Derby Week: Vyhrotené mexické Súper Clásico je súbojom milionárov a tradicionalistov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Vyhrotené mexické Súper Clásico je súbojom milionárov a tradicionalistov

Javier Hernández alias Chicharito (vpravo) sa len nedávno vrátil do zostavy Chivasu po vážnom zranení kolena.
Javier Hernández alias Chicharito (vpravo) sa len nedávno vrátil do zostavy Chivasu po vážnom zranení kolena.Profimedia
Rivalita medzi klubmi Club América a CD Guadalajara je najvyhrotenejšia v rámci mexického futbalu a výrazná je aj v celosvetovom meradle. Oba kluby sú najčastejšími majstrami krajiny, veľké úspechy dosahujú aj na medzinárodnej scéne. Club América je známy tým, že do svojich radov láka tých najlepších domácich hráčov a často angažuje aj kvalitných cudzincov. Naopak CD Guadalajara výrazne preferuje hlavne lokálnych futbalistov zo štátu Jalisco. Súper Clásico, súboj dvoch najväčších mexických miest, najsilnejších klubov i rozdielnych filozofií, je počas desiatich dní na programe rovno trikrát.

Club América sídli v metropole Ciudad de México, v rámci celej jej aglomerácie žije takmer 22 miliónov ľudí a radí sa tak medzi vôbec najväčšie mestá na svete. Guadalajara je sama o sebe druhým najväčším centrom Mexika. Leží 550 kilometrov západne od metropoly v štáte Jalisco. Guadalajarská oblasť obsahujúca vyše päť miliónov obyvateľov sa o druhé miesto najväčších sídiel krajiny preťahuje s aglomeráciou Monterrey na severe.

Ciudad de Mexiko a Guadalajara sú najmocnejšími nielen čo do počtu obyvateľov, ale aj čo sa týka futbalu - jednoznačne najväčšieho spoločenského fenoménu, ktorý celou mexickou populáciou prerastá skrz na skrz. Club América a CD Guadalajara sú dva najúspešnejšie kluby v krajine. Ani jeden z nich nikdy neopustil najvyššiu súťaž.

América má aj veľkých rivalov v podobe Cruz Azul a Club Universidad Nacional (alias Pumas U.N.A.M), dvoch mestských konkurentov. Táto trojica klubov z hlavného mesta spolu s Guadalajarou tvorí takzvanú Veľkú štvorku (Los Cuatro Grandes). Horúcimi derby sú vzájomné strety všetkých troch veľkých konkurentov zo Ciudad de México, avšak zďaleka najväčším zápasom s najvyhrotenejšou rivalitou je súboj medzi Clubom América a CD Guadalajara. Označovaný je El Clásico de Clásicos, El Súper Clásico a ďalšími superlatívmi.

Sú zdroje a zdroje 

Club América a CD Guadalajara (známejšia pod prezývkou Chivas) stoja v opozícii aj čo sa týka filozofie, akou sa obaja uberajú. América je známa tým, že angažuje tých najlepších a na trhu najdrahších futbalistov, a to vrátane známych cudzincov. Vysoké investície do kádra sú dlhoročným koloritom. Od roku 1959 patrí klub mexickému mediálnemu gigantovi, konglomerátu Televisa, stojí za ním množstvo ďalších silných partnerov. Dostal preto aj neslávne známu prezývku Millonetas (Milionári). Je považovaný za oddiel bohatých, obľúbený je vo vyšších a dobre situovaných vrstvách spoločnosti. Patrí medzi najpodporovanejšie v Mexiku, ale zároveň je aj tým najviac nenávideným.

Chivas robí futbal úplne iným spôsobom. Vo veľkej miere sa spoliehajú na domácich hráčov, ideálne priamo zo štátu Jalisco, a ešte lepšie na odchovancov z vlastnej akadémie. Medzi ich najznámejšie produkty patria dlhoročné opory národného tímu Javier Hernández, známy ako Chicharito, a Carlos Vela.

Club América a CD Guadalajara majú ako dva najväčšie kluby aj najpočetnejšie fanúšikovské základne. Veľkosť táborov priaznivcov oboch rivalov dosahuje niekoľko desiatok miliónov ľudí. Oba majú fanúšikov rozosiatych nielen po celom Mexiku, ale vďaka veľmi rozsiahlemu rozptylu aj v zahraničí. Najvýraznejšie v Spojených štátoch, kde Mexičania tvoria početnú menšinu (podľa posledného sčítania ľudu ich v USA žije 37 miliónov a predstavujú 60 % tamojšej hispánskej populácie).

Práve pre týchto fanúšikov sa Súper Clásico odohralo vlani v októbri priamo na americkej pôde. Počas reprezentačnej prestávky sa uskutočnilo priateľské stretnutie na štadióne Rose Bowl s kapacitou presahujúcou 90 tisíc divákov v Pasadene v Kalifornii. Club América vyhral 2:0.

Na medzinárodnej scéne sa obaja súperi stretávajú aj teraz. Tentokrát však naostro. Najväčší rivali mexického futbalu proti sebe bojujú v osemfinále Ligy majstrov CONCACAF (Konfederácia futbalových asociácií Severnej a Strednej Ameriky a Karibiku). Prvý zápas v Guadalajare sa skončil minulý týždeň jednoznačným víťazstvom tímu América 3:0. Odveta je naplánovaná na 14. marca o 3:30. Hrať sa bude na slávnom Aztéckom štadióne, ktorý je jedným z najväčších na svete. Pikantné je, že Súper Clásico sa bude hrať opäť už o tri dni - cez víkend v mexickej lige v Guadalajare.

Ďalšie derby tohto týždňa

Streda 13. marca

Irán - Persian Gulf Pro League

Esteghlal - Persepolis

Tehran derby (Teheránske derby)

Teheránske derby patria medzi najvyhrotenejšie a najväčšie futbalové boje v Ázii. Persepolis reprezentuje pracujúcu triedu nielen hlavného iránskeho mesta, ale aj celej krajiny. Esteghlal je historicky zástupcom vyššej vrstvy. Atmosféru derby momentálne negatívne ovplyvňuje celková kríza v krajine.

Štvrtok 14. marca

Uruguaj - Primera División

Defensor Sporting - Danubio

Clásico de los medianos (Clásico tímov zo stredu tabuľky)

V Uruguaji futbalovo vládnu kluby Peňarol a Nacional. Po nich (po ich 51 respektíve 49 tituloch) dlho, dlho nič, a potom sú (zhodne so štyrmi ligovými triumfmi) ďalšie dva celky z Montevidea - Defensor a Danubio. Ich derby sa trochu posmešne nazýva "Clásico tímov zo stredu tabuľky".

Piatok 15. marca

Poľsko - Ekstraklasa

Lech Poznaň - Warta Poznaň

Derby Poznania (Poznanské derby)

Poznaňské derby je súbojom Davida s Goliášom. Lech patrí dlhodobo medzi najlepšie poľské kluby, Warta sa v roku 2020 vrátila do 1. ligy po dlhých 25 rokoch. Pritom boli roly oboch v minulosti obrátené, Warta zbierala úspechy predovšetkým v predvojnovej ére. Od svojho návratu do Ekstraklasy nezískala v súboji s veľkým mestským rivalom ešte ani bod.

Sobota 16. marca

Anglicko - Championship (2. liga)

Swansea City - Cardiff City

South Wales derby (Derby južného Walesu)

Súboj dvoch jednoznačne najsilnejších klubov v rámci celého Walesu, o ich dueli by sa tak mohlo hovoriť ako o Waleskom derby, Bitke o Wales a pod. Vedľa Cardiffu a Swansea sú súčasťou anglického ligového systému ďalšie tri waleské kluby - Newport County, Wrexham a Merthyr Town. K anglickým súťažiam sa v minulosti pripojili skrátka preto, že chceli súťažiť v lepšej konkurencii.

Poľsko - Ekstraklasa

Ruch Chorzów - Górnik Zabrze

Wielkie derby Slaska (Veľké sliezske derby)

Hornosliezske mestá Zabrze a Chorzów patria do obrovskej konurbácie okolo mesta Katowice, ktorá má viac ako dva milióny obyvateľov. Obe sídla od seba delí iba 15 km. V oboch sú významné kluby. Górnik aj Ruch získali každý po 14 poľských tituloch. Lepším klubom v krajine je v tomto ohľade iba Legia Varšava (15).

Tunisko - Ligue Professionnelle 1

Espérance Tunis - Club Africain

Derby tunisois (Tuniské derby)

Espérance Sportive de Tunis (niekedy len ES Tunis) a Club Africain sú dvoma najúspešnejšími tuniskými klubmi. ES Tunis sa stal majstrom ligy už 32-krát, Club Africain je s 13 titulmi na druhom mieste historických tabuliek. Obaja rivali sídlia v hlavnom meste krajiny – Tunise. Teraz sa stretnú v nadstavbovej skupine o titul.

Ekvádor - Serie A

LDU Quito - SD Aucas

Superclásico de Quito (Superclásico o Quito)

Spolu s Aucas a LDU Quito sídli v hlavnom meste Ekvádora ďalší veľký klub. Tým je El Nacional, ktorý je v porovnaní s LDU a Aucasom dokonca úspešnejší. Väčšia rivalita v rámci Quita sa však vyvinula práve medzi tímami LDU a Aucas. Na začiatku sezóny 2024 sú obaja rivali zatiaľ stopercentní.

Nedeľa 17. marca

Brazília - Campeonato Carioca (štátna liga)

Flamengo - Fluminense

Fla-Flu

Fla-Flu (Flamengo vs. Fluminense) je mestské derby dvoch veľkých brazílskych klubov z Ria de Janeiro. Bitky Fla-Flu držia svetový rekord v návštevnosti na ligové stretnutie. V roku 1963 sa naň prišlo na slávny štadión Maracaná pozrieť 194 603 divákov. Teraz sa rivali stretávajú v semifinále play-off ligy štátu Rio de Janeiro.

Holandsko - Eerste Divisie (2. liga)

Maastricht - Roda Kerkrade

Limburgse derby (Limburské derby)

Limbursko je regiónom na rozhraní Belgicka a Holandska. V oboch častiach sa hrá limburské derby. Na belgickej strane ide o súboj KRC Genk so Sint-Truidenom, na tej holandskej sú dvoma najväčšími regionálnymi rivalmi kluby Maastricht a Roda Kerkrade. Minulé derby vyhrala Roda 1:0.

Indonézia - Liga 1

PSIS Semarang - PERSIS Solo

Derby Jateng (Derby stednej Jávy)

Jateng je skratkou pre región strednej Jávy (Jawa Tengah). Mestá Semarang a Surakarta (tiež zvané Solo) sú od seba vzdialené približne 100 km. Kluby z oboch miest sú jedinými zástupcami regiónu Strednej Jávy v najvyššej súťaži. Derby o Strednú Jávu je vždy veľmi napäté. Pravidelne dochádza k násilným stretom fanúšikov.

Španielsko - La Liga

Villarreal - Valencia

Derbi de la Comunitat (derby Valencijského spoločenstva)

Mestečko Vila-real leží asi 55 km severne od Valencie. Tamojší klub Villarreal CF sa stal veľkou futbalovou značkou až po roku 1997, keď klub odkúpil Fernando Roig. Silný podnikateľ z regiónu, ktorého brat Francisco bol v tom čase majiteľom Valencie. Vznikla tak veľmi zaujímavá rodinná rivalita.

Anglicko - FA Cup

Manchester United - FC Liverpool

North-West derby (Severozápadné derby)

Manchester United a Liverpool FC sú historicky najúspešnejšími anglickými klubmi. Liverpool získal celkom 68 trofejí, United 67. Severozápadné derby patria medzi najsilnejšie rivality sveta. Teraz sa obaja giganti stretnú vo štvrťfinále slávneho FA Cupu, najstaršej klubovej súťaže planéty.

Slovensko - Fortuna Liga

Slovan Bratislava - Spartak Trnava

Tradičné derby 

Duel medzi Slovanom Bratislava a Spartakom Trnava je dlhodobo najväčším zápasom slovenského futbalu. Predstavuje nielen športovú rivalitu, ale aj konkurenčný vzťah hlavného mesta Bratislavy a len 50 km vzdialenej Trnavy. Pred dvoma týždňami sa obaja protivníci stretli v základnej časti ligy (2:0), teraz sa stretnú už v nadstavbovej skupine o titul.