Barcelona potvrdila, že Xavi zostáva. Pokračovať ma presvedčil koktejl dôvodov, prezradil

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Barcelona potvrdila, že Xavi zostáva. Pokračovať ma presvedčil koktejl dôvodov, prezradil
Xavi v objatí s prezidentom klubu Joanom Laportom.
Xavi v objatí s prezidentom klubu Joanom Laportom.Reuters
Flashscore Správy už v stredu večer priniesli informáciu, že Xavi (44) bude predsa len pokračovať na lavičke Barcelony. Katalánsky klub zvolal na štvrtkové skoré popoludnie tlačovú konferenciu, na ktorej všetko potvrdil. Bývalého stredopoliara Blaugranas, ktorý má so slávnym španielskym klubom zmluvu do júna 2025, k zmene postoja viedlo viacero dôvodov.

Xavi sa v januári rozhodol odísť z klubu po sezóne. Urobil tak v reakcii na častú kritiku a v súvislosti s novým trénerom sa hovorilo o viacerých menách, no ani jedno z nich si na lavičku nesadne.

"S potešením môžem oznámiť, že Xavi bude pokračovať ako tréner prvého tímu Barcelony. Niekoľkokrát sa vyjadril, že zvažuje odchod, ale včera mi oznámil svoje rozhodnutie o zmene postoja. Chce pokračovať vo víťazstvách a bude ešte ambicióznejší," povedal prezident Joan Laporta na štvrtkovej tlačovej konferencii.

"Urobíme niekoľko zmien, ktoré by mali viesť k lepším výsledkom. Stabilita je kľúčovým prvkom úspechu a v našom prípade to platí dvojnásobne. Xavi je dôležitou súčasťou Barcelony a my rozmýšľame rovnako, pri analýze zápasov vždy myslí na to, čo je pre Barcelonu najlepšie. Xavi pokračuje a to je pre klub skvelá správa. Dnes som veľmi šťastný, toto rozhodnutie jednomyseľne podporilo celé vedenie," dodal.

Xavi je barcelonským odchovancom a za prvý tím nazbieral celkovo 767 štartov, v ktorých strelil 85 gólov. Na konte má osem španielskych titulov, štyrikrát triumfoval v Lige majstrov a v roku 2019 ukončil kariéru po štvorročnom pôsobení v katarskom klube Al Sadd, kde následne pôsobil ako tréner.

Odchod sa nekoná. Xavi ostáva v Barcelone a dodrží zmluvu

"Všetci viete, že som veľký fanúšik Barcelony a vždy sa snažím robiť to najlepšie pre klub. Najdôležitejšia bude jednota, každý musí priložiť ruku k dielu. Robíme dobré pokroky, prišli sme s víťazným projektom a videl som, že aj fanúšikovia chcú, aby som pokračoval. Nechýba mi odhodlanie, nechýbajú mi schopnosti a to isté platí aj pre môj tím. V januári som si myslel, že pre klub by bol najlepší môj odchod, teraz to vidím úplne inak," povedal Xavi o zmene svojho postoja.

"Nebolo to ľahké rozhodnutie, každopádne, okolnosti sa zmenili a včera sme sa o všetkom na rovinu porozprávali. Moja práca sa neskončila, verím v tento projekt a so všetkým entuziazmom to dokážeme. Všetkému veria aj hráči a to ma prinútilo zmeniť rozhodnutie. Koktejl plný dôvodov ma prinútil pokračovať, najmä dôvera zo strany prezidenta, športového riaditeľa Deca a hráčov. Nie je to o peniazoch ani egu, u každého v klube vidím odhodlanie," pokračoval.

Barcelona minulý týždeň premrhala jednogólový náskok, doma prehrala s PSG 1:4 a vypadla vo štvrťfinále Ligy majstrov. V španielskej najvyššej súťaži podľahla aj Realu Madrid 2:3 a očakáva sa, že sezónu ukončí bez trofeje.

"Rešpektujem dohody a mám veľmi dobrý vzťah s prezidentom a Decom. Vždy budeme hľadať cestu, ktorá je pre Barcelonu najlepšia, ale nekládol som si žiadne podmienky," uzavrel.