Keď ho predstavovali, najlepší kamarát plakal. Prečo Real Madrid kúpil Gülera?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Keď ho predstavovali, najlepší kamarát plakal. Prečo Real Madrid kúpil Gülera?

Stane sa Arda Güler hviezdou Realu Madrid?
Stane sa Arda Güler hviezdou Realu Madrid?Profimedia
Real Madrid pokračuje v získavaní mladíkov, ktorým je predpovedaná veľká budúcnosť. Málokedy sa pritom pomýli a dá sa očakávať, že ani príchod Ardu Gülera (18) nie je krokom vedľa. Prečo ho ale kráľovský veľkoklub potrebuje?

Kto je Arda Güler?

Na začiatok sa hodí jedna zaujímavosť - dôkaz, prečo je futbal takým krásnym športom. Luka Modrič debutoval v seniorskom futbale v roku 2003. "Turecký Messi" alebo "turecký talent storočia", ako o ňom píšu tamojšie médiá, uzrel svetlo sveta 25. februára 2005. Teraz budú ako spoluhráči bojovať o tituly z La Ligy či Ligy majstrov.

Güler začínal s futbalom v klube Gençlerbirliği, ako štrnásťročný odišiel do Fenerbahce, kde sa veľmi rýchlo dostal do "áčka". Pri debute mal iba 16 rokov a zakrátko sa ako 17-ročný stal najmladším strelcom klubu v histórii Süper Ligy. Prelomový ročník 2021/22 prilákal množstvo veľkoklubov a evidoval ho každý skaut.

Hlavne Bayern a Arsenal javili obrovský záujem. Toto leto sa do bitky vložila i Barcelona. Dokonca tréner Xavi s ním viedol osobný rozhovor, no nakoniec zvíťazil Real Madrid. Zaplatil 20 miliónov eur a ďalších desať môže Fenerbahce získať na bonusoch, čo z neho robí jedného z najdrahších tínedžerov všetkých čias a tretieho najdrahšieho futbalistu, ktorý opustil Turecko.

Na začiatku sezóny 2022/23 dostal na dres legendárne číslo "10", ktoré v istanbulskom klube preslávila tamojšia legenda Alex de Souza. Pred Gülerom ho mal Mesut Özil a takisto Robin van Persie. Celkovo za slávny tím od Bosporu odohral 51 stretnutí a gólom či asistenciou prispel na 21 gólov.

Silné stránky

Stále má iba 18 rokov, ale dokáže plnohodnotne zahrať na mnohých útočných pozíciách. Najviac mu svedčí rola klasického ofenzívneho záložníka, ale paradoxne tento post Real Madrid už niekoľko rokov vôbec nepoužíva. To bol hlavný dôvod toho, prečo sa v klube nepresadil James Rodríguez.

Každopádne, Güler je rovnako nebezpečný ako pravé či ľavé krídlo. Prípadne falošná deviatka, no vzhľadom na zloženie kádra "Los Blancos" by sa mal skôr presadzovať zo strán.

Bez ohľadu na pozíciu ho to ťahá viac doprava, odkiaľ dokáže silnou ľavačkou vytvárať nebezpečné kolmice a finálne prihrávky alebo účinne prenášať hru k opačnej postrannej čiare. Má nízke ťažisko, skvelý balans a úžasnú kontrolu lopty. Nebojí sa situácií jeden proti jednému.

Výborne pracuje s priestorom a vie správne vyhodnotiť situácie. Jeho rozhodovanie je napriek mladému veku na vysokej úrovni. Strely silnou ľavou nohou vie premeniť na góly. Projektily z diaľky pre neho nie sú prekážkou, čo ukázal aj nedávno proti Walesu v národnom tíme Turecka, v ktorom už odohral štyri stretnutia a premiérovo sa presadil.

Slabé stránky

Na druhej strane z neho dominantná ľavačka robí pre obrancov predvídateľného hráča. Už dopredu môže byť jasné, že si bude loptu zasekávať smerom na os, no to celú kariéru robil aj Arjen Robben a tiež ho zastavil len málokto. Güler je útlej postavy a potrebuje ešte zapracovať na silovej zložke. V La Lige ale bude mať v tomto ohľade určite menej starostí, ako keby išiel do Premier League.

Turek sa potrebuje čo najskôr zžiť so systémom Carla Ancelottiho a predovšetkým si naštudovať prácu bez lopty. V tej zaostáva, defenzíva nie je jeho doménou, no to sú všetko aspekty, ktoré má kedy napraviť. Real si ho s veľkou pravdepodobnosťou ponechá v prvom tíme a nepošle na hosťovanie. Minúty by mal zbierať postupne.

Napriek odchodom Benzemu a Asensia má "biely balet" stále v ofenzívnej trojke dostatok možností. Joselu by mal dostávať na hrote veľa priestoru, z krídla nastupujú hlavne Vinícius a Rodrygo, prípadne Valverde. V klube veria aj navrátilcovi z hosťovania Brahimovi, pričom mladík Álvaro Rodríguez by už mal patriť do A-tímu. 

Najlepší kamarát plakal

Keď bol Arda oficiálne predstavovaný ako hráč Realu Madrid, jeho bývalí spoluhráči z Fenerbahce spoločne sledovali priamy prenos. Mnohých to dojalo, ale najviac sĺz šťastia vypustil obranca Yiğit Efe. Mladý bek je najlepší kamarát Gülera. Spoločne vyrastali vo futbale a aj mimo neho.

Mladík je iba tretím tureckým hráčom v histórii kráľovského veľkoklubu. Nuri Sahin však po skvelých výkonoch v Borussii Dortmund nenaplnil na Santiago Bernábeu svoj potenciál a Hamit Altintop prišiel vďaka Mourinhovi skôr ako poistka do rotácie, takže Güler sa bude snažiť zmeniť odkaz futbalistov z tejto krajiny v hlavnom meste Španielska. Má na to všetky predpoklady.