Derby week: Dva silné tímy, dve odlišné mestá, jeden región - bitka o sever Francúzska

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Derby week: Dva silné tímy, dve odlišné mestá, jeden región - bitka o sever Francúzska
Duel medzi Lille a Lens nie je obyčajným regionálnym derby.
Duel medzi Lille a Lens nie je obyčajným regionálnym derby.Profimedia / Livesport
Keď sa povie francúzska Ligue 1, väčšine futbalových fanúšikov príde na myseľ Paríž Saint-Germain, Olympique Marseille, Olympique Lyon, prípadne AS Monako. Veľmi tradičnými a tiež dosť úspešnými adresami sú však aj dva veľké kluby zo severu krajiny - z miest Lille a Lens. V ich vzájomnom zápase ide nielen o dôležité body, ale aj o prestíž a punc najlepšieho tímu regiónu. Historicky leží rivalita aj v rovine boja bohatej strednej triedy a chudobných baníkov. Derby severu je vo Francúzsku jedným z najzaujímavejších a najvýživnejších súbojov.

Lille patrí medzi najväčšie aglomerácie vo Francúzsku. V celej metropolitnej oblasti (ktorú tvorí napríklad cyklistikou presláveným Roubaix) žije viac ako milión obyvateľov, v samotnom meste zhruba štvrť milióna. Leží pri hranici s Belgickom, sídlia v ňom tri univerzity, historicky je centrom obchodu a kultúry. Je označované za moderné, kozmopolitné a svetu otvorené.

Lens, ktoré leží len 35 kilometrov južnejšie, je oproti tomu osídlené 32-tisíc ľuďmi. V porovnaní s Lille má úplne odlišné historické, ekonomické aj spoločenské korene. Je centrom rozsiahlej uhoľnej panvy Nord-Pas-de-Calais, a teda baníckym, priemyselným mestom.

Lille aj Lens majú (menšieho) súpera vo Valenciennes, ktoré momentálne pôsobí v Ligue 2.
Lille aj Lens majú (menšieho) súpera vo Valenciennes, ktoré momentálne pôsobí v Ligue 2.P3K / Google Earth

Posledná uhoľná baňa v Lens ukončila prevádzku v roku 1986 a obe mestá už si nie sú ekonomicky a sociologicky tak vzdialené. Nevraživosť a vzájomné opovrhnutie však zostávajú. V súčasnosti sa rivalita prejavuje predovšetkým na ihrisku, a to pri Derby du Nord (Derby severu).

Hráči Lille OSC dokázali pred troma rokmi narušiť nadvládu jednoznačného hegemóna francúzskeho futbalu PSG a získali titul. Tím Racing Club de Lens preháňal slávnych Parížanov pre zmenu vlani – skončil len o bod druhý. Aj v aktuálnom ročníku útočia oba kluby na čo najlepšiu pozíciu zaručujúcu účasť v európskych pohároch pre budúcu sezónu.

Dogy i krv a zlato

Banícka minulosť je stále viditeľná v symbolike RC Lens. V jeho znaku je vyobrazená čierna veža a s ťažbou uhlia súvisia aj klubové farby, poťažmo aj prezývka tímu. Tá znie Les Sang et Or (Krv a zlato). Červená farba odkazuje na ťažkú banícku prácu "na krv", zlatá (žltá) symbolizuje fakt, že uhlie bolo pre Lens aj celú oblasť cenné ako zlato.

Jedna prezývka hráčov klubu, ktorého celý názov znie Lille Olympique Sporting Club (a preto ho možno často vídať len pod skratkou LOSC), je odvodené od regiónu - Les Nordistes (Severania). Slávnejšou prezývkou tímu, ktorá sa používa už viac ako 100 rokov a odrazila sa aj graficky do klubového loga, je však Les Dogues (Dogy). Toto veľké psie plemeno má v prípade futbalistov Lille znázorňovať silu, agresivitu aj oddanosť klubu.

Lille OSC je známe výchovou mladých futbalistov, ako aj vynikajúcim skautingom. Medzi najznámejšie produkty akadémie patria Lucas Digne, Benjamin Pavard a Belgičania Eden Hazard i Divock Origi. Hráči ako Mike Maignan, Gabriel, Sven Botman, Idrissa Gueye, Rafael Leão, Victor Osimhen a Jonathan David patria medzi skvele vytipované posily a talenty, ktoré sa v Lille rozvíjali a rozvíjajú.

Kanadský útočník David je aktuálne jedným z najsilnejších hráčov v kádri LOSC. Do Lille prestúpil v roku 2020 z belgického Gentu.
Kanadský útočník David je aktuálne jedným z najsilnejších hráčov v kádri LOSC. Do Lille prestúpil v roku 2020 z belgického Gentu.losc.fr

Lille získalo vo svojej histórii šesť majstrovských titulov. Prvé dva v rokoch 1914 a 1933 ešte ako Olympique Lillois, čo bol jeden z klubov, ktorých spojením vznikol v roku 1944 dnešný LOSC. Posledný triumf je starý iba tri roky. V roku 2011 si Dogy dobehli dokonca pre double, keď popri Ligue 1 vyhrali aj Coupe de France. Jedným z hlavných psov obranárov ich zostavy bol vtedy aj český reprezentantl David Rozehnal.

Na víťazstvo v lige aj v pohári dosiahli i rivali z RC Lens. V roku 1998 bol pri tomto výnimočnom úspechu v červenožltom drese aj Vladimír ŠmicerV 21. storočí sa Lens niekoľkokrát prepadlo do druhej ligy. Od roku 2020 je však späť medzi elitou, kde sa navyše okamžite zaradilo medzi celky ašpirujúce na účasť v pohárovej Európe (2021 – 7. miesto, 2022 – 7. miesto, 2023 – 2. miesto).

Celková bilancia Derby du Nord vyznieva mierne v prospech Lille. To vyhralo 45 derby duelov, Lens sa radovalo zo skalpu regionálneho rivala 37-krát, 36 meraní síl sa skončilo remízou. Zmierne sa konkurenti rozišli aj v ostatných dvoch prípadoch (zakaždým 1:1). Ako dopadne 119. derby medzi Lille OSC a RC Lens? Zápas, ktorý bude v Lille sledovať celkom iste vypredaný moderný Stade Pierre-Mauroy pre 50-tisíc divákov, má výkop v piatok 29. marca o 21:00 SEČ.

Ďalšie derby týždňa

Štvrtok 28. marca

Kolumbia - Primera A

Millonarios - Independiente Santa Fe

Clásico Bogotano (Bogotské Clásico)

V Bogote, hlavnom meste Kolumbie, žije osem miliónov obyvateľov. Populácia metropoly sa v zásade delí na dve polovice - jedna praje tímu Millonarios, druhá Independiente Santa Fe. Clásico Bogotano alebo aj Clásico Capitalino (Clásico hlavného mesta) je najtradičnejším kolumbijským derby.

Piatok 29. marca

Írsko - Premier Division

Shamrock Rovers - Bohemian FC

Dublin derby (Derby o Dublin)

Ide o najväčšie derby írskeho futbalu. Okrem toho, že oba kluby sídlia v hlavnom meste, patria aj medzi najúspešnejšie tímy histórie. Shamrock dominuje v počte titulov historickým tabuľkám. Majstrom Írska sa stal už 21-krát. V sezóne 2023 (hrá sa systémom jar-jeseň) získal štvrtý titul v rade. Bohemian FC sa radoval z írskeho titulu 11-krát (naposledy v roku 2009).

Severné Írsko - Írsky pohár

Glentoran - Linfield

Big Two derby (Derby Veľkej dvojky)

Belfastské kluby Glentoran a Linfield sú dvoma najväčšími v Severnom Írsku. Derby "Veľkej dvojky", niekedy aj "Bel Clasico" (Belfastské clásico) je najhranejším na svete. Toto zápolenie vo finále Írskeho pohára bude už vzájomným stretnutím číslo 647. O ich súboji aj ďalších derby severoírskeho futbalu informoval decembrový Derby Week.

Sobota 30. marca

Japonsko - Liga J1

Kawasaki Frontale - FC Tokio

Tamagawa Clasico (Clásico o rieku Tama)

Kawasaki je jedným z miest, z ktorého sa skladá takzvané Veľké Tokio, najväčšia aglomerácia sveta, v ktorej žije 40 miliónov ľudí. Futbalové kluby Kawasaki Frontale a FC Tokio spolu zdieľajú rivalitu, ktorá sa nazýva podľa rieky Tama (po japonsky Tamagawa).

Švédsko - Superettan (2. liga)

Sundsvall - Östersund

Norrlandsderbyt (Norrlandské derby)

Östersund je známy predovšetkým vďaka biatlonu, v lete sa však pozornosť miestnych športových fanúšikov obracia aj k futbalovému derby proti Sundsvallu. Obe mestá ležia 180 kilometrov od seba v strednom Švédsku. Derby odštartuje novú sezónu Superettan, druhej švédskej ligy.

Nemecko - Bundesliga

Bayern Mníchov - Borussia Dortmund

Der Klassiker (Klasika)

Stret Bayernu s Borussiou je najväčším zápasom nemeckého futbalu. Bayern získal 33 titulov, Borussia je v historických tabuľkách na treťom mieste s ôsmimi. O jeden triumf viac má na konte 1. FC Norimberg, naposledy však vyhral ligu v roku 1968 a aktuálne pôsobí v druhej najvyššej súťaži.

Chorvátsko - HNL

Hajduk Split - Dinamo Záhreb

Vječni derby (Večné derby)

Chorvátskemu futbalu jednoznačne kraľuje (historicky aj v súčasnosti) Dinamo z hlavného mesta Záhreb. Najväčším súperom mu je Hajduk z druhého najväčšieho sídla - Splitu. Za oboma klubmi stoja početné a fanatické skupiny fanúšikov - Bad Blue Boys (Dinamo) a Torcida (Hajduk).

Švajčiarsko - Superliga

FC Basel - FC Zürich

Schweizer Klassiker (Švajčiarska klasika)

Bazilej a Zürich patria medzi najvýznamnejšie mestá vo Švajčiarsku. Obe ležia v prevažne nemecky hovoriacej časti alpskej krajiny. Už to je jedným z dôvodom ich vzájomnej rivality. Napätie a nevraživosť medzi FC Bazilej a FC Zürich výrazne vzrástli v novom tisícročí, predovšetkým v roku 2006, kedy sa oba kluby stretli v poslednom kole ligy o titul. Derby Week sa tomuto duelu podrobnejšie venoval už skôr.

Brazília - Campeonato Mineiro (štátna liga)

Atlético Mineiro - Cruzeiro

Clássico Mineiro (Clásico štátu Minas Gerais)

Atlético Mineiro a Cruzeiro sú kluby z Belo Horizonte, metropoly brazílskeho štátu Minas Gerais. Ich derby sa označuje prívlastkom mineiro – takzvaným obyvateľským menom (demonymom) pre niečo, čo pochádza práve z Minas Gerais. Clássico Mineiro sa odohralo už viac ako 500-krát.

Brazília - Campeonato Cearense (štátna liga)

Fortaleza - Ceará SC

Rei do Ceará (Zápas o kráľa štátu Ceará)

Klub Fortaleza pôsobí na celonárodnej úrovni v najvyššej brazílskej súťaži, futbalisti Ceará SC hrajú druhú ligu. V rámci štátnej súťaže štátu Ceará sú to však dva najväčšie kluby, ktoré sa tradične bijú o titul. Obaja sídlia v hlavnom meste Fortaleza. Zohrali spolu už takmer 600 súbojov.

Nedeľa 31. marca

Holandsko - Eredivisie

FC Twente - Heracles Almelo

Twentse derby (Derby regiónu Overijssels)

Na prvoligový futbal bohatá holandská provincia Overijssels zažije ďalšie regionálne derby. Tentoraz sa proti sebe postavia Twente Enschede (aktuálne tretí v tabuľke) a Heracles Almelo (14.). Mestá Enschede a Almelo od seba na samotnom východe Holandska delí len 30 kilometrov.

Almere City - FC Volendam

Markermeer derby (Derby o jazero Markermeer)

V holandskej Eredivisie dôjde aj na ďalšie regionálne derby. Stretnú sa spolu tímy z miest Almere a Volendam, ktoré ležia na protiľahlých brehoch jazera Markermeer severne od Amsterdamu. Obaja rivali bojujú o záchranu v najvyššej súťaži. Almere má dobrú pozíciu (12.), Volendam je však posledný (18.)

Francúzsko - Ligue 1

Olympique Marseille - Paris Saint-Germain

Le classique (Klasika)

Dva najväčšie francúzske kluby a jediné, ktoré dokázali vyhrať niektorú z európskych trofejí (OM v sezóne 1992/93 prvý ročník Ligy majstrov, PSG v sezóne 1995/96 Pohár víťazov pohárov). Sú to tiež celky s najvyšším počtom francúzskych titulov (PSG 11, OM 10). Nejde o derby v pravom geografickom slova zmysle (obe mestá sú od seba vzdialené 750 kilometrov), ale rivalita medzi nimi je obrovská. Nielen vďaka športovej sile oboch súperov. Vzájomný zápas je súbojom dvoch najväčších francúzskych miest. Le Classique je vo Francúzsku bitkou severu proti juhu.

Španielsko - LaLiga

Real Madrid - Athletic Bilbao

El Viejo Clásico (Staré Clásico)

Rivalita medzi Realom a baskickým Athleticom je označovaná ako El Viejo Clásico. Dlho totiž išlo o vôbec najhranejší zápas v rámci španielskeho futbalu (až kým v roku 2011 počet zápasov v rámci El Viejo Clásico predčilo El Clásico medzi Realom a Barcelonou).

Pondelok 1. apríla

Belgicko - Jupiler Pro League

Cercle Bruggy - Club Bruggy

Brugse stadsderby (Bružské mestské derby )

Club Bruggy je dlhodobo oveľa úspešnejším z bružských tímov. Cercle však aktuálne zažíva skvelú sezónu. Práve začína nadstavbová časť belgickej ligy a obaja mestskí rivali sa stretnú v skupine o titul. Na štvrtej (Club Bruggy) a piatej pozícii (Cercle), ich od seba delí iba dva body.

Dánsko - Superligaen

FC Kodaň - Bröndby Kodaň

Slaget om Kobenhavn (Bitka o Kodaň)

FC Kodaň a Bröndby sú dvoma najlepšími klubmi v hlavnom meste aj v rámci celého Dánska. FC Kodaň má na konte 15 titulov, Bröndby 11. Aj v aktuálnej sezóne sa mestskí rivali bijú o najvyššie priečky. Na prvom mieste je však momentálne Midtjylland. Bröndby je s jednobodovým mankom druhé, FC Kodaň stráca na treťom mieste tri body.

Írsko - Premier Division

Dundalk - Drogheda United

Louth derby (Derby grófstva Louth)

Okrem Corku a Dublinu je Louth jediným grófstvom v Írsku, ktoré sa môže pochváliť dvoma prvoligovými klubmi. Dundalk je historicky druhým najlepším celkom v krajine (po Shamrocku Rovers s 21 primátmi). Ligu vyhral celkom 14-krát (naposledy v roku 2019). Drogheda získala jeden titul (2007).

Utorok 2. apríla

Nemecko - DFB Pokal (pohár)

1. FC Saarbrücken - 1. FC Kaiserslautern

Saar-Pfalz derby (Sársko-falcké derby)

Semifinále Nemeckého pohára prináša zápas zaujímavý jednak tým, že sa stretne treťoligové prekvapenie súťaže Saarbrücken (ktoré vyradilo Bayern, Frankfurt a vo štvrťfinále Mönchengladbach) a druholigový Kaiserslautern, ale aj tým, že ide o derby. Obe mestá sú od seba vzdialené necelých 70 kilometrov.

Portugalsko - Taca de Portugal (pohár)

Benfica - Sporting

Dérbi da Capital (Derby o hlavné mesto)

Veľkonočnú futbalovú nádielku zakončí lisabonské derby v semifinále Portugalského pohára. Pôjde už o odvetu, prvý zápas vyhral v domácom prostredí Sporting 2:1. Obaja súperi sa spolu momentálne bijú aj o čelo ligovej tabuľky.