Najmenší štadión, parádny futbal. Girona baví La Ligu, cesty vedú ku Guardiolovi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najmenší štadión, parádny futbal. Girona baví La Ligu, cesty vedú ku Guardiolovi

Girona sa vyhrieva na vrchných priečkach ligy.
Girona sa vyhrieva na vrchných priečkach ligy.Profimedia
Nie je to tak dávno, čo tento klub prvýkrát v histórii nakukol medzi elitu. Svoj premiérový postup do najvyššej španielskej súťaže oslavovala Girona v roku 2017. Medzitým stihla raz zostúpiť a opäť sa vrátiť, dnes ale atakuje vrchol tabuľky a píše najlepšiu kapitolu svojej histórie. Kto stojí za vzostupom doposiaľ skromného katalánskeho klubu?

Posledných päť zápasov zvládli bez straty bodu, v sobotu nastrieľali Malorke päť gólov a pred stredajším zápasom sa vyhrievajú na druhom mieste tabuľky La Ligy. Ak Girona získa tri body po šiesty raz v rade, dostane sa na čelo, čo sa jej ešte nikdy v histórii nepodarilo. Na pôde Villarrealu by tak šlo o zápis do dejín.

Hoci založenie klubu sa datuje do roku 1930 a kedysi sa tím pýšil účasťou v druhej najvyššej španielskej súťaži, väčšie ambície sa vrátili až v roku 2008. Girona sa po polstoročí prebojovala späť do druhej ligy. V roku 2014 prevzal tím ako tréner Pablo Machín a aj vďaka jeho práci sa v roku 2017 oslavoval postup medzi elitu. 

"Girona mi dala veľa, najmä čas na učenie a budovanie projektu," spomínal jeden z popredných španielskych odborníkov, ktorý neskôr pôsobil aj v Seville.

Posledné duely Girony
Posledné duely GironyFlashscore

Hoci vzostup klubu vyzerá raketovo, podľa jeho slov je to práve veličina času a s ňou spojená trpezlivosť, vďaka ktorej sa dnes o tíme s najmenším štadiónom v La Lige veľa hovorí. "Myslím si, že sa veci nezmenili. Málokto si uvedomuje, ako to bolo s trénerom Míchelom. Ešte nedávno bol veľmi blízko zostupu. Dnes sú určite radi, že ho udržali a že s ním išli na smrť," hovorí Pablo Machín.

Pravdou je, že "Gironistes" sa skutočne nedávno stretávali s výkonnostnými výpadkami, v októbri 2022 boli v pásme zostupu. V súčasnosti sú v spoločnosti veľkoklubov na horných poschodiach.

"Samozrejme, pri pohľade na tabuľku to vyzerá dobre, ale mňa nezaujímajú aktuálne údaje. Neriešim, či máme šancu hrať o Ligu majstrov alebo o najvyššie priečky. Uprednostňujem dlhodobé dáta, a tie hovoria, že počas roka 2023 sme po Barcelone, Atléticu a Reale Madrid získali najviac bodov. To je pre mňa podstatné," komentuje dianie súčasný tréner Míchel.

Odchod strelca nevadí

V minulom ročníku ťahal tím najmä Taty Castellanos, ktorého Girone požičala spoločnosť Football City Group z partnerského tímu New York City. Uruguajčan patril so 14 zásahmi medzi desať najlepších kanonierov, čím trochu zatienil svojho krajana Cristhiana Stuaniho (9 gólov). Populárny Taty sa preslávil najmä vďaka štvorgólovému predstaveniu proti Realu Madrid a po sezóne odišiel do Lazia Rím za 15 miliónov eur.

Odchod stopéra Santiaga Buena do Premier League bol určite stratou, na druhej strane Girona za tento prestup inkasovala ďalších 12 miliónov eur. Podstatné však bolo, že zostal stále sa zlepšujúci a sebavedomejší Ukrajinec Viktor Cygankov a tiež to, že hosťovanie z Manchestru City potom premenil na prestup venezuelský záložník Yangel Herrera, ktorý v tejto sezóne skóroval v šiestich zápasoch už trikrát.

To nie je všetko. Pribudlo aj ďalšie doplnenie. Hlavnou posilou útoku sa stal útočník Arťom Dovbyk, ktorý prišiel z Dnipra za 7,75 milióna eur. Hoci v obrane to občas ešte škrípe, kľúčom k úspechu sa zdá byť angažovanie stopéra Erica Garcíu, ktorý v minulej sezóne odohral 24 zápasov za Barcelonu a po ktorom túžil Arsenal. Nakoniec ho však získala na hosťovanie Girona. Medzitým sa na ľavom krídle v Katalánsku usadil iba 19-ročný Brazílčan Savio (Savinho, ak chcete), ktorý si vlani vyskúšal pôsobenie v PSV Eindhoven a teraz smelo páli ostrými.

A ešte jedno zaujímavé meno: Daley Blind. Tento holandský zadák, ktorý prešiel veľkoklubmi ako Manchester United, Ajax Amsterdam a Bayern Mníchov, prvýkrát skúša španielsku ligu. "Hral som na rôznych postoch, ako stredný i krajný obranca či záložník, som ochotný hrať všade tam, kde ma tréner postaví," povedal po príchode do klubu, s ktorým podpísal zmluvu na dve sezóny.

Jasné je, že Girona si futbal užíva. Už to nie sú zápasy, v ktorých sa snaží najmä brániť. Naopak, hrá veľmi sebavedomo a efektívne. Posledné dva výsledky (4:2 a 5:3) ukazujú, aký otvorený futbal praktizuje. V doterajších šiestich zápasoch sa Katalánci pokúsili o 67 striel, z ktorých 30 smerovalo na bránu, čo znamená 44 % presných zakončení a v tomto smere druhé miesto v La Lige.

Za všetkým hľadajte Guardiolu

Dôležitá je však, samozrejme, aj súčasná finančná stabilita. Klubu pomáha už spomínaná spolupráca s partnerskými klubmi Football City Group po celom svete.

Ktoré kluby sú súčasťou futbalovej skupiny City?
Ktoré kluby sú súčasťou futbalovej skupiny City?Livesport

Pýtate sa, prečo si FCG vybrala práve Gironu? V pozadí príbehu nájdeme rodinné väzby a známosti z Barcelony. Futbalový holding vedú Ferran Soriano a Txixi Begiristain, ktorí sa dobre poznali vďaka pôsobeniu v Barcelone s Pepom Guardiolom.

Hoci pôvodne chceli medzi svoje partnerské organizácie zaradiť aj slávny klub z Camp Nou, nakoniec sa rozhodli pre jednoduchšie sústo. Veď šéfom Girony býval Pere Guardiola, mladší brat slávneho trénera a zároveň úspešný futbalový agent, ktorý zastupoval napríklad Andrésa Iniestu či Luisa Suáreza.

Slovo dalo slovo a dnes je Girona zo 47 % vlastnená spoločnosťou Football City Group. Zdá sa, že procesu sa darí. Kam sa však bude uberať ďalej a aké budú jej ambície o niekoľko rokov, zatiaľ nie je jasné. Koniec koncov, hovoríme o tíme z mesta, ktoré má len 100 000 obyvateľov a na štadión sa zmestí iba 11 800 divákov.

Posledné zápasy Girony.
Posledné zápasy Girony.Livesport