Derby Week: Liverpool a Manchester - motory priemyselnej revolúcie i anglického futbalu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Derby Week: Liverpool a Manchester - motory priemyselnej revolúcie i anglického futbalu
Zatiaľ posledné North-West derby 17. marca v FA Cupe vyhral Manchester United 4:3 po predĺžení.
Zatiaľ posledné North-West derby 17. marca v FA Cupe vyhral Manchester United 4:3 po predĺžení.Profimedia
Severozápad Anglicka bol od 19. storočia motorom priemyselnej revolúcie. Dve najväčšie mestá regiónu - Manchester a Liverpool - viedli boj o to, ktoré z nich sa stane priemyselným centrom Anglicka a dokonca aj sveta. A rivalita medzi nimi pretrváva dodnes, len sa presunula na futbalové trávniky. United teraz môžu súperovi skomplikovať cestu za titulom.

Obe sídla delí len 50 kilometrov a v roku 1830 ich spojila prvá medzimestská železnica na svete. Koncom 19. storočia sa vzťahy medzi oboma mestami vyhrotili. Dôvodom bolo, že manchesterskí priemyselníci vybudovali vlastný lodný kanál, ktorý viac-menej kopíruje prirodzenú vodnú cestu z liverpoolskeho prístavu po rieke Mersey. Už nechceli platiť prehnané sumy, ktoré im Liverpool účtoval za dovoz tovaru. Manchester sa tak stal jedným z najdôležitejších námorných prístavov na svete a konkurencia medzi týmito dvoma mestami dosiahla najvyššiu úroveň.

Koncom 19. storočia získaval na spoločenskej prestíži aj futbal, ktorý bol úzko spätý s rozvojom priemyslu v Anglicku. Súperenie medzi Manchestrom a Liverpoolom prerástlo z tovární a obchodných búrz na futbalové ihriská. Rivalita na severozápade Anglicka sa zintenzívnila tým, že v oboch mestách vznikli veľmi úspešné kluby, dva z nich dokonca najlepšie v Anglicku - Liverpool FC a Manchester United.

Liverpool FC a Manchester United majú veľkých rivalov aj vo vlastných mestách.
Liverpool FC a Manchester United majú veľkých rivalov aj vo vlastných mestách.Víc než jen zápas – fotbalová derby v Anglii / Miroslav Šifta, P3K

Obaja giganti sa predháňajú na vrchole pomyselného rebríčka anglických klubov s najväčším počtom trofejí, vo svojich vitrínach ich majú suverénne najviac. Momentálne je na čele LFC, ktorý vo februári víťazstvom vo finále Ligového pohára získal svoju 68. trofej.

United sú rekordnými majstrami anglickej ligy (20 titulov), zatiaľ čo Liverpoolu chýba už len jeden, aby rekord vyrovnal. V priebehu rokov, najmä v druhej polovici 20. storočia, sa oba kluby striedali na výslní anglického (a európskeho) futbalu. Zlatá éra Liverpoolu v 70. až 80. rokoch 20. storočia znamenala, že červení diabli z Manchestru museli na titul čakať 26 rokov.

Naopak, potom počas dominancie United v 90. rokoch a na začiatku milénia zažili The Reds "sucho" a bez titulu zostali až tri dekády. O napätých vzťahoch medzi oboma rivalmi svedčí aj fakt, že medzi sebou neobchodujú. Posledným hráčom, ktorý prešiel z jedného klubu do druhého, bol Phil Chisnall v roku 1964.

Najväčšia rivalita v anglickom futbale

Liverpool FC a Manchester United majú aj svojich veľkých mestských rivalov. Súboj o Liverpool medzi LFC a Evertonom sa nazýva Merseyside derby podľa rieky, ktorá sa tu vlieva do Írskeho mora. Manchesterské derby je, samozrejme, súboj medzi United a City.

Súperenie medzi Liverpoolom a United sa nazýva North-West derby podľa celého regiónu. Napriek tomu, že v posledných rokoch sa Manchester City jednoznačne zaradil medzi najlepšie anglické tímy, historicky je derby o severozápad Anglicka medzi Red Devils a Reds stále najsilnejšou a najhorúcejšou rivalitou.

Z doterajších 213 vzájomných zápasov majú lepšiu bilanciu United (83 víťazstiev), LFC vyhral 71 duelov a 59 sa skončilo remízou. Liverpool má však vo svojich radoch historicky najlepšieho strelca derby Mohameda Salaha (13 gólov). Samotných hráčov a všetkých priaznivcov United straší v snoch rekordná prehra s večným rivalom z minulej sezóny (v marci 2023 demolácia 7:0).

Marcové derby vo štvrťfinále FA Cupu prinieslo veľa zvratov a krásnych gólov (United sa tešili z víťazstva 4:3 po predĺžení). Už o štyri dni, v nedeľu 7. apríla o 16:30, sa tímy stretnú v rámci Premier League, opäť v Manchestri. Aké predstavenie sa v Divadle snov, teda na Old Trafforde, odohrá tentoraz, sledujte na Flashscore.

Ďalšie derby tohto týždňa

Streda 3. apríla

Grécko - Super League

Panathinaikos FC - AEK Atény

Athenian derby (Aténske derby)

Atény, hlavné mesto Grécka, sú domovom tzv. veľkej trojky, troch najúspešnejších klubov v krajine. Sú to Olympiakos (47 titulov), Panathinaikos (20) a AEK (13, úradujúci majster). Rubrika Derby Week už skôr opísala vzťahy medzi týmito tromi klubmi. AEK je v nadstavbovej skupine o titul prvý, Panathinaikos tretí.

Chorvátsko - Hrvatski nogometni kup (pohár)

Hajduk Split - Dinamo Záhreb

Vječni derby (Večné derby)

Odvekí rivali z dvoch najväčších chorvátskych miest - Dinamo Záhreb a Hajduk Split - sa v sobotu 30. marca stretli v lige (1:0 pre Dinamo). V stredu sa odohrá Večné derby - v semifinále Chorvátskeho pohára a opäť v Splite.

Piatok 5. apríla

Írsko - Premier Division

St. Patricks - Shamrock Rovers

South Dublin derby (Derby o južný Dublin)

Rivalita medzi dublinskými klubmi St. Patricks a Shamrock Rovers v posledných rokoch narastá. Dôvodom je, že Shamrock Rovers, najúspešnejší írsky klub, sa v roku 2009 presťahoval na nový štadión Tallaght na juhu hlavného mesta, kde St. Patricks v minulosti futbalovo dominoval.

Sobota 6. apríla

Austrália - A-League

Melbourne Victory - Melbourne City

Melbourne derby (Melbournské derby)

Melbourne je po Sydney druhé najväčšie mesto v Austrálii. Je domovom piatich miliónov obyvateľov a dvoch prvoligových klubov. Majú spolu veľmi vyrovnanú bilanciu - obaja vyhrali 15 derby, 13 zápasov sa skončilo remízou. City a Victory získali po tri majstrovské tituly.

Anglicko - Championship (2. liga)

Norwich City - Ipswich Town

Old Farm Derby (Staré farmárske derby)

Východná časť Anglicka je vďaka úrodnej pôde významnou poľnohospodárskou oblasťou. Súboj medzi dvoma najväčšími klubmi sa preto nazýva Old Farm Derby, čo je slovná hračka z názvu slávneho Old Firm Derby v Glasgowe medzi Celticom a Rangers. Derby Week sa tomuto derby venoval už predtým.

Taliansko - Serie A

AS Rím - Lazio Rím

Derby della Capitale (Derby hlavného mesta)

Rímske derby medzi AS a Laziom je jedným z najzaujímavejších na svete. Obzvlášť fanúšikovia Lazia sú neslávne známi. Niektoré ultras skupiny priaznivcov tohto klubu používajú na svojich transparentoch nacistické symboly a často rasisticky urážajú hráčov tmavej pleti v konkurenčnom tíme.

Česká republika - FORTUNA:LIGA

Slavia Praha - Bohemians 1905

Vršovické derby

Okrem derby pražských "S" medzi najväčšími klubmi, Spartou a Slaviou, sa v Prahe konajú aj rôzne "malé pražské derby". Jedným z nich je aj zápas medzi Slaviou a Bohemians 1905. Oba tímy sídlia vo Vršoviciach, kde medzi zastávkami Slavie a Bohemians zastavuje električka iba raz.

Portugalsko - Primeira Liga

Sporting - Benfica

Dérbi da Capital (Derby o hlavné mesto)

Lisabonské derby v semifinále Portugalského pohára sa v utorok skončilo remízou 2:2. Išlo už o odvetu. V prvom zápase zvíťazil Sporting 2:1 a postúpil do finále. V lige sa stretne aj s Benficou, keďže obaja súperi momentálne vedú priamy súboj o čelo tabuľky.

Brazília - Campeonato Cearense (štátna liga)

Ceará SC - Fortaleza

Rei do Ceará (Zápas o kráľa štátu Ceará)

Fortaleza pôsobí na národnej úrovni v najvyššej brazílskej súťaži, zatiaľ čo Ceará SC hrá v 2. lige. V rámci ligy štátu Ceará sú to však dva najväčšie kluby, ktoré tradične bojujú o titul. Tak je to aj v tejto sezóne. Teraz je už na programe odveta finále play-off, prvý zápas sa skončil 0:0.

Nedeľa 7. apríla

USA - Major League Soccer

Los Angeles FC - Los Angeles Galaxy

El Tráfico alias Los Angeles derby

Napriek svojej krátkej histórii je El Tráfico derby plné gólov, futbalových hviezd, vypredaných štadiónov, ale aj kontroverzií a vzájomnej nenávisti. Prezývka derby pochádza zo skutočnosti, že Los Angeles je známe hroznými dopravnými zápchami.

Holandsko - Eredivisie

Vitesse Arnhem - NEC Nijmegen

Gelderse derby (Gelderlandské derby)

Mestá Arnhem a Nijmegen ležia len 20 kilometrov od seba v holandskej provincii Gelderland. Arnhem je hlavné mesto provincie, "kancelárske" centrum pre služby a obchod. Nijmegen má väčší počet obyvateľov a je, naopak, prevažne robotníckym, priemyselným centrom, z čoho vyplýva silná rivalita medzi oboma klubmi.

Škótsko - Premiership

Rangers - Celtic

Old Firm derby (Derby starých známych)

Rangers boli založení v roku 1872, druhý z veľkých glasgowských klubov - Celtic - bol "až" v roku 1887. Prvý vzájomný zápas, prvé glasgowské derby, sa uskutočnil v roku 1888. Postupom času sa z týchto dvoch tímov stali veľkí rivali a ich súboje sa začali označovať ako Old Firm derby, čo by sa dalo preložiť ako "starých známych".

Bulharsko - Parva League

Levski Sofia - CSKA Sofia

Večnoto derby (Večné derby)

Kluby CSKA a Levski rozdeľovali bulharskú spoločnosť na červenú a modrú polovicu (vo všetkých možných významoch) najmä v časoch minulého režimu. Napriek mnohým eskapádam, vrátane finančnej nestability v prípade oboch klubov, a napriek dominancii Ludogorca Razgrad, ktorý získal posledných 11 titulov, sú CSKA a Levski stále najpopulárnejšími klubmi v celom Bulharsku.

Holandsko - Eredivisie

Feyenoord Rotterdam - Ajax Amsterdam

De Klassieker (Klasika)

Amsterdam je hlavným mestom a najväčším mestom Holandska z hľadiska počtu obyvateľov. Rotterdam je druhé najväčšie sídlo a obrovský prístav. Panuje medzi nimi veľká rivalita, ktorá sa, samozrejme, odráža aj vo futbale. Ajax je najlepším tímom v krajine z hľadiska počtu titulov (36), zatiaľ čo Feyenoord je v historických tabuľkách tretí (16 titulov).

Belgicko - Jupiler Pro League

Club Brugge - Anderlecht

De Topper (Topový zápas)

Toto súperenie je historicky najväčším zápasom belgického futbalu, najmä pre flámsky, holandsky hovoriaci belgický národ. Preto sa v holandčine (flámčina je len dialekt v rámci holandčiny) označuje ako De Topper alebo De Klassieker (Klasika). De Topper sa teraz v belgickej lige bude hrať dvakrát v rámci nadstavbovej časti o titul.

Grécko - Super League

AEK Atény - PAOK Solún

Double-headed eagles derby (Derby dvojhlavých orlov)

Písmeno K v prípade skratiek oboch klubov odkazuje na Konštantínopol (dnešný Istanbul). Práve odtiaľto pochádzali zakladatelia oboch klubov, ktorí boli gréckymi utečencami. Symbolom Konštantínopolu je dvojhlavý orol, čo je ďalším spojivom medzi oboma rivalmi.

Chorvátsko - HNL

HNK Rijeka - Hajduk Split

Jadranski derby (Jadranské derby)

Jadranské derby medzi dvoma najväčšími klubmi z pobrežných chorvátskych miest Rijeka a Split je známe svojou búrlivou atmosférou, za ktorú sú zodpovedné fanúšikovské skupiny oboch klubov - tzv. Torcida Hajduku Split a Armada, ktorá stojí za futbalistami HNK Rijeka.

Turecko - Süper Lig

Galatasaray - Fenerbahce

Kitalararasi Derbi (Interkontinentálne derby)

Fenerbahce (28 titulov) a Galatasaray (24 titulov) sú dva najúspešnejšie kluby v Turecku. Ich derby sa nazýva Interkontinentálne, pretože Fenerbahce sídli na ázijskej strane Bosporského prielivu a Galatasaray je klub z európskej strany Istanbulu.

Brazília - Campeonato Mineiro (národná liga)

Cruzeiro - Atlético Mineiro

Clássico Mineiro

Atlético Mineiro a Cruzeiro sú kluby z Belo Horizonte, hlavného mesta brazílskeho štátu Minas Gerais. Ich derby sa označuje prídavným menom "mineiro", tzv. obyvateľským menom (demonymom) pre niečo, čo pochádza z Minas Gerais. Teraz sa Clássico Mineiro hrá priamo vo finále štátnej ligy. Prvý duel dvojzápasu sa skončil remízou 2:2, teraz je čas na rozhodujúcu odvetu.