Derby Week: Duel dvoch najlepších klubov v meste, Egypte a Afrike? To je bitka o Káhiru

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Duel dvoch najlepších klubov v meste, Egypte a Afrike? To je bitka o Káhiru

Zápasy egyptských gigantov spoľahlivo zaplnia tribúny veľkých štadiónov.
Zápasy egyptských gigantov spoľahlivo zaplnia tribúny veľkých štadiónov.Profimedia
Aktuálnymi šampiónmi Afriky sú síce od februára futbalisti Pobrežia Slonoviny, ktorí kontinentálne majstrovstvá ovládli tretíkrát v histórii, ale najúspešnejším národom tohto svetadielu sú Egypťania. Faraóni, ako ich reprezentáciu prezývajú, sa stali majstrami Afriky už sedemkrát a sú jej najsilnejšou krajinou aj na klubovej úrovni. To sa odráža aj na dôležitosti a veľkosti tamojších derby, predovšetkým toho o Káhiru.

Práve odtiaľ pochádzajú dvaja najčastejší víťazi africkej Ligy majstrov. Al Ahly ju vyhralo 11-krát a navyše je aj úradujúcim šampiónom, futbalisti Zamaleku uspeli päťkrát (naposledy však v roku 2002). Oba kluby sa chvália aj najväčším počtom titulov v rámci Egypta. Jednoznačným hegemónom je Al Ahly so 43 prvenstvami (a je aj obhajcom z minulej sezóny), Zamalek sa radoval 14-krát a v 34 prípadoch skončil druhý.

Ich vzájomné derby je popri bitke o futbalovú nadvládu nad mestom, krajinou i celým kontinentom aj stretom dvoch odlišných skupín egyptskej spoločnosti. Zamalek sídli v Gíze, ktorá s mestami Káhira, Nová Káhira, Šubrá al-Chajma, Helwan a ďalšími tvorí metropolitnú oblasť Veľká Káhira. Svoje zápasy však hrá na Káhirskom medzinárodnom štadióne.

Zamalek hrá domáce zápasy ďaleko od svojho skutočného sídla.
Zamalek hrá domáce zápasy ďaleko od svojho skutočného sídla.P3K / Google Earth

Dejiny Egypta ovplyvňovali na konci 19. a začiatku 20. storočia výrazne Európania, predovšetkým Briti. Významnú politickú úlohu hral Suezský prieplav, ktorý bol dokončený v roku 1869. Najväčším akcionárom spoločnosti prevádzkujúcej túto dôležitú vodnú cestu bola práve Veľká Británia.

Čoskoro sedeli jej kontrolóri priamo v egyptskej vláde. Spočiatku vnímalo množstvo tamojších obyvateľov britskú moc a vplyv na smerovanie krajiny neutrálne. Avšak po tom, čo došlo na niekoľko ozbrojených konfliktov medzi britskou armádou a egyptskými civilistami, zosilnil v spoločnosti nacionalistický protibritský odpor. Práve na tomto spore stoja základy rivality klubov Al Ahly a Zamalek.

Rivalita na všetkých úrovniach

Al Ahly vzniklo v roku 1907. Slovo "ahly" v arabčine znamená národné. Klub reprezentoval rastúci egyptský nacionalizmus, túžbu po nezávislosti a nesúhlas s koloniálnym zasahovaním európskych štátov do diania v krajine.

Zamalek bol založený o štyri roky neskôr. Medzi hlavné postavy stojace za jeho zrodom patria belgický právnik George Merzbach i slávny britský archeológ a egyptológ Howard Carter. Prvé názvy oddielu boli Cairo International Sports Club (C.I.S.C.) alebo neskoršie dlhoročné meno El Mokhtalat Club.

Z týchto názvov je zrejmé, aké hodnoty organizácia zastávala. Výraz "mokhtalat" znamená v arabčine zmiešaný a v názve symbolizoval spojenie Egypťanov a Európanov. Neskôr bol klub premenovaný podľa ostrova Zamalek na Níle, ktorý je jednou z najprestížnejších oblastí hlavného mesta.

Rozdielne postoje, politické názory a spoločenské skupiny oboch súperov reprezentovali aj v ďalšom priebehu rokov. V čase Egyptského kráľovstva bol Zamalek spájaný s vládnucou garnitúrou a označovaný ako kráľovský klub. Al Ahly stálo v opozícii. Často sa tak ich vzájomné futbalové stretnutie premenilo skôr na politický spor, ktorý sa nezriedka zvrhol na násilný konflikt. Veľa incidentov, ktoré sa na štadiónoch odohrali v rámci káhirského derby, si vyžiadalo aj ľudské životy.

Atmosféra v bitkách medzi Al Ahly a Zamalekom je veľmi vypätá vzhľadom na historické súvislosti aj v súčasnosti. Oba kluby stále reprezentujú rozdielne sociálne triedy. Al Ahly je klubom "ľudu", zatiaľ čo so Zamalekom sa identifikuje z veľkej časti vyššia trieda a inteligencia.

Vďaka silnému a mnohovrstevnatému náboju ruka v ruke s vysokou športovou úrovňou rivality dvoch najlepších afrických tímov je káhirské derby jedným z najsledovanejších stretnutí futbalového kalendára na svete. Zápas spolu s Egyptom sleduje celý región severnej Afriky a Blízkeho východu (tzv. MENA – Middle East and North Africa), teda de facto kompletný arabský svet a rozhodne nielen ten.

Naposledy sa obaja mestskí protivníci stretli pred mesiacom, v súboji o Egyptský pohár boli úspešnejší futbalisti Al Ahly. Ich ďalší vzájomný stret, tentoraz v rámci ligy, sledujte na Flashscore. Hrá sa v pondelok 15. apríla o 19:00 SEČ.

Ďalšie derby týždňa

Piatok 12. apríla

Poľsko - I. liga (2. liga)

Resovia Rzešov - Stal Rzešov

Derby Rzeszówa (Rzešovské derby)

Takmer 200-tisícový Rzešov na juhovýchode Poľska je domovom dvoch približne rovnako silných klubov, medzi ktorými tak aj na základe toho panuje veľká rivalita. Resovia a Stal sa do roku 2018 stretávali v rámci štvrtej ligy, potom spolu súperili v tretej a v súčasnosti sú oba kluby v druhej najvyššej súťaži.

Írsko - Premier Division

Shelbourne FC - Bohemian FC

Northside derby (Derby o sever Dublinu)

Štadióny klubov Shelbourne FC a Bohemian FC ležia len dva kilometre od seba. Oba účinkujúci severodublinského derby patria medzi historicky najúspešnejšie írske celky. Rivalita medzi nimi dosiahla maximum na začiatku 21. storočia, keď počas šiestich sezón v rade vyhral titul buď jeden, alebo druhý z nich.

Kolumbia - Primera A

Deportivo Cali - América de Cali

Clásico Vallecaucano (Clásico departmentu Valle del Cauca)

Cali je tretie najväčšie kolumbijské mesto, má vyše 2,2 milióna obyvateľov. Je tiež sídlom dvoch veľkých a úspešných klubov. Oba dosahujú kontinuálne dobré výsledky, a to takmer po celú dobu svojej existencie. Veľmi vyrovnaná je aj bilancia derby, tým pádom je značne silná aj vzájomná rivalita.

Sobota 13. apríla

Japonsko - J1 League

Tokio Verdy - FC Tokio

Tokyo derby (Tokijské derby)

Tokio Verdy sa vracia do najvyššej japonskej súťaže po dlhých 15 rokoch. Odvtedy sa tokijské derby medzi tímami Verdy a FC odohralo len trikrát - dvakrát v rámci druhej ligy v roku 2011 (oba zápasy sa skončili remízou) a v roku 2023 v pohári (po predĺžení vyhralo FC).

Austrália - A-League

Sydney FC - Western Sydney Wanderers

Sydney derby (Derby o Sydney)

Alessandro del Piero, strelec historicky prvého gólu v bitke o Sydney, o tejto rivalite vyhlásil, že ide o derby európskeho strihu. Má pravdu minimálne v tom, aká pri ňom panuje atmosféra. Už skôr ju popísal aj Derby Week. V posledných ôsmich vzájomných zápasoch sa víťaz pravidelne strieda, teraz sú na rade Wanderers. V tabuľke delí oboch mestských rivalov iba bod. Dres tamojšieho FC háji slovenský reprezentant Róbert Mak.

Česko - FORTUNA:LIGA

Bohemians - Sparta

Malé pražské derby

V rámci Prahy aj celého Česka sú najväčšími rivalmi Sparta a Slavia. Súboje ďalších pražských tímov s niektorým z veľkých pražských "S" alebo vzájomne medzi nimi sa súhrnne označujú ako "malé pražské derby". Bohemians a Sparta sa stretnú v sezóne už tretíkrát. Obe predchádzajúce duely vyhrala Sparta.

Bosna a Hercegovina - Premijer Liga

Zrinjski Mostar - Velež Mostar

Mostarski gradski derbi (Mostarské mestské derby)

Prvý súboj v sezóne vyhral v októbri Zrinjski jednoznačne 3:0. V druhom vzájomnom zápase len o mesiac neskôr však Velež svojmu rivalovi oplatil rovnakou mincou. Viac mostarské derby priblížil Derby Week už v auguste. Aktuálne sa mestskí rivali preťahujú o druhé miesto v tabuľke.

Taliansko - Serie A

FC Turín - Juventus

Derby della Mole

Konfrontácia medzi FC Turín a Juventusom je najstarším mestským derby v rámci talianskeho futbalu. Prvý vzájomný duel prebehol v roku 1907. Rivalita sa nazýva Derby della Mole podľa architektonickej pamiatky a symbolu mesta, stavby Mole Antonelliana. FC nevyhral nad slávnejším protivníkom už 19 zápasov (od roku 2015).

Nórsko - Eliteserien

Fredrikstad FK - Sarpsborg 08

Östfold derby (Derby regiónu Östfold)

Mestá Fredrikstad a Sarpsborg od seba na juhu Nórska delí iba 15 kilometrov. Fredrikstad FK sa vracia do najvyššej nórskej súťaže po 12 rokoch. Rovnako dlho čaká aj na výhru nad regionálnym rivalom. Sarpsborg 08 ovládol posledných 10 derby, hoci išlo vo väčšine prípadov iba o priateľské stretnutia.

Nedeľa 14. apríla

Mexiko - Liga MX

CF Monterrey - Tigres de la UANL

Clásico del Norte (Clásico severu)

Rivalita medzi CF Monterrey a Tigres je najväčšia v severnom Mexiku, oba kluby sú najsilnejšie široko ďaleko. Monterrey je veľká metropolitná oblasť, v ktorej žije viac ako päť miliónov obyvateľov. Jej súčasťami sú vedľa iných Guadalupe, kde má CF Monterrey svoj štadión (krásny Estadio BBVA bude jedným z hostiteľských destinácií MS 2026), a San Nicolás de los Garza, ktorý je domovom Tigres.

Nemecko - 2. Bundesliga (2. Liga)

Eintracht Braunschweig - Hannover 96

Niedersachsen Derby  (Dolnosaské derby)

Mestá Braunschweig a Hannover ležia 70 kilometrov od seba v spolkovej krajine Dolné Sasko na severe Nemecka. Najlepšie kluby z oboch miest spolu v poslednej dobe súperia najčastejšie v 2. Bundeslige. Výnimkou nie je ani súčasná sezóna. Braunschweig bojuje o záchranu, Hannover naopak o možnosť zahrať si baráž o postup medzi elitu.

Nórsko - Eliteserien

Viking FK - SK Brann

Vestlandsderby (Vestlandské derby)

Stretnú sa kluby reprezentujúce dva významné nórske prístavy. Viking FK sídli v Stavangeri, SK Brann v Bergene. Obaja rivali majú ambície hrať o popredné priečky v tabuľke (v minulom ročníku skončil Brann druhý, Viking štvrtý), posledných päť vzájomných stretov vždy vyhral Viking.

Česko - FORTUNA:LIGA

Baník Ostrava - MFK Karviná

Sliezske derby

Sliezsko je v rámci Česka jednou z troch historických krajín (ďalšími dvoma sú Čechy a Morava). Vo futbale ho reprezentujú predovšetkým tri kluby - Baník Ostrava, MFK Karviná a SFC Opava. Medzi rokmi 2018 a 2021 boli dokonca všetky tri súčasťou najvyššej českej súťaže.

Chorvátsko - HNL

NK Istra 1961 - HNK Rijeka

Derby della Učka (Derby o pohorie Učka)

O derby klubov z chorvátskej Istrie - Istra 1961 a HNK Rijeka - rozprával Derby Week na začiatku sezóny. V ich letnom súboji nadelila Rijeka rivalovi "kanárika" 6:0. Druhé derby sa v októbri skončilo rezultátom 1:1, tretie patrilo opäť Rijeke (3:0). Teraz je na programe posledný vzájomný zápas v sezóne. Rijeka útočí na chorvátsky titul.

Bosna a Hercegovina - Premijer Liga

Željezničar Sarajevo - FK Sarajevo

Sarajevski derby (Sarajevské derby)

Sarajevské zápolenie medzi Željezničarom a FK sa niekedy označuje aj ako Večné (Vječiti) derby. Zápas medzi týmito dvoma veľkými tímami rozdeľuje spoločnosť hlavného mesta na dve polovice. Fanúšikovia spomínaných klubov sú však nepriateľmi iba v najbližšej dobe okolo (a samozrejme počas) merania síl.

Belgicko - Beker van België (pohár)

RSC Anderlecht - Royale Union Saint-Gilloise

Brussels derby (Bruselské derby)

Royale Union Saint-Gilloise postúpil do belgickej Jupiler League v roku 2021 a ihneď sa zaradil medzi kandidátov na najvyššie priečky. Odvtedy si drží výnimočnú bilanciu v bitkách s bruselským rivalom Anderlechtom. Z deviatich súbojov vyhral osem a len raz (v ostatnom derby) sa body delili. Anderlecht by nepriaznivú sériu proti RUSG potreboval zlomiť práve teraz. Oba bruselské celky sú v nadstavbe najväčšími kandidátmi na zisk titulu.