Rekord legendárneho Slováka v ohrození. Na chrbát mu v Španielsku dýcha Pellegrini

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rekord legendárneho Slováka v ohrození. Na chrbát mu v Španielsku dýcha Pellegrini

Manuel Pellegrini má na dosah významný míľnik. Čoskoro sa môže stať najdlhšie slúžiacim trénerským legionárom v La Lige.
Manuel Pellegrini má na dosah významný míľnik. Čoskoro sa môže stať najdlhšie slúžiacim trénerským legionárom v La Lige.Profimedia
Sevillský Betis odohral v sobotu svoje štvrté kolo v rámci najvyššej domácej súťaže. Pozornosť pútalo víťazstvo 1:0 s Rayom po dvoch dueloch bez trojbodového zápisu, ale najmä tréner Manuel Pellegrini (69). Zaradil sa totiž na zoznam najdlhšie slúžiacich trénerských legionárov v La Lige.

Pre Čiľana, ktorý zasadol na lavičku Betisu v auguste 2020, to bol 152. súťažný súboj v klube. Celkovo v rámci La Ligy zaznamenal 450. zápas (76 výhier, 33 remíz a 43 prehier). Pred sebou má už len tri mená, ktoré, ak zotrvá v Andalúzii, resp. v inom španielskom klube, predbehne. Betis je jeho štvrtým španielskym angažmánom.

Slovenských fanúšikov poteší meno doteraz vôbec najdlhšie slúžiaceho legionára v najvyššej súťaži v Španielsku. Je ním Ferdinand Daučík so 488 duelmi a bilanciou 234 víťazstiev, 95 remíz a 159 prehier. Podarilo sa mu emigrovať na Pyrenejský polostrov. Ako odporca režimu to mal v rodnej krajine ťažké, nevyhol sa väzeniu. Šťastie našiel práve v Španielsku. Po príchode viedol Barcelonu, s ktorou získal dokopy deväť trofejí. V jednej sa mu podarilo s Kataláncami dokráčať k piatim.

Jeho rekord prekonal až v roku 2009 Pep Guardiola so šiestimi triumfami, v celkovom počte titulov vydržal na prvom mieste do 90. rokov minulého storočia, keď úspešná éra Johana Cruyffa pozbierala jedenásť. Bol šéfom lavičky Bilbaa, Atlética Madrid či Realu Zaragoza. Vo všetkých kluboch dosiahol mimoriadne úspechy. S Baskami získal double. Madridský celok dotiahol do semifinále Európskeho pohára majstrov 58/59. So Zaragozou ovládol Španielsky pohár. 

Ferdinand Daučík z roku 1937 v drese Československa
Ferdinand Daučík z roku 1937 v drese ČeskoslovenskaProfimedia

V Španielsku viedol dokopy deväť klubov. Jedna paralela s Manuelom Pellegrinim tu je - aj Daučík bol trénerom Betisu Sevilla. Na druhom mieste historickej tabuľky figuruje John Benjamin Toshack z Walesu, trojicu uzatvára Marcel Domingo so 455 stretnutiami. Šesťdesiaťdeväťročný Pellegrini tak už čoskoro prenikne medzi najlepšiu trojku trénerských legionárov.