Derby Week: Špecifické Baskicko, špecifická klubová filozofia, špecifické derby

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Derby Week: Špecifické Baskicko, špecifická klubová filozofia, špecifické derby
Baskické derby nespôsobuje žiadne väčšie problémy medzi fanúšikmi oboch táborov.
Baskické derby nespôsobuje žiadne väčšie problémy medzi fanúšikmi oboch táborov.Profimedia / Flashscore
Je to ešte derby v pravom zmysle slova? Futbalové kluby Athletic Bilbao a Real Sociedad zo San Sebastiánu síce zastupujú najväčšie mestá v Baskicku, regióne na severe Španielska, ale namiesto nevraživosti panuje medzi oboma tábormi vrelá príbuznosť. Odráža to jedinečnosť územia, ktoré má v rámci Španielskeho kráľovstva autonómny štatút a ktorého obyvatelia sa od ostatných krajanov líšia génmi aj jazykom, ktorý mimochodom nie je príbuzný žiadnej európskej reči.

Baskovia sú považovaní za posledných pôvodných praobyvateľov Pyrenejského polostrova a možno aj celej Európy. Hoci ich región tvorí len 1,4 % územia Španielska a približne 4,5 % jeho obyvateľstva, pravidelne dodáva najmenej pätinu obsadenia La Ligy. V sezóne 2018/19 sa totiž všetky miestne kluby tiesnili medzi 8. a 12. miestom v tabuľke: Bilbao (8.), Real Sociedad (9.), Alavés (11.) a Eibar (12.).

Ak by sa k nim pridala Osasuna Pamplona zo susedného regiónu Navarra (osasuna znamená v baskickom jazyku sila alebo zdravie), podiel klubov v najvyššej súťaži by stúpol na štvrtinu. Z tejto pätice chýba medzi elitou len Eibar, ktorý v posledných rokoch pravidelne bojuje o postup z druhej ligy do prvej.

V súčasnosti sú v La Lige štyri baskické tímy (vrátane Osasuny Pamplona). Eibar hrá v 2. lige.
V súčasnosti sú v La Lige štyri baskické tímy (vrátane Osasuny Pamplona). Eibar hrá v 2. lige.P3K / Google Maps

Priateľské derby

Najväčším zápasom v regióne je súboj dvoch najtradičnejších a najúspešnejších klubov v regióne - Athletic Bilbao a Real Sociedad. Sídlia v mestách vzdialených od seba len 100 kilometrov a spája ich diaľnica AP-8, preto sa ich súboj niekedy označuje ako derby AP-8. Častejšie sa však označuje jednoducho ako baskické derby.

To je však, rovnako ako celý región, veľmi špecifické. Nečakajte žiadne potýčky, nenávisť ani urážky. Fanúšikovia oboch tímov sa spoločne zúčastňujú na sprievodných podujatiach alebo debatujú v kaviarňach a baroch pred svojimi zápasmi. Tradične sa koná aj hromadný pochod mestom, pričom priaznivci oboch celkov sa bežne miešajú na tribúnach.

Jedinečným kultúrnym prvkom zápasu je takzvaná Bertso Derbia, súťaž medzi oboma tábormi fanúšikov v tradičnom baskickom umení bertsolaritza (improvizované rýmovanie a spev). Prevažná väčšina futbalových zápasov je tak úplne bez incidentov. Ide skôr o zdravú rivalitu a vzájomné podpichovanie medzi dvoma mestami, klubmi a ich priaznivcami.

Napriek športovej rivalite dokážu obaja súperi spolupracovať. Príkladom je ich rivalita z roku 1976, ktorá sa odohrala tesne po páde Francovho španielskeho štátu (1936 - 1975). Baskicko, ale aj ďalšie kultúrne odlišné regióny a ich národy, ako napríklad Katalánsko a Galícia, boli počas režimu utláčané.

Franco potláčal pokusy baskického, katalánskeho a galícijského národa o autonómiu, zakazoval používanie ich jazykov a národných symbolov. Potláčal svojich politických oponentov, z ktorých väčšina skončila vo väzení, na popravisku alebo v lepšom prípade v exile. Počas baskického derby v roku 1976 kapitáni oboch tímov spoločne priniesli baskickú vlajku a pri vstupe na hraciu plochu ju umiestnili do stredového kruhu.

V tom čase, aj keď bol diktátor mŕtvy, bola vlajka ich regiónu stále zakázaným symbolom. Táto udalosť ešte viac zblížila tábory oboch klubov, ale predovšetkým bola povzbudením pre celý baskický národ a stála za tým, že o rok neskôr bolo používanie baskickej vlajky opäť legalizované.

Čisto domáca cesta

Mnoho futbalových klubov založili v Španielsku koncom 19. storočia Briti, ktorí prišli na Pyrenejský polostrov za prácou. Medzi nimi bol aj Athletic Bilbao (už samotný názov klubu poukazuje na britský vplyv). Keď tento tím v roku 1902 vyhral Španielsky pohár (Copa del Rey), najlepšími strelcami turnaja boli dvaja päťgóloví strelci víťazného tímu - anglickí robotníci Walter Evans a William Dyer.

Aj v nasledujúcich ročníkoch pohára hrali anglickí hráči významnú úlohu, a to nielen v drese Bilbaa. Z čisto španielskych klubov sa ozývali početné protesty, že by sa malo zakázať využívanie cudzincov. Kráľovská španielska futbalová asociácia k tomuto kroku skutočne pristúpila a od roku 1912 bolo v Copa del Rey pravidlom, že všetci hráči museli byť španielskymi občanmi.

Athletic sa musel rozlúčiť so svojimi britskými hviezdami a zaviedol tradíciu, že za klub mohli hrať len čisto domáci, t. j. baskickí futbalisti. Tím z Bilbaa si tak vytvoril vlastné, ešte prísnejšie pravidlá. Takzvaná cantera Athleticu znamená, že sa dlhodobo zameriava na výchovu vlastných hráčov, ktorí tiež musia pochádzať z Baskicka. A to vrátane regiónu Navarra a baskických provincií na juhu Francúzska (vďaka tomu mohol v 90. rokoch minulého storočia obliekať červeno-biely dres francúzsky reprezentačný obranca Bixente Lizarazu). Vo svete je neuveriteľne unikátne, že vedenie Bilbaa sa tejto politiky drží dodnes.

Odborníci sa môžu pozrieť na súpisku tímu v tejto sezóne a namietať proti zaradeniu ghanského internacionála Inyakiho Williamsa. Ten sa však narodil ghanským rodičom v Bilbau a v klube pôsobí od tínedžerských rokov (jeho brat a spoluhráč Nico už reprezentuje Španielsko). Podobným prípadom je aj Kenan Kodro, ktorý bol súčasťou kádra Athleticu v rokoch 2019-2021. Reprezentant Bosny a Hercegoviny je rodákom zo San Sebastiánu a produktom akadémie tamojšieho Realu Sociedad.

Ten zaviedol podobnú politiku, keď prijímal do svojich radov striktne len Baskov, ale až v 60. rokoch minulého storočia. A bol prvým z dvojice, ktorý ju porušil, resp. prestal praktizovať.

Keďže klub bol historicky úspešnejší, bohatší a dokázal pod svoje krídla prilákať najlepších hráčov z regiónu, pre ostatné miestne kluby bolo veľmi ťažké dodržiavať pri nábore rovnakú filozofiu. Eibar a Alavés sa o to ani nepokúšali, vedeli, že nemajú šancu postaviť konkurencieschopné tímy. Real Sociedad nasledoval canteru až do roku 1989. Vtedy len preto, aby udržal krok s úrovňou najvyššej španielskej súťaže, priviedol írskeho útočníka Johna Aldridgea z Liverpoolu.

Fanúšikovia Bilbaa si doberali priaznivcov ostatných baskických tímov, najmä Realu Sociedad, za ich "neschopnosť" hrať len s vlastnými futbalistami. A na svoj tradičný, čisto baskický klub a výsledky, ktoré dosahuje s čisto domácim mužstvom, sú patrične hrdí.

Cantera alebo liahňa talentov

Pojem cantera možno preložiť ako liaheň. Napriek tomu, že klub zo San Sebastiánu odvtedy doplnil svoj káder o posily zo zahraničia, drvivá väčšina mužstva je stále baskická a klub sa vo veľkej miere zameriava aj na výchovu mladých hráčov vo svojej akadémii. Jej asi najznámejším produktom je Xabi Alonso, ktorého kariéra viedla z Realu Sociedad do Liverpoolu, potom do Realu Madrid a následne do Bayernu Mníchov.

Medzi ďalších známych hráčov z liahne San Sebastiánu patrí Álvaro Odriozola (ktorý v roku 2018 prestúpil do Realu Madrid), zatiaľ čo Francúz Antoine Griezmann (neskôr zamieril do Atlética Madrid) je tiež produktom tohto klubu. Cantera vychovala v Bilbau jedného z najdrahších obrancov v histórii - francúzskeho Baska Aymerica Laporteho (v roku 2018 prestúpil do Manchestru City), útočníka Fernanda Llorenteho (z Bilbaa odišiel do Juventusu) či stále najdrahšieho brankára sveta Kepu Arrizabalagu (za ktorého Chelsea v roku 2018 poslala do Bilbaa 80 miliónov eur).

Napriek tomu (alebo možno práve preto), že oba kluby sa dlho držali alebo stále držia baskickej identity a špecifického prístupu k vedeniu, sú veľmi úspešné. Ako na domácej scéne, tak aj v rámci Európy. 

Athletic je dokonca osemnásobným španielskym majstrom, Real Sociedad získal titul dvakrát. Hoci sa to obom naposledy podarilo v 80. rokoch minulého storočia, stále patria do širšej špičky španielskeho futbalu, a to už dlho. Najbližšie baskické derby medzi aktuálne štvrtým a šiestym tímom tabuľky sa uskutoční v sobotu 13. januára o 18:30. Zápas sledujte na Flashscore.

Ďalšie derby týždňa

Streda 10. januára

Taliansko - Coppa d'Italia (pohár)

Lazio - AS Roma

Derby della Capitale (Derby hlavného mesta)

Vo štvrťfinále Talianskeho pohára sa uskutoční rímske derby. Súboj medzi Laziom a AS je jedným z najzaujímavejších duelov na svete. Povestní sú najmä fanúšikovia Lazia. Niektoré ultras skupiny priaznivcov používajú na svojich transparentoch nacistické symboly a často rasisticky urážajú hráčov tmavej pleti v konkurenčnom tíme. Posledné stretnutie v novembri sa skončilo 0:0.

Grécko - Kypello Elladas (pohár)

Panathinaikos - Olympiakos Pireus

Derby of the eternal enemies (Derby večných nepriateľov)

V Aténach, hlavnom meste Grécka, sídli takzvaná veľká trojka, tri najúspešnejšie kluby v krajine. Sú to Olympiakos Pireus (47 titulov), Panathinaikos (20) a AEK (13, úradujúci majster). O aténskej veľkej trojke sme v Derby Week písali už v minulosti. Teraz sa veční nepriatelia stretnú v osemfinále Gréckeho pohára.

Španielsko - Supercopa (Superpohár)

Real Madrid - Atlético Madrid

El derbi Madrileño (Madridské derby)

Súboj o španielsky Superpohár sa uskutoční v Rijáde v Saudskej Arábii. Prvým semifinále tohto miniturnaja je zápas medzi madridskými rivalmi. Ich súboj nie je len bitkou o futbalovú nadvládu nad španielskou metropolou, ale historicky aj stretom spoločenských tried a politických názorov.

Sobota 13. januára

Anglicko - Premier League

Chelsea - Fulham

West London Derby (Západolondýnske derby)

Chelsea je historicky jednoznačne najlepším klubom v západnom Londýne. V poslednej sezóne Premier League však skončila za svojimi miestnymi rivalmi, ktorými je okrem Fulhamu aj FC Brentford. V prvom derby tejto sezóny Chelsea porazila Fulham 2:0, ale stále zostáva za očakávaniami.

Anglicko - Championship (2. liga)

Coventry City - Leicester City

East Midlands derby (Derby o východné Midlands)

Leicester v minulej sezóne vypadol z Premier League, Coventry City tesne nepostúpil (vo finále play-off o postup prehral na penalty s Lutonom). Aj preto sa oba tímy z východného Midlands stretnú v druhej anglickej lige - Championship.

Nedeľa 14. januára

Grécko - Super League

AEK Atény - Panathinaikos

Athenian derby (Aténske derby)

Futbalisti Panathinaikosu sa po pohárovom derby s Olympiakosom o štyri dni stretnú s druhým mestským rivalom. Prvý vzájomný zápas medzi AEK a Panathinaikosom v tejto sezóne dopadol lepšie pre AEK (2:1). Ďalší súboj aténskej ligy sa však, podobne ako všetky ostatné zápasy v Grécku, bude hrať bez divákov.

Utorok 16. januára

Belgicko - Beker van België (pohár)

KAA Gent - Club Brugge

The battle of Flanders (Bitka o Flámsko)

Gent a Bruggy sú krásne historické mestá vo Flámsku. Sú domovom dvoch úspešných klubov. Club Brugge je jedným z najlepších belgických tímov súčasnosti. Za posledné štyri roky získali trikrát titul a darí sa im aj v Lige majstrov. Gent patrí medzi najlepšie tímy v domácej súťaži a pravidelne hrá aj v Európe.