Derby Week: Symbol nórskeho futbalu a Haalandov vzor. Bitka o Oslo, hoci len v druhej lige

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Derby Week: Symbol nórskeho futbalu a Haalandov vzor. Bitka o Oslo, hoci len v druhej lige
Obom tímom z Osla sa nedarí.
Obom tímom z Osla sa nedarí.Lyn1896.no / Livesport
Lyn a Valerenga sú dva najtradičnejšie nórske kluby. Oba sídlia v hlavnom meste krajiny, Osle. V súčasnosti však zažívajú jednu z najhorších fáz svojej dlhej histórie. Vďaka tomu sa však opäť stretávajú v jednej lige a tradičná bitka o Oslo (nórsky Kampen om Oslo) sa obnovuje, hoci sa bude hrať len v druhej najvyššej nórskej súťaži.

Základný kameň nórskeho futbalu

FK Lyn bol založený v roku 1896 a je jedným z najstarších futbalových klubov v Nórsku. V roku 1902 patril medzi zakladajúcich členov Nórskeho futbalového zväzu. Lyn, ktorého celý názov znie Lyn 1896 Fotballklubb, je okrem futbalového aj lyžiarskym klubom (ako možno vyčítať z loga). Lyn inicioval výstavbu štadióna Ullevaal v Osle, ktorý od roku 1927 slúži ako nórsky národný štadión. Do roku 2010 bol aj domovským stánkom Lyn. V súčasnosti je jeho domovom štadión Bislett s kapacitou 15 400 divákov.

FK Lyn zbieral úspechy v prvej polovici 20. storočia. V rokoch 1908 až 1911 vyhral štyrikrát za sebou Nórsky pohár. Supersilnú pozíciu v rámci celého nórskeho futbalu potvrdzuje okrem výstavby národného štadióna aj úspech na letných olympijských hrách v roku 1936. Nórsky tím so šiestimi hráčmi Lyn v základnej zostave tam získal bronzové medaily. Najväčšou hviezdou tohto výberu, FK Lyn a vlastne celého Nórska bol útočník Jörgen Juve. Juve je stále historicky najlepším strelcom nórskej reprezentácie, keď strelil 33 gólov (v 45 zápasoch). Jeho rekord však nevydrží dlho - Erling Haaland má na konte 27 gólov (v 31 štartoch).

Rivali, ktorí majú veľa spoločného

Len o niečo mladším klubom z Osla je Valerenga. Založená bola v roku 1913 a tiež patrí k najúspešnejším klubom v krajine (hoci trofeje začala zbierať neskôr, až v druhej polovici 20. storočia). Podobne ako Lyn, aj Valerenga v určitej fáze svojej histórie (1999-2017) využívala štadión Ullevaal ako domovské ihrisko. V roku 2017 otvorila novú arénu (v súčasnosti nesie sponzorský názov Intility Arena) pre 16 555 divákov.

Ďalším prepojením medzi oboma súpermi sú rovnaké klubové farby - vyznávajú nórsku národnú trikolóru, čím sa hrdo hlásia k celému národu. Oba však reprezentujú rôzne časti spoločnosti hlavného mesta, a tým aj celého Nórska. Lyn je tradične vnímaný ako klub vyššej a strednej triedy, zatiaľ čo Valerenga vznikla ako celok robotníkov vo východnej časti Osla, pracujúca trieda sa k nej hlási dodnes.

Boj o Oslo (doslova) na druhej koľaji

Už spomínané úspechy oboch mestských rivalov možno podložiť číslami: Lyn historicky získal dva majstrovské tituly a osemkrát triumfoval v Nórskom pohári, zatiaľ čo Valerenga je päťnásobným majstrom a pohár ovládla štyrikrát. Oba kluby odohrali aj niekoľko zápasov v pohárov Európe. Lyn sa v 60. rokoch minulého storočia dostal až do štvrťfinále Pohára víťazov pohárov, kde vypadol s Barcelonou. Naposledy sa v Európe predstavil v sezóne 2006/2007 v Európskej lige. Skúsenosti Valerengy sú aktuálnejšie - v sezóne 2021/2022 sa jej nepodarilo kvalifikovať do základnej skupiny Európskej konferenčnej ligy. Najväčším úspechom klubu je tiež štvrťfinálová účasť v Pohári víťazov pohárov (v jeho derniérovom ročníku) 1998/99, keď nestačil na Chelsea.

Oba kluby však v súčasnosti pôsobia v 2. nórskej lige. Valerenga do nej čerstvo spadla, keď prvýkrát od roku 2000 zostúpila do nižšej súťaže. Cesta Lyn bola opačným smerom. Klub v roku 2010 zbankrotoval a musel sa s pomocou fanúšikov a mnohých hráčov odraziť od dna. Zo šiestej poschodia ligového systému sa rýchlo vyšplhal do 2. ligy, ale potom na chvíľu opäť zamieril o úroveň nižšie. V poslednej sezóne 2023 (Nórsko hrá systémom jar - jeseň) však opäť postúpil do druhej najvyššej ligy.

Dva najväčšie kluby Osla majú v súčasnosti jedného, trochu paradoxného, vyzývateľa. Z 2. ligy sa prvý raz v histórii posunul do najvyššej Eliteseriem klub KFUM-Kamaratene, ktorý je súčasťou pobočky organizácie YMCA (Young Men's Christian Association) v Osle.

Tri aktuálnej najlepšie tímy Osla - druholigové kluby Lyn a Valerenga a prvoligový KFUM.
Tri aktuálnej najlepšie tímy Osla - druholigové kluby Lyn a Valerenga a prvoligový KFUM.P3K / Google Earth

Tradičná bitka o Oslo medzi historickými Lyn a Valerenga sa po 15 rokoch vrátila na mapu (aj keď druhej) ligy. Výkop zápasu je naplánovaný na sobotu 20. apríla o 18:00. Sledujte ho na Flashscore.

Ďalšie derby týždňa

Sobota 20. apríla

Francúzsko - Ligue 1

FC Nantes - Stade Rennes

Derby de la Bretagne (Bretónske derby)

Bretónske derby označuje viacero zápasov medzi klubmi zo západofrancúzskeho regiónu. Medzi lokálne veľké tímy patria Stade Brestois 29, EA Guingamp alebo FC Lorient. Najväčšími klubmi v Bretónsku sú však Stade Rennes a FC Nantes. Ich stret je najväčším a hlavným bretónskym derby.

Brazília - Serie A

Fluminense FC - Vasco da Gama

Clássico dos Gigantes (Clasico gigantov)

Fluminense FC a Vasco da Gama sú dva gigantické kluby z obrovského futbalového mesta Rio de Janeiro. Clássico dos Gigantes je súbojom sociálnych tried. Bohatšia vyššia stredná vrstva sa prikláňa k Fluminense, Vasco da Gama patrí k robotníckej triede. Toto clasico sa hralo už takmer 400-krát.

Španielsko - Segunda División (2. liga)

Zaragoza - Huesca

Derbi aragonés (Aragónske derby)

Real Zaragoza a SD Huesca sú dva najväčšie kluby v Aragónsku, regióne na severe Španielska. Tieto dve mestá delí 70 kilometrov. Regionálni rivali majú v tabuľke 2. španielskej ligy rovnaký počet bodov. Oba celky potrebujú vyhrať, aby sa vzdialili od zóny zostupu.

Čile - Primera División de Chile

CD Universidad Católica - Colo-Colo

Clásico Albo-Cruzado (Clásico bielych proti križiakom)

Súperenie medzi Universidad Católica a Colo-Colo, dvoma veľkoklubmi z hlavného mesta Santiago de Chile, je predovšetkým športového charakteru. Oba tímy patria medzi najsilnejšie v krajine. Pomenovanie ich vzájomného clasica vychádza z prezývok - hráči Colo-Colo sú známi ako Los Albos (bieli) pre svoje tradičné biele dresy. Los Cruzados (križiaci) alebo La Católica (katolícky klub) sú, samozrejme, prezývky Universidad Católica.

Brazília - Serie A

Atlético Mineiro - Cruzeiro

Clássico Mineiro

Atlético Mineiro a Cruzeiro sú kluby z Belo Horizonte, hlavného mesta brazílskeho štátu Minas Gerais. Ich derby sa označuje prídavným menom "mineiro", čo je takzvané demonymum pre niečo, čo pochádza z Minas Gerais. Clássico Mineiro sa hralo pred necelými dvoma týždňami vo finále štátnej ligy. Z titulu sa tešilo Atlético. Teraz sa títo dvaja súperi stretnú opäť, a to hneď na začiatku celobrazílskej najvyššej súťaže, Serie A.

Mexiko - Liga MX

Pumas de la UNAM - Club América

Clásico capitalino (Clásico hlavného mesta)

Derby v Mexico City je súbojom dvoch odlišných kultúr a názorov. Club América je klubom establishmentu a bohatých. Skutočnosť, že klub vlastní masmediálna spoločnosť Televisa, posilňuje tento obraz. Univerzitný klub UNAM (skratka názvu školy) je klubom intelektuálov a strednej triedy.

Nedeľa 21. apríla

Švédsko - Allsvenskan

AIK Štokholm - Djurgardens IF

Tvillingderbyt (Derby dvojičiek)

AIK Štokholm a Djurgardens sú mestskí rivali z hlavného mesta Švédska. Oba kluby boli založené v centre Štokholmu v roku 1891, len s mesačným odstupom (AIK je starší). Preto sa súperenie označuje ako Derby dvojičiek. Oba celky získali zhodne po 12 švédskych titulov.

Slovensko - Niké liga

Spartak Trnava - Slovan Bratislava

Tradičné derby

Zápas medzi Spartakom Trnava a Slovanom Bratislava je dlhodobo najväčším zápasom v slovenskom futbale. Predstavuje nielen športovú rivalitu, ale aj konkurenčný vzťah medzi hlavným mestom Bratislavou a len 50 kilometrov vzdialenou Trnavou. Dvaja rivali sa stretnú druhýkrát v nadstavbovej skupine o titul. Slovan je už s predstihom jasným ligovým šampiónom, Spartak je druhý.

Španielsko - La Liga

Real Madrid - FC Barcelona

El Clásico

El Clásico medzi katalánskym FC Barcelona a španielskym Realom Madrid je jedným z najprestížnejších a najsledovanejších futbalových zápasov na svete. Rôzne odvodeniny a adaptácie názvu clásico odkazujú na nespočetné množstvo iných derby alebo futbalových súperení po celom svete. V rámci El Clásica sa odohralo 256 súťažných zápasov - 104 z nich vyhral Real a 100 Barcelona.

Brazília - Serie A

Vitória - Bahia

Ba-Vi (Derby Bahia-Vitória)

Vitória aj Bahia sú kluby so sídlom v Salvadore, hlavnom meste štátu Bahia na východnom pobreží Brazílie, pričom sa stretli aj vo finále štátnej ligy. Titul získala Vitória, ktorá v minulej sezóne postúpila zo Serie B a teraz môže v Serii A poraziť svojich miestnych rivalov na národnej úrovni.

Kolumbia - Primera A

Independiente Medellín - Atlético Nacional

El Clásico Paisa (To pravé clasico)

Medellín je druhé najväčšie mesto v Kolumbii, v ktorom žije viac ako 2,5 milióna ľudí. Je domovom dvoch veľkých futbalových klubov, Atlético Nacional a Independiente Medellín. Ich rivalita sa označuje ako El Clásico Paisa alebo "To pravé clásico" (slangový výraz "paisa" znamená "to pravé domáce").

USA - Major League Soccer

LA Galaxy - San Jose Earthquakes

California Clásico (Kalifornské clasico)

Los Angeles Galaxy a San Jose Earthquakes patria medzi najtradičnejšie kluby v americkej Major League Soccer (MLS). Rivalita medzi nimi nabrala na obrátkach najmä v prvých rokoch nového tisícročia, keď oba tímy získali v rokoch 2001 až 2005 po dva majstrovské tituly. V roku 2001 sa dokonca stretli priamo vo finále MLS.

Pondelok 22. apríla

Taliansko - Serie A

AC Miláno - Inter Miláno

Derby della Madonnina (Derby Malej Madony)

Milánske derby, jedno z najdôležitejších derby na svete medzi veľkoklubmi, ktoré zdieľajú ikonický štadión. Keď na ňom hrá AC Miláno, nazýva sa San Siro. Naopak, keď je domácim tímom Inter, je to Stadio Giuseppe Meazza. Derby je pomenované podľa jednej z najznámejších milánskych pamiatok, sochy Panny Márie na vrchole katedrály Duomo, ktorá sa nazýva Malá Madona (po taliansky Madonnina). Posledných päť derby vyhral Inter, ktorý je teraz krok od titulu.