Šťastie, náhoda a smola neexistujú. Boli sme odmenení za všetko, raduje sa Smetana

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Šťastie, náhoda a smola neexistujú. Boli sme odmenení za všetko, raduje sa Smetana

Smetana sa stal strojcom obrovského úspechu Ružomberka.
Smetana sa stal strojcom obrovského úspechu Ružomberka.Šimon Pavlišin
Písal sa rok 2006, keď Ružomberok doviedol k triumfu v Slovenskom pohári český tréner František Komňacký (72). Prešlo 18 rokov a totožný úspech sa podarilo v rovnakom klube dosiahnuť jeho krajanovi Ondřejovi Smetanovi (41). Svoju premiéru na lavičke tamojšieho MFK si symbolicky odkrútil v pohárovom strete s Liptovským Mikulášom, aby napokon mužstvo nasmeroval až k vrcholu. Po finálovej výhre nad Trnavou všetko zhodnotil pre prítomných redaktorov.

Odpovedá Ondřej Smetana

Pozornosť na pohárové finále

"Keď sme už vedeli, že sme veľmi blízko, tak všetko smerovalo k finálovému dňu. Stálo to veľa práce udržať chlapcov koncentrovaných. Išli sme na štadión DAC-u, do Žiliny na umelú trávu, bolo treba točiť zostavu, plánovať všetko na finále, urobiť maximum, aby sme to zvládli. Bolo to náročné aj psychicky."

Trofej a predkolo Európskej ligy

"Som rád, že sme za to všetko boli odmenení. Predstava baráže o Európu bola pre mňa trochu odstrašujúca, nechcel som to zažiť. Museli sme to dnes zvládnuť, cítil som, že to dokážeme. Chlapci tomu verili tiež, no cítili aj tlak."

Zohral faktor šťastia úlohu pri finálovom góle?

"Držím sa teórie, že šťastie, náhoda a smola neexistujú. Myslím si, že je to overená vec a niečo na tom je. Veci sa dejú nastavením mysle, prístupom a všetkým dohromady. Keby sme takýto gól dostali my, tak určite nehovorím o tom, že máme smolu alebo že súper mal šťastie."

S víťaznou medailou sa trénerovi odpovedalo oveľa ľahšie.
S víťaznou medailou sa trénerovi odpovedalo oveľa ľahšie.Šimon Pavlišin

Čo pre trénera znamená takéto víťazstvo?

"Je to úspech - finále pohára, kulisa, štadión a súper, ktorý hral v Európe. Bol to sledovaný duel, takéto súboje sa hrajú na víťazstvo. Znamená to pre mňa veľmi veľa."

Najbližšie zápasy

"Chceli sme postúpiť do prvej šestky ligy, získať tam čo najviac bodov a dobre sa prezentovať. Myslím si, že sa nám to bodovo darí, v niektorých dueloch aj výkonmi. To isté nás čaká až do konca sezóny a aj v európskych predkolách. Hrá sa o veľa - koeficient a prestíž. Chcem pre Slovensko urobiť čo najlepší výsledok."

Pohár je doma. Čo sa bude diať, radšej nebudem komentovať, smeje sa kapitán Zsigmund

Dopraje kouč hráčom priestor na oslavy?

"Áno, uvidíme sa v piatok. Tiež si potrebujem oddýchnuť, predchádzajúce zápasy boli takisto náročné, rovnako ako neustále motivovať hráčov. Síce som ich strašil, že si vo štvrtok dáme tréning, ale teraz im poviem, že dostanú voľno. V piatok potrénujeme a všetkých môžem ubezpečiť, že urobíme všetko pre to, aby sme v sobotu boli úspešní. Som rád, že sme sa vyhli európskej baráži, ale určite nejdeme ligu iba dohrať."

Bude oslavovať aj tréner?

"Pôjdem domov. Nechcem povedať, že takýchto osláv bolo v živote dosť, ale nechám to teraz na mladších. Užijem si to s rodinou, možno potrebujem byť chvíľu sám a nabrať sily na piatok. Chcem zvyšné zápasy odohrať kvalitne, spolu s inými tímami hráme o dosť. Nikomu nechcem dať body ľahko."

Ružomberčania ukončili svoju pohárovú cestu ziskom trofeje.
Ružomberčania ukončili svoju pohárovú cestu ziskom trofeje.Šimon Pavlišin

Nie každý uznáva spôsob boja Ružomberka

"Voči tomu sa musím trochu ohradiť. V jeseni to možno nebolo pekné, ale je rozdiel skončiť šiesty alebo skončiť ôsmy a byť v strede tabuľky, kde sa o nič nehrá. Futbal je o výsledkoch, bodoch a umiestneniach, takto sa na to pozerám. Musíme si ale priznať, že keď hráme v Žiline alebo Dunajskej Strede, tak nás súper zatlačí o čosi viac. Keď sa však pozrieme na domáce vystúpenia, či už to je Slovan, Trnava, Podbrezová alebo DAC, tak je to lepšie. Viem, že sme kritizovaní, ale DAC sme 20 minút tiež tlačili a potom sa aj tak rozoberá, že nás prehrávali. Niekedy je to všelijaké, chlapcov sa musím zastať, na jar sme silnejší."

Obrany vyhrávajú tituly, vraví Maslo. Ružomberok porazil veľkú Trnavu, doplnil Frühwald

Ktorý krok na ceste za trofejou bol najťažší?

"Všetky. Napokon aj Lipany, pred ktorými nás všetci strašili, kam ideme, ako to tam vyzerá a akí sú nepríjemní. Náročný bol aj zápas s Dunajskou Stredou, prežili sme ich dve veľké šance, potom sme udreli a vyhrali sme vonku."