Dohliadal nielen na Barcelonu, ale aj úplatky? Prezidenta klubu Joana Laportu vyšetrujú

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dohliadal nielen na Barcelonu, ale aj úplatky? Prezidenta klubu Joana Laportu vyšetrujú

Prezident Barcelony Joan Laporta je vyšetrovaný v prípade "Negreira" za možné úplatky rozhodcom.
Prezident Barcelony Joan Laporta je vyšetrovaný v prípade "Negreira" za možné úplatky rozhodcom.Reuters
Prezident Barcelony Joan Laporta (61) je oficiálne vyšetrovaný pre podozrenie z úplatkárstva v rámci vyšetrovania, ktoré zahŕňa dve desaťročia činnosti španielskej komisii rozhodcov. Vyplýva to zo súdneho dokumentu, ktorý v stredu zverejnila agentúra Reuters.

V marci prokurátori podali sťažnosť v súvislosti s údajnými platbami vo výške viac ako 7,3 milióna eur počas 17 rokov firmám, ktoré vlastnil Jose Maria Enriquez Negreira. V rokoch 1993 až 2018 bol podpredsedom komisie rozhodcov Španielskej futbalovej federácie. Laporta, ktorý začal druhé funkčné obdobie ako prezident Barcy v roku 2021, dohliadal na chod katalánskeho giganta aj v rokoch 2003 až 2010.

Minulý mesiac vyšetrujúci sudca Joaquín Aguirre López uviedol, že Barcelona mohla mať prospech z úplatkárstva a klub dal vyšetrovať pre podozrenie z "aktívneho podplácania". Aguirre za podozrivých označil aj Laportu a "všetkých, ktorí boli počas jeho mandátu členmi predstavenstva FC Barcelona alebo mali faktickú zodpovednosť pri rozhodovaní o údajných nezákonných platbách" pre Negreiru a jeho syna.

Aktuálny majster La Ligy poprel akékoľvek pochybenie a vo februárovom vyhlásení uviedol, že klub platil externému konzultantovi, ktorý mu dodával "technické správy týkajúce sa profesionálneho rozhodovania", čo je podľa neho bežná prax medzi profesionálnymi futbalovými klubmi. V stredu Barca pre agentúru Reuters uviedla, že prípadom sa zaoberá jej právne oddelenie.

V Španielsku začatie vyšetrovania nemusí nevyhnutne viesť k vzneseniu obvinenia. Formálne obvinenia nie je možné vzniesť, kým sa neukončí prvá fáza vyšetrovania.