Na gól mu stačilo 33 sekúnd. Barca predstavila nový klenot, parametre má ako Lewandowski

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Na gól mu stačilo 33 sekúnd. Barca predstavila nový klenot, parametre má ako Lewandowski

Marc Guiu tesne pred svojím prvým gólom v La Lige
Marc Guiu tesne pred svojím prvým gólom v La LigeProfimedia
Barcelona opäť siahla do svojej azda bezodnej studne talentov a vďaka tínedžerovi, ktorý nesie na chrbte meno Marc Guiu (17), získala v súboji s Bilbaom dôležité tri body. Mladík, ktorý stále čaká na oficiálne dovŕšenie plnoletosti, skóroval už po 33 sekundách od svojho vstupu do La Ligy. Na dosiahnutie slávy mu stačili dva dotyky s loptou.

Odkiaľ sa Marc Guiu vzal a čo od neho môžeme očakávať v budúcnosti? Nie je to tak dávno, čo "Blaugranas" poslali na ihrisko Gaviho, Ansu Fatiho, Fermína Lópeza či Lamineho Yamala. Talenty, ktoré pravidelne dopĺňajú prvý tím z akadémie La Masia, len potvrdzujú úspech dlhoročného projektu.

Dvadsaťročný Gavi má trhovú hodnotu 90 miliónov eur, 16-ročný Lamal 50 miliónov eur. A v nedeľu prišlo predstavenie ďalšieho nádejného futbalistu. Keď Marc Guiu prvýkrát naskočil do La Ligy, mal 17 rokov a 291 dní. Už sme hovorili o 33 sekundách, po ktorých stihol streliť svoj debutový gól.

Barcelona v súčasnosti zápasí so zraneniami ofenzívnych hráčov. Na tribúne museli zostať Pedri, Raphinha či Frenkie de Jong. A, samozrejme, Robert Lewandowski. Fermín López a Ferran Torres, ktorí boli inokedy náhradníkmi, sa spolu s Joaom Félixom ocitli v útočnom záprahu.

Talent potrebuje šancu

Chýbala však nápaditosť a obrana súpera sa zdala byť nezlomná. Bilbao začínalo cítiť, že proti gigantovi môže získať aspoň bod. Tréner Xavi vytiahol z rukáva nový tromf. Marc Guiu prišiel, videl a zabezpečil Barcelone víťazstvo. 

"Poslal som ho na ihrisko, aby skóroval. Má drajv a iskru, veľmi sa mi páči. Je to miestny chlapec, ktorý bol v závere rozdielovým hráčom. Jeho gól nám priniesol tri veľmi dôležité body," komentoval tréner Xavi svoj ťah v závere stretnutia a zároveň si zaspomínal na svoje začiatky vo farbách "Blaugranas".

"Nemám problém, keď mám v tíme mladých chlapcov. Marc je talent a my im musíme dodať sebadôveru. Takto som dostal svoju šancu, keď som mal 17 alebo 18 rokov," dodal súčasný lodivod katalánskeho tímu.

Marc Guiu sa pripojil k mládežníckemu programu Barcelony v roku 2013, keď prestúpil do červeno-modrých farieb zo Sant Celoni Barcelona. Trvalo ďalších deväť rokov vývoja, kým mu Barcelona ponúkla profesionálnu zmluvu. Tú podpísal ešte v čase covidu, keď mal na ústach rúško. Na svoj debut v A-tíme, ktorý prišiel v júni 2023 v priateľskom zápase proti Vissel Kobe, čakal ďalší rok. Na prvý ligový štart ďalšie štyri mesiace.

Pre španielskych odborníkov nie je vysnívaný štart Marca Guiu až takým prekvapením. Zvyčajne patrí k najdôležitejším hráčom mládežníckych tímov (v 12 zápasoch za španielsku reprezentáciu strelil 8 gólov) a na posledných majstrovstvách Európy do 17 rokov sa podobne ako jeho klubový spoluhráč Lamine Yamal presadil štyrikrát.

Nový Lewandowski?

Vďaka jeho výške 187 centimetrov, váhe 82 kilogramov a pozícii, na ktorej hrá, hľadá Barcelona novú možnosť s typickou "deviatkou", ktorú momentálne majstrovsky obsadzuje typologicky veľmi podobný útočník ako Robert Lewandowski (185 kg / 81 kg). Poľský útočník si však pochvaľoval aj prvý zásah svojho potenciálneho nástupcu.

"O tomto momente som často sníval. Dočkal som sa ho a som naozaj šťastný z toho, ako to dopadlo. Všetci mi gratulovali, hovorili mi, aby som dnes nespal a všetko si užíval," priznal Marc Guiu. Samozrejme, prvý gól videli na vlastné oči aj jeho rodičia.