liga MX

Tigres de la UANL vs. CF Monterrey

Clásico del Norte ("Clásico" severu)

Súperenie medzi Tigres a CF Monterrey z veľkej metropolitnej oblasti Monterrey je najväčším derby v rámci severnej časti Mexika. Oba kluby sú najsilnejšími tímami široko-ďaleko. Ich bilancia je neuveriteľne vyrovnaná: Tigres vyhral 47 zápasov, Monterrey 44 a 40 zápasov sa skončilo nerozhodne.

Nedeľa 24. septembra

Anglicko - Premier League

Arsenal FC vs. Tottenham Hotspur

North London derby (Severolondýnske derby)

Arsenal a Tottenham sídlia len 6 km od seba. Nie vždy však boli susedmi. Arsenal bol založený v štvrti Woolwich na juhu anglického hlavného mesta a v roku 1913 sa presťahoval do severného Londýna.

Francúzsko - Ligue 1

FC Méty vs. RC Strasbourg Alsace

Derby de l'Est (Derby východu)

Méty a Štrasburg sú hlavné mestá dvoch francúzskych departementov v severovýchodnej časti Francúzska - Méty departementu Moselle, Štrasburg departementu Alsasko. V "Derby východu" má FC Méty lepšiu historickú bilanciu (51 výhier, 35 prehier, 36 remíz).

Francúzsko - Ligue 1

Paríž Saint-Germain vs. Olympique Marseille

Le classique ("Klasika")

Súboj medzi Parížom Saint-Germain a Olympique Marseille nie je derby v pravom (geografickom) zmysle slova, obe mestá sú od seba vzdialené 750 km (660 km vzdušnou čiarou), ale rivalita medzi nimi je obrovská. Je to súboj dvoch najväčších klubov z dvoch najväčších miest - súboj "severu proti juhu".

Holandsko - Eredivisie

AFC Ajax Amsterdam vs. Feyenoord Rotterdam

De Klassieker ("Klasika")

Futbalová "klasika" je na programe aj v holandskej Eredivisie. Najlepší tím krajiny z hľadiska počtu titulov, AFC Ajax (36 triumfov) z hlavného mesta Amsterdam, sa stretne s tretím najúspešnejším tímom a úradujúcim majstrom Feyenoordom (16 titulov) z prístavného mesta Rotterdam.

Česká republika - Fortuna Liga

Slavia Praha vs. Sparta Praha

Derby pražských S

Dva historicky najlepšie české kluby - Slavia a Sparta - sídlia každý na jednom z brehov rieky Vltavy, ktorá preteká Prahou. Prvé derby sa hralo v roku 1896 na Císařské louce, ostrove na Vltave. Teraz je na programe pražské derby S s poradovým číslom 308.

Belgicko - Jupiler Pro League

Anderlecht vs. Club Bruggy

Topper ("Topový zápas")

Súperenie medzi bruselským Anderlechtom a Club Bruggy je najväčším zápasom belgického futbalu, najmä pre Flámov, belgický národ hovoriaci po flámsky/holandsky. Preto sa v holandčine (flámčina je len dialekt v rámci holandčiny) označuje ako Topper alebo De Klassieker ("Klasika").

Belgicko - Jupiler Pro League

KRC Genk vs. Sint-Truiden

Limburg derby (Limburské derby)

Derby medzi KRC Genk a Sint-Truiden je miestna rivalita medzi dvoma mestami v Limburgu, flámskej provincii na východe Belgicka. KRC Genk je lepším tímom. Má veľké meno najmä vďaka svojej akadémii, ktorá vychovala hráčov ako Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois a Leandro Trossard.

Švédsko - Allsvenskan

AIK Štokholm vs. Djurgardens IF

Tvillingderbyt (Derby dvojičiek)

AIK Štokholm a Djurgardens sú mestskí rivali z hlavného mesta Švédska. Oba kluby boli založené v centre Štokholmu v roku 1891, len s mesačným odstupom (AIK je starší). Preto sa rivalita medzi klubmi označuje ako "Derby dvojičiek". Oba kluby získali zhodne 12 švédskych titulov.

Dánsko - Superligaen

Brondby IF vs. FC Kodaň

Slaget om Kobenhavn (Bitka o Kodaň)

Dva najväčšie kluby v dánskom hlavnom meste sú Brondby IF a FC Kodaň. Brondby IF bol založený v roku 1964 a sídli v meste Brondbyvester, ktoré je súčasťou kodanskej aglomerácie. FC Kodaň je klub priamo z centra dánskej metropoly.

Španielsko - La Liga

Atlético Madrid vs. Real Madrid

El derbi Madrileno (Madridské derby)

Madridské derby môže byť v očiach futbalovej verejnosti zatienené súperením medzi Realom a Barcelonou v El Clásicu. Je to však jediné derby, v ktorom sa hralo o významnú európsku trofej, a to hneď trikrát (finále Ligy majstrov 2014 a 2016 - obe vyhral Real, Superpohár UEFA 2018 - vyhralo Atlético).

Pondelok 25. septembra

Grécko - Superliga

Panathinaikos FC - AEK Atény

Athenian derby (Aténske derby)

Futbalisti AEK Atény majú za sebou náročný a doslova "anglický" týždeň. Minulý víkend AEK remizoval s Olympiakosom (1:1) a v nasledujúcom kole nastúpi proti Panathinaikosu. Navyše, v týždni orámovanom dvoma aténskymi derby sa AEK v Európskej lige stretne so silným Brightonom.

Írsko - Premier Division

Bohemian FC vs. Shelbourne FC

Northside derby (Derby o sever Dublinu)

Štadióny Bohemian FC a Shelbourne FC sú od seba vzdialené len dva kilometre. Obaja účastníci Northside Derby patria medzi najúspešnejšie írske tímy vôbec. Rivalita medzi nimi dosiahla vrchol na začiatku 21. storočia, keď jeden alebo druhý z rivalov získal titul 6 sezón po sebe.

Utorok 26. septembra

Švajčiarsko - Super League

FC Zürich vs. Grasshopper Zürich

Zürcher Derby (Zürišské derby)

Zürich je najväčšie mesto vo Švajčiarsku. V celej jeho aglomerácii žije 1,8 milióna obyvateľov, sídlia tam aj dva veľké futbalové kluby. Grasshopper Zürich získal najväčší počet švajčiarskych titulov - 27. FC Zürich vyhral ligu 13-krát. Oba tímy sa delia o štadión Letzigrund, kde sa zmestí viac ako 26-tisíc divákov.

Streda 27. septembra

Srbsko - Superliga

Partizan Belehrad vs. Crvena Zvezda Belehrad

Večiti derbi (Večné derby)

Partizan a Crvena Zvezda, dva kluby z Belehradu, hlavného mesta Srbska, patria medzi najúspešnejšie kluby v celej bývalej Juhoslávii. Crvena Zvezda má 34 majstrovských titulov (vrátane 19 juhoslávskych). Partizan vyhral ligu v 27 prípadoch (11-krát v ére Juhoslávie).

Poľsko - Puchar Polski (Poľský pohár)

GKS Katowice vs. Górnik Zabrze

Slaski Klasyk (Sliezska klasika)

Górnik Zabrze v piatok vo Veľkom sliezskom derby zdolal Ruch Chorzów. A budúci týždeň sa stretne s ďalším miestnym súperom. V rámci Národného pohára sa stretnú s druholigovým GKS Katowice. Minuloročné vzájomné stretnutie v rovnakej súťaži vyhral Górnik 2:1. Oba góly strelil Lucas Podolski, najväčšia hviezda Zabrze.