Škriniar nenastúpil, PSG doplatilo na množstvo zahodených šancí. Dortmund na úvod vyhral

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Škriniar nenastúpil, PSG doplatilo na množstvo zahodených šancí. Dortmund na úvod vyhral

Futbalista Dortmundu Niclas Füllkrug sa teší z gólu v úvodnom semifinálovom zápase Ligy majstrov.
Futbalista Dortmundu Niclas Füllkrug sa teší z gólu v úvodnom semifinálovom zápase Ligy majstrov.TASR
Futbalisti Borussie Dortmund vyhrali v stredajšom prvom semifinálovom zápase Ligy majstrov proti PSG a vytvorili si lepšiu pozíciu do odvety, ktorá sa uskutoční v utorok 7. mája v Parku Princov.

Borussia Dortmund - PSG 1:0

Slovenský obranca Milan Škriniar bol opäť iba na lavičke náhradníkov. Od jeho návratu po zranení odohralo PSG deväť zápasov, z toho iba dvakrát bol skúsený stopér v základe a za ten čas nenastúpil ani raz v troch vystúpeniach Ligy majstrov. BVB a PSG sa proti sebe postavili už tretí raz v tomto ročníku milionárskej súťaže.

Súpermi totiž boli v základnej skupine. V nej síce Dortmund skončil na prvom mieste, ale paradoxne mal s druhými Parížania horšie zápasy. Prehral 0:2 a potom remizoval 1:1. Warren Zaïre-Emery sa stal druhým najmladším hráčom, ktorý nastúpil v semifinále LM v základe (18 rokov, 54 dní). Skôr to dokázal iba Julian Draxler (17 rokov, 226 dní).

Počas predošlých 31 rokov fungovania Ligy majstrov sa iba trikrát stalo, aby hral v semifinále anglický hráč za tím mimo tejto krajiny (McManaman, Hargreaves, Tomori). V tejto sezóne nastúpili už štyri takýto futbalisti (Dier, Kane, Bellingham, Sancho).

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Luis Enriqué sa dostal medzi štyri najlepšie tímy tretí raz na lavičke klubu, ktorý nie je z jeho rodnej krajiny. Zo španielskych koučov sú na tom lepšie už iba Rafael Benítez (3) a Pep Guardiola (9).

Na ihrisku sa dlho nedialo nič zaujímavé, ale v 36. minúte poslal krásny pas za obranu Nico Schlotterbeck, ktorý si našiel Niclas Füllkrug a v zakončení sa nepomýlil. Skóroval tretí raz z ostatných štyroch duelov. Bol to jeho tretí zásah v tomto ročníku LM, celkovo prispel už na 25 zásahov (15+10).

V rámci milionárskej súťaže má bilanciu 3+3. Minimálne takýto počet gólov aj asistencií v drese BVB doteraz zaznamenali iba dvaja hráči a to Stéphane Chapuisat (1996/97, 3+3) a Tomáš Rosický (2002/03, 3+4). Ďalšia rana pre hostí prišla zakrátko, keďže pre zranenie musel odstúpiť obranca Lucas Hernández.

Počas prvého polčasu hráči PSG nezakončili ani raz na bránu a celkovo vystrelili iba trikrát, čo je rovnaký počet pokusov ako vyslal sám Marcel Sabitzer, pričom ten vždy mieril medzi tri žrde. Po zmene strán vstúpil na ihrisko úplne iný Paríž, ale gól nedal napriek tomu, že mal veľké šance.

Strelecké zakončenia Dortmundu.
Strelecké zakončenia Dortmundu.Statsperform/Profimedia

V jednom momente za desať sekúnd dvakrát lopta opečiatkovala tyč. Celkovo parížsky tím v tejto sezóne LM trafil konštrukciu brány už v desiatich prípadoch. Za posledných dvadsať rokov najvyššie číslo drží Barcelona z ročníka 2011/12, ktorej sa to podarilo jedenásťkrát.

Dortmund neprehral doma už rekordných jedenásť duelov LM po sebe, pričom siedmy raz vyhral. Piatykrát udržal v tomto ročníku LM čisté konto, najviac spomedzi všetkých mužstiev. PSG proti Borussii na jej pôde ešte nikdy nezvíťazilo (0-2-2).