Derby Week: Konkurenčný boj veľkej istanbulskej trojky je aj duelom Európy s Áziou

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Konkurenčný boj veľkej istanbulskej trojky je aj duelom Európy s Áziou

Posledné derby medzi Galatasarayom a Besiktasom rozhodol dvoma gólmi Mauro Icardi (2:1).
Posledné derby medzi Galatasarayom a Besiktasom rozhodol dvoma gólmi Mauro Icardi (2:1). Profimedia / Flashscore
Turecký futbal má troch hlavných vládcov: Galatasaray, Fenerbahce a Besiktas. Všetky tieto tradičné kluby sídlia v najväčšom centre krajiny – Istanbule. Vedľa týchto obrov sa aktuálneho ročníka tamojšej Süper Lig zúčastňuje ďalších päť istanbulských tímov. Turecká najvyššia súťaž, v ktorej súperí 20 celkov, je teda takmer z polovice tvorená kádrami z jedného mesta. Skoro každé ligové kolo prináša jedno alebo aj viac istanbulských derby. Rivalita sa líši od dvojice po dvojicu, atmosféra väčšiny z nich je však veľmi ostrá. Taký je však celý turecký futbal.

Keď sa povie Istanbul, celý futbalový svet si predstaví tri veľké kluby. Takzvaná Veľká trojka má jednoznačne najväčší zvuk nielen v takmer 16-miliónovom hlavnom meste, ale aj v celom Turecku. Historicky najúspešnejším je Fenerbahce, ktoré získalo celkovo 28 majstrovských titulov (od posledného však uplynulo už 10 rokov). Ďalší v poradí počtu primátov je Galatasaray s 24 ligovými triumfami. V súčasnosti je úradujúcim majstrom a je jediným tureckým klubom v histórii, ktorý získal trofej na európskej úrovni (v roku 2000 vyhral Pohár UEFA a následne aj Superpohár). Tretí Besiktas má na konte 19 ligových prvenstiev.

Aj ostatné kluby sa dokážu presadiť cez silnú trojicu, avšak len výnimočne. Jedným z nich je Istanbul Basaksehir, ktorý sa stal majstrom v sezóne 2019/20. Z titulu majstra sa tešil aj Istanbulspor, ale to ešte v roku 1932. Po 90 rokoch sa prebojoval späť do najvyššej ligy. Jej pevnou súčasťou je Kasimpasa, ktorá sa dlhodobo pohybuje v pokojnom strede tabuľky.

Relatívne nedávno, v roku 2020, rozšíril rady istanbulských ligových zástupcov Fatih Karagümrük (v minulej sezóne pod vedením trénera Andreu Pirla dosiahol skvelé siedme miesto). Úplným nováčikom v najvyššej súťaži pre aktuálny ročník je Pendikspor, tím z východnej časti mesta.

Osem z 20 tímov v tureckej Süper Lig v sezóne 2023/24 má sídlo v Istanbule.
Osem z 20 tímov v tureckej Süper Lig v sezóne 2023/24 má sídlo v Istanbule.P3K / Google Earth

Najviac vyhrotené derby 

Vzhľadom k futbalovej kvalite a dlhoročnej tradícii klubov Veľkej trojky panuje silná rivalita medzi všetkými tromi navzájom. Posilnená je aj tým, že Fenerbahce, Galatasaray aj Besiktas nesúperia len vo futbale, ale aj v basketbale, ďalšom medzi Turkami veľmi obľúbenom športe. Basketbalové tímy všetkých troch klubov patria rovnako ako tie futbalové medzi najlepšie v krajine. V oboch športoch majú v rámci Veľkej trojky pred Besiktasom mierne navrch mužstvá Fenerbahce a Galatasaraya. Práve medzi nimi panuje tá úplne najsilnejšia rivalita. Aj preto, že nie je založená čisto len na honbe za športovými úspechmi a titulmi.

Galatasaray sídli v západnej, európskej časti Istanbulu, Fenerbahce naopak na ázijskej strane. Preto sa ich zápolenie označuje ako interkontinentálne. Mesto na európsku a ázijskú časť rozdeľuje Bosporský prieliv. Výrazne je polarizovaná aj istanbulská spoločnosť – takmer výhradne sa štiepi na fanúšikov Galatasaraya a Fenerbahce.

Prvý z nich bol na začiatku 20. storočia založený v rámci prestížnej strednej školy, kam všetci bohatí obyvatelia mesta posielali svojich potomkov za vzdelaním. Galatasaray sa tak od prvopočiatku svojej existencie vyprofiloval ako klub vyššej spoločenskej triedy. Fenerbahce je oproti tomu tradične zástupcom "ľudu". V dnešnej spoločnosti už toto delenie neplatí tak jednoznačne a ani Bospor nerozdeľuje futbalových fanúšikov na čisto červenožltú časť na jednej strane a žltomodrú na strane druhej. Napriek tomu medzi oboma tábormi panuje stále veľký rozkol.

Druhým najväčším derby je súboj medzi Galatasarayom a Besiktasom. Ten je tiež kádrom z európskej časti mesta, ale oproti "aristokratickému" Galatasarayu je tímom obľúbeným predovšetkým v rámci chudobnejšej, robotníckej triedy. Vo všetkých ohľadoch je tým "tretím klubom". Aj rozsiahly prieskum verejnej mienky, ktorý zozbieral hlasy asi 1,4 milióna respondentov naprieč celým Tureckom, preukázal, že asi 35 % tureckej spoločnosti praje Galatasarayu, 34 % Fenerbahce a len 19 % fandí Besiktasu.

Fanúšikovia Besiktasa sú vyhlásení svojou oddanosťou, často možno až fanatizmom. Sú považovaní za jednu z najdivokejších futbalových skupín a kultúr na svete. Silné emócie prejavujú aj priaznivci Galatasaraya a Fenerbahce. Stret akejkoľvek dvojice klubov z Veľkej istanbulskej trojky tak sľubuje veľmi divokú atmosféru a intenzívny zážitok.

V derby medzi Besiktasom a Galatasarayom v posledných rokoch platí, že víťazí domáci tím. V predchádzajúcich troch vzájomných zápasoch sa zakaždým presadil Mauro Icardi. Argentínska hviezda v službách Galatasaraya má na konte dokonca všetkých päť strelených gólov svojho celku v týchto troch minulých derby. To budúce má výkop v nedeľu 3. marca o 17:00

Ďalšie derby týždňa

Streda, 28. februára:

Česko - MOL Cup (Pohár)

Slavia - Sparta

Derby pražských "S"

K stretu dvoch historicky najlepších českých klubov dôjde tento týždeň hneď dvakrát. Najprv sa v stredu stretnú rivali z hlavného mesta vo štvrťfinále domáceho pohára na pôde Slavie. Následne sa v nedeľu popasujú aj v rámci ligy, keď bude derby hostiť Sparta.

Škótsko - Premiership

Heart of Midlothian - Hibernian

Edinburgh derby (Edinburské derby)

Hibernian (skrátene Hibs) a Heart of Midlothian (Hearts), dva kluby z hlavného škótskeho mesta Edinburghu, majú nesmierne bohatú tradíciu. Hearts boli založení v roku 1874, Hibernian o rok neskôr, oba tak patria medzi vôbec najstaršie futbalové kluby sveta. Medzi najstaršie sa radia aj ich súboje. Hearts prežívajú náročný týždeň – najprv sa stretli s Rangers, v stredu ich čaká derby a cez víkend bude ich súperom Celtic. Rivalitu v Edinburghu aj v Glasgowe priblížil Derby Week podrobnejšie už skôr.

Štvrtok 29. februára:

Portugalsko - Taca de Portugal (pohár)

Sporting - Benfica

Dérbi da Capital (Derby o hlavné mesto)

V Portugalsku podobne ako v Turecku vládne futbalu Veľká trojka (Os Três Grandes). Tvorí ju Benfica (38 titulov), FC Porto (30 titulov) a Sporting (19 titulov). Len dvakrát v histórii sa stal majstrom iný tím (v roku 1946 Belenenses a v roku 2001 Boavista Porto). Aj preto je lisabonské derby veľmi prestížnym zápasom. Dvaja najväčší súperi z hlavného mesta sa stretnú v semifinále pohára.

Sobota 2. marca:

Čile - Primera División de Chile

CD Cobreloa - CD Cobresal

Clásico del Cobre (Medené clásico)

Veľmi špecifické derby je na programe v čilskej Primera División medzi klubmi, ktoré vznikli v 70. rokoch 20. storočia ako družstvá baníkov štátneho podniku CODELCO venujúce sa ťažbe medi. Cobreloa sídli v baníckom meste El Salvador, ktoré bolo vystavané čisto len za účelom ťažby. Cobresal je z mesta Calama, ktoré sa vďaka medeným baniam stalo významným priemyselným centrom. Obe mestá ležia na severe krajiny, aj tak sú od seba vzdialené 600 kilometrov.

Austrália - A-League

Western Sydney Wanderers - Sydney FC

Sydney derby (Derby o Sydney)

Alessandro Del Piero, strelec historicky prvého gólu v bitke o Sydney, o tejto rivalite vyhlásil, že ide o derby európskeho strihu. Má pravdu minimálne v tom, aká pri ňom panuje atmosféra. Spomínal ju aj Derby Week. V posledných siedmich vzájomných zápasoch sa víťaz duelu pravidelne strieda. Teraz je na rade FC Sydney. V tabuľke delí oboch mestských rivalov iba bod.

Newcastle Jets - Central Coast Mariners

F3 derby (Derby o diaľnicu F3)

Popri derby o Sydney sa v Austrálii uskutoční ešte jedno meranie síl veľkých rivalov. Stretnú sa Newcastle Jets a Central Coast Mariners. Mariners sídlia v Gosforde, asi 70 kilometrov južne od Newcastlu a rovnako ďaleko severne od Sydney. Derby nesie názov podľa diaľnice, ktorá všetky tri mestá spája.

Anglicko - Championship

Bristol City - Cardiff City

Severnside Derby (Derby o rieku Severn)

V druhej najvyššej anglickej súťaži dôjde na medzinárodné derby medzi anglickým Bristolom a waleským Cardiffom. Ich vzájomná rivalita sa nazýva Severnside derby podľa najdlhšej rieky Spojeného kráľovstva - Severnu. Obaja rivali majú momentálne na svojom konte v strede tabuľky zhodne 44 bodov.

Anglicko - Premier League

Brentford - Chelsea

West London derby (Západolondýnske derby)

Chelsea je historicky jednoznačne najlepším klubom v západnom Londýne. V tabuľke minulého ročníka Premier League však skončila až za svojimi lokálnymi rivalmi Brentfordom a Fulhamom. Teraz je na programe zápas Brentfordu proti Chelsea. Domáci už štyri derby v rade s oveľa slávnejším súperom neprehrali. Naposledy v októbri zvíťazili na Stamford Bridge 2:0.

Slovensko - Fortuna Liga

Slovan Bratislava - Spartak Trnava

Tradičné derby

Zápas medzi Slovanom Bratislava a Spartakom Trnava je dlhodobo najväčším šlágrom slovenského futbalu. Predstavuje nielen rivalitu športovú, ale aj konkurenčný vzťah hlavného mesta Bratislavy a len 50 kilometrov vzdialenej Trnavy. Prvé derby sezóny vyhral v Trnave hosťujúci Slovan 2:1.

Nedeľa 3. marca:

USA - Major League Soccer

San Jose Earthquakes - LA Galaxy

California clásico (Kalifornské clásico)

Ako Kalifornské clásico sa označuje zápas Los Angeles Galaxy so San Jose Earthquakes. Tieto dva kluby patria medzi najtradičnejšie celky americkej MLS. Rivalita medzi nimi nabrala grády prevažne v prvých rokoch nového tisícročia, keď obaja súperi získali medzi rokmi 2001 a 2005 po dva majstrovské tituly. Vo finále MLS 2001 sa dokonca postavili priamo proti sebe.

Švédsko - Allsvenskan

GAIS - Örgryte

Originalderbyt (Pôvodné derby)

Göteborg na západnom pobreží Švédska je futbalovou pýchou krajiny. Sídlia v ňom hneď tri prvoligové kluby. Jedným z nich je IFK Göteborg. Ďalšími dvoma, staršími a tradičnejšími, sú GAIS a Örgryte. Örgryte bolo založené v roku 1887 a je tak najstarším švédskym klubom. O sedem rokov neskôr sa zrodil GAIS. Preto sa zápas tímov GAIS a Örgryte označuje ako pôvodný, originálny derby.

Holandsko - Eredivisie

PSV Eindhoven - Feyenoord

De Kraker (Chrumkavý zápas)

Tradičný šláger holandského futbalu sa nazýva De Kraker, čo by sa dalo voľne preložiť ako chrumkavý zápas. Teraz dôjde už na štvrtý takýto duel v sezóne. Najprv bitku o Superpohár vyhralo PSV, potom v lige zvíťazilo znova a posledný súboj v rámci domáceho pohára patril Feyenoordu.

Nemecko - Bundesliga

1. FC Kolín n. R. - Bayer Leverkusen

Rheinische Derby (Rýnske derby)

Viacero stretnutí klubov so sídlom v Severnom Porýní-Vestfálsku sa označuje ako "Rýnske derby". Najväčšie z tejto husto osídlenej časti Nemecka sú Bayer Leverkusen, 1. FC Kolín nad Rýnom, Borussia Mönchengladbach z Bundesligy, ako aj Fortuna Düsseldorf (2. liga), MSV Duisburg (3. liga) a Rot-Weiss Essen (3. liga).

Bosna a Hercegovina - Premijer Liga

Željezničar Sarajevo - FK Sarajevo

Sarajevski derby (Sarajevské derby)

Sarajevské zápolenie medzi Željezničarom a FK sa niekedy označuje aj ako Večné (Vječiti) derby. Zápas medzi týmito dvoma veľkými tímami rozdeľuje spoločnosť hlavného mesta na dve polovice. Fanúšikovia spomínaných klubov sú však nepriateľmi iba v najbližšej dobe okolo (a samozrejme počas) zápasu.

Anglicko - Premier League

Manchester City - Manchester United

Manchester derby (Manchesterské derby)

Manchesterské kluby United a City sú vo futbale obrovskými pojmami a rovnako aj ich vzájomné derby. Obaja (aj keď ešte pod inými názvami) sa prvýkrát stretli už v roku 1881, keď St. Mark's (neskorší Man. City) hostil Newton Heath LYR (následne Man. United). Prvé derby aktuálnej sezóny vyhralo City 3:0.

Venezuela - Liga Futve

Caracas FC - Deportivo Táchira

Clásico del fútbol venezolano (Venezuelské Clásico)

Caracas FC sídli vo venezuelskej metropole, Deportivo Táchira je z mesta San Cristóbal, ktoré leží v horskej pohraničnej oblasti neďaleko Kolumbie. Ide o dva najpopulárnejšie a najúspešnejšie tímy v krajine. Caracas získal 12 titulov, Deportivo 10 a je aj úradujúcim majstrom.

Brazília - Campeonato Carioca (štátna liga)

Fluminense - Botafogo

O vovo de todos os clásicos ("Dedko" všetkých clássic)

Derby (čiže v Brazílii clássico) medzi tímami Fluminense a Botafogo, dvoch klubov z Ria de Janeiro, je najstarším v Brazílii. Prvýkrát sa oba celky stretli už v roku 1905. Preto sa ich duelu hovorí "Dedko" všetkých clássic. Fluminense aj Botafogo stáli pri založení súťaže Campeonato Carioca, v rámci ktorej dôjde už na celkom 390. vzájomné derby.

Portugalsko - Primeira Liga

FC Porto - Benfica

O Clássico ("To" clásico)

V Portugalsku sa stretnú dva najúspešnejšie kluby. Benfica z hlavného mesta Lisabon získala celkom 86 trofejí, rival z Porta 84. Čisto z geografického hľadiska nie je O Clássico derby zápasom, rivalita medzi Benficou a FC Porto, rovnako ako medzi oboma najväčšími mestami Portugalska, je však obrovská.

Brazília - Campeonato Paulista (štátna liga)

São Paulo - Palmeiras

Choque-Rei (Súboj kráľov)

Palmeiras a São Paulo FC patria medzi najväčšie a najúspešnejšie brazílske kluby, pričom oba sídlia v São Paule. Ich súboji sa volá Súboj kráľov. Teraz sa stretnú v rámci ligy štátu São Paulo. O brazílskom ligovom systéme, a zvlášť o Veľkej štvorke futbalových klubov z tohto štátu, písal Derby Week pred dvomi týždňami.