Derby Week: Bitka o Johannesburg na juhu Afriky je aj spomienkou na elitného strelca

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Bitka o Johannesburg na juhu Afriky je aj spomienkou na elitného strelca

Neustály zvuk vuvuzel bol témou majstrovstiev sveta 2010 a sprevádza každé sowetské derby.
Neustály zvuk vuvuzel bol témou majstrovstiev sveta 2010 a sprevádza každé sowetské derby.Profimedia/Flashscore
Juhoafrická republika je jednou z najľudnatejších krajín južnej pologule. Hovorí sa tam 12 úradnými jazykmi a má tri hlavné mestá. Je tiež jedinou krajinou kontinentu, ktorá hostila majstrovstvá sveta vo futbale. Podobne ako celá JAR, aj tamojšie najväčšie derby - duel medzi Orlando Pirates a Kaizer Chiefs na predmestí Johannesburgu - je nové a jedinečné.

JAR je nesmierne zaujímavá, aj keď v niektorých ohľadoch veľmi zložitá krajina. Jej 62 miliónov obyvateľov zahŕňa mnoho rás, náboženstiev, kultúr a jazykov. Vo svojej histórii prešla aj obdobím britského kolonializmu a dodnes sa vo verejnom a obchodnom živote bežne používa angličtina. Okrem jazyka a mnohých ďalších aspektov spoločnosti priniesli Briti do krajiny na juhu Afriky aj v súčasnosti najpopulárnejšie športy.

Hoci sú Juhoafričania úradujúcimi majstrami sveta v ragby, najpopulárnejším športom v krajine je futbal. Oba športy sa tam dostali spolu s kolonizátormi koncom 19. storočia. Zatiaľ čo rugby zostalo výsadou v spoločnosti s prevažne európskym pôvodom, futbal sa uchytil u majoritného afrického obyvateľstva.

Johannesburg a Pretória sú od seba vzdialené len 60 kilometrov. Všetky tri najväčšie juhoafrické kluby sú zároveň veľkými lokálnymi rivalmi.
Johannesburg a Pretória sú od seba vzdialené len 60 kilometrov. Všetky tri najväčšie juhoafrické kluby sú zároveň veľkými lokálnymi rivalmi.P3K / Google Earth

Tamojšia prvá futbalová asociácia však združovala len hráčov bielej farby pleti. Na popud toho zakladali svoje organizácie aj iné kultúry a rasy v krajine. V roku 1953 sa Juhoafrická republika stala jedným z prvých zástupcov kontinentu, ktorý získal miesto na zasadnutí FIFA. Išlo celkovo o štyri africké krajiny (okrem JA to boli Etiópia, Egypt a Sudán), ktoré potom v roku 1956 vytvorili Konfederáciu afrického futbalu (CAF).

Krok do histórie

Tá o rok neskôr zorganizovala prvý Africký pohár národov (Africa Cup of Nations, skrátene AFCON). Juhoafrická reprezentácia však bola z neho diskvalifikovaná. Dôvodom bola ústava krajiny, ktorá v rámci politiky rasovej segregácie (apartheidu) zakazovala rasovo zmiešané športové tímy. Jedinou možnosťou tak bolo poslať na šampionát buď čisto biele, alebo čisto čierne mužstvo. CAF sa proti tomu postavila a nedovolila krajine zúčastniť sa na prvom šampionáte.

Samozrejme, v Juhoafrickej republike to nebol len futbal, ktorý bol "čierno-biely". Otázka segregácie skupín obyvateľstva bola hlbšia a oveľa zásadnejšia. Medzi obmedzenia a pravidlá patrili napríklad oddelené dopravné prostriedky pre bielych a tzv. farebných. Tí nesmeli chodiť ani do reštaurácií, kín, parkov, na pláže... Oddelené boli aj školy, nemocnice a dokonca aj miesta na verejných priestranstvách - niektoré len pre čiernych, niektoré iba pre bielych.

Po skončení apartheidu začala Juhoafrická republika (v slovenčine sa pre názov štátu používa aj Južná Afrika) ako krajina čoraz viac prosperovať. A pokrok tam zaznamenal aj futbal. V roku 1996 juhoafrický národný tím (už jednotný, zložený z najlepších hráčov bez ohľadu na rasu) vyhral domáci AFCON. V roku 2010 Juhoafrická republika dokonca hostila majstrovstvá sveta vo futbale, čo bol historický moment. Celosvetovo najsledovanejšie (nielen) športové podujatie sa totiž po prvýkrát konalo v Afrike. Domáci tím si navyše na podujatí neviedol zle. V skupinovej fáze remizoval s Mexikom a dokonca porazil Francúzsko, ale napriek tomu sa mu nepodarilo postúpiť do vyraďovacej fázy.

Soweto derby

Najúspešnejším juhoafrickým klubom je Mamelodi Sundowns z predmestia Pretórie, ktorý získal 13 majstrovských titulov v novodobej juhoafrickej lige (funguje od roku 1996). Jeho veľkými rivalmi sú dvaja súperi z Johannesburgu, resp. z jeho predmestia Soweto.

Jedným z nich je Orlando Pirates, klub, ktorý patrí medzi najstaršie v krajine. Založila ho v roku 1937 skupina tínedžerov v Orlande, časti Soweta. V 60. rokoch minulého storočia sa v radoch Pirates objavil veľký talent. Volal sa Kaizer Motaung a už vo veku 16 rokov oslňoval svojimi výkonmi v juhoafrických súťažiach. Tak veľmi, že si ho vyhliadla začínajúca Severoamerická futbalová liga. Motaung skutočne prestúpil do zámoria, hral za Atlanta Chiefs a hneď v prvej sezóne pomohol tímu k titulu. V nasledujúcom roku sa dokonca stal najlepším strelcom ligy.

Keď sa v roku 1970 vrátil domov, nepohodol sa s vedením svojho bývalého pôsobiska v Orlande a rozhodol sa založiť vlastný klub. Čiastočne ho pomenoval po sebe a čiastočne po pôsobisku v USA - Kaizer Chiefs. Trochu zvláštne je, že Chiefs (Šéfovia) prevzali popri názve aj americko-indiánsku symboliku Atlanty. Motaung v súčasnosti pôsobí ako predseda klubu.

V posledných rokoch sa tímy zo Soweta bijú o vrcholné pozície juhoafrického futbalu. Pirates získali svoj posledný titul v roku 2012, Chiefs o tri roky neskôr. V súčasnosti sú obaja súperi v tabuľke veľmi blízko a na dostrel od druhého miesta. Orlando vyhralo prvé Soweto derby v tejto sezóne. Kto uspeje v odvete a odrazí sa na vyššie priečky v tabuľke?

Zápas sa začína v sobotu 9. marca o 14:30. Sledujte ho na Flashscore.

Ďalšie derby týždňa

Štvrtok 7. marca

Mexiko / CONCACAF Champions League

CD Guadalajara - Club América

El Clásico de clásicos (Clásico clásik)

Dve najväčšie mestá, dva najväčšie kluby - Club América z mexického Ciudad de México má na konte 14 titulov, CD Guadalajara 12. Najväčší rivali mexického futbalu sa stretli v osemfinále Ligy majstrov zóny CONCACAF (Konfederácia severoamerického, stredoamerického a karibského zväzového futbalu). Z triumfu 3:0 aj vďaka presilovke sa tešili hostia.

Piatok 8. marca

Egypt - Egypt Cup (pohár)

Zamalek - Al Ahly

Cairo derby (Káhirské derby)

Al-Ahly a Zamalek sú najúspešnejšie celky nielen v Káhire a Egypte, ale aj v celej Afrike. Sú to dva kluby s najväčším počtom titulov v krajine (Al-Ahly 43, Zamalek 14) a v africkej Lige majstrov (Al-Ahly 11, Zamalek 5). Teraz budú súťažiť o Egyptský pohár (ktorý obaja súperi tiež niekoľkokrát vyhrali: Al-Ahly 38-krát, Zamalek 28-krát).

Holandsko - Eerste Divisie (2. liga)

TOP Oss - Den Bosch

Noordoost-Brabantse derby (Derby severovýchodného Brabantska)

Obaja rivali sídlia v severovýchodnej časti provincie Severné Brabantsko. Den Bosch je z hlavného mesta provincie 's-Hertogenbosch (ktorého názov sa zjednodušuje na len Den Bosch). Klub TOP je z mesta Oss, ktoré sa nachádza približne 20 km východnejšie. V súčasnosti pôjde o derby medzi tímami z chvostu tabuľky.

Írsko - Premier Division

Bohemian FC - Shelbourne FC

Northside derby (Derby o sever Dublinu)

Štadióny Bohemians a Shelbourne ležia len dva kilometre od seba. Obaja účastníci severodublinského derby patria medzi najúspešnejšie írske kluby v histórii. Rivalita medzi nimi dosiahla vrchol na začiatku 21. storočia, keď jeden alebo druhý získal titul v šiestich sezónach po sebe.

Sobota 9. marca

Indonézia - Liga 1

Persib - Persija Jakarta

Duel Klasik (Klasický duel)

Persib sídli v Bandungu, Persija v Jakarte. Obe mestá sa nachádzajú v západnej časti ostrova Jáva, vzdialené od seba 150 km. Oba kluby sú viacnásobnými majstrami Indonézie - Persija získala 11 titulov, Persib sedem. Ich rivalita bola opísaná v jednom z predchádzajúcich vydaní Derby Week-u. Prvé vzájomné meranie síl sezóny sa skončilo remízou 1:1.

Česká republika - FORTUNA:LIGA

Hradec Králové - FK Pardubice

Východočeské derby

Hradec Králové a Pardubice, dve východočeské mestá, delí len 20 km. Prirodzene, panuje medzi nimi silná rivalita. Obe mestá súperia predovšetkými v hokeji, ale aj vo futbale, v ktorom sa na prvoligovej scéne stretávajú len po šiesty raz. Doterajšia bilancia je mierne v prospech Pardubíc (dve víťazstvá, dve remízy, jedna prehra).

Nemecko - Bundesliga

Borussia Mönchengladbach - 1. FC Kolín n. R.

Rheinische Derby (Rýnske derby)

Viaceré stretnutia medzi klubmi so sídlom v Severnom Porýní-Vestfálsku sa označujú ako "Rýnske derby". Najväčšími celkami z tejto husto osídlenej časti Nemecka sú 1. FC Kolín, Borussia Mönchengladbach, Bayer Leverkusen, ako aj Fortuna Düsseldorf (2. liga), MSV Duisburg a Rot-Weiss Essen (oba 3. liga).

Srbsko - Super Liga

Crvena Zvezda Belehrad - Partizan Belehrad

Večiti derbi (Večné derby)

Oba vznikli po druhej svetovej vojne. Červená hviezda vznikla v úzkom spojení so štátnou bezpečnosťou (políciou), Partizan ako v rámci Juhoslovanskej ľudovej armády. Vzťahy medzi políciou a armádou boli v komunistickej Juhoslávii od začiatku veľmi napäté. Oba tímy patrili medzi najúspešnejšie v celej bývalej Juhoslávii. Crvena Zvezda získala 34 majstrovských titulov (vrátane 19 juhoslovanských). Partizan ich získal 27 (z toho 11 v juhoslovanskej ére).

Belgicko - Jupiler Pro League

RWD Molenbeek - RSC Anderlecht

Brusselse derby (Bruselské derby)

Brusel má v aktuálnej sezóne v lige troch zástupcov (spolu s Royal Union Sainte-Gilloise). Derby Week sa už podrobnejšie venoval všetkým trom klubom a ich duelom. Anderlecht sa po rokoch v ústraní vrátil do boja o predné priečky, zatiaľ čo Molenbeek sa snaží v najvyššej súťaži udržať.

Nedeľa 10. marca

USA - Major League Soccer

Real Salt Lake - Colorado Rapids

Rocky Mountain Cup (Pohár Skalnatých vrchov)

Skalnaté vrchy sa týčia medzi mestami Salt Lake City v štáte Utah a Denver v štáte Colorado. Podľa nich je pomenovaná rivalita medzi dvoma futbalovými klubmi z týchto miest. Pohár Rocky Mountain Cup (ide o skutočný fyzický pohár) získava tím, ktorý v tomto derby nazbiera v sezóne najviac bodov.

Švajčiarsko - Super League

Servette Ženeva - FC Lausanne-Sport

Derby du Lac Léman (Derby Ženevského jazera)

Ženeva a Lausanne sú dve najväčšie centrá ležiace na brehu Ženevského jazera (vo francúzštine - ktorá dominuje tejto časti Švajčiarska - sa nazýva Lac Léman). Ich zástupcovia, ženevský Servette aj lausannský Sport, patria historicky medzi päť najlepších švajčiarskych klubov.

Poľsko - Ekstraklasa

Widzew Lodž - Legia Varšava

Polski Klasyk (Poľská klasika)

Lodž v strednom Poľsku je po Varšave a Krakove tretím najväčším poľským mestom. Má približne 670-tisíc obyvateľov. Leží len 140 km juhozápadne od Varšavy. To je jeden z dôvodov, prečo medzi nimi panuje veľká rivalita, ktorá sa prenáša aj do futbalu. Zápas medzi Widzewom a Legiou sa nazýva Polski Klasyk.

Čile - Primera División de Chile

Colo-Colo - Universidad de Chile

Clásico del fútbol chileno (Clásico čílskeho futbalu)

Colo-Colo a Universidad de Chile z hlavného mesta Santiago sú najúspešnejšie kluby v krajine (Colo-Colo získal 33 čilských titulov, Universidad de Chile 18). Ich stret je zároveň súbojom sociálnych tried. Colo-Colo tradične reprezentuje robotnícku nižšiu triedu, zatiaľ čo Universidad univerzitné hodnoty a vyššiu strednú triedu.

Bolívia - División Profesional

The Strongest - Bolívar

Clásico paceño (Clásico o La Paz)

Bolívar a The Strongest z bolívijskej metropoly La Paz sú dva najväčšie tímy v krajine. Bolívar získal 30 majstrovských titulov, The Strongest 16 (naposledy minulý rok). Ich derby sa preto nielenže volá podľa ich mesta, ale často sa označuje ako najväčší zápas Bolívie - Clásico boliviano. Posledné derby sa hralo pred dvoma týždňami a skončilo sa 4:4.

Pondelok 11. marca

Bolívia - División Profesional

Oriente Petrolero - Club Blooming

Clásico cruceño (Clásico o Santa Cruz de la Sierra)

Mestské derby sa odohrá aj v druhom najväčšom meste Bolívie, Santa Cruz de la Sierra. Je domovom štyroch prvoligových tímov: Blooming Club, Oriente Petrolero, Real Santa Cruz a Royal Pari. Najsilnejšími z nich sú Blooming a Oriente Petrolero, ktoré vo svojej histórii získali zhodne po päť majstrovských titulov.