Skúsenosti a mladosť. Barcelona kráča za obhajobou titulu bez svojho povestného štadióna

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Skúsenosti a mladosť. Barcelona kráča za obhajobou titulu bez svojho povestného štadióna

Lewandowského góly boli pre Barcelonu v sezóne 2022/23 kľúčové pre zisk titulu.
Lewandowského góly boli pre Barcelonu v sezóne 2022/23 kľúčové pre zisk titulu.Reuters
Barcelona získala pod vedením Xaviho (43) v minulej sezóne 27. titul v La Lige po štvorročnej prestávke, pričom sa spoliehala na kombináciu mladých talentov a skúsených veteránov, ako je útočník Robert Lewandowski (34), ktorý bol najlepším strelcom súťaže. Katalánsky tím vstúpi do nového ročníka s rovnakým mixom, ale bude sa musieť zaobísť bez svojho milovaného štadióna Camp Nou, ktorý prechádza rekonštrukciou.

Španielsky majster nanovo angažoval skúseného stredopoliara Ikaya Gündogana, ktorý v minulej sezóne ako kapitán Manchestru City získal triumfy v Premier League, FA Cupe a Lige majstrov, čím ukončil svoje úspešné sedemročné pôsobenie v Anglicku, počas ktorého získal 12 veľkých trofejí.

Gündogan pomôže viesť mladý tím "Barcy", ktorý sa snaží udržať si korunu La Ligy a vrátiť sa na víťaznú cestu v Lige majstrov po rokoch európskych sklamaní. V minulej sezóne totiž mužstvo vypadlo v skupinovej fáze najvyššej európskej klubovej súťaže druhýkrát za sebou a v Európskej lige ho vyradil Manchester United.

Barcelona vyhrala Ligu majstrov päťkrát, naposledy v roku 2015, a stojí pred ňou ťažká úloha vrátiť sa na vrchol európskeho futbalu po tom, ako bola nútená pre finančné problémy predať klubovú legendu Lionela Messiho.

Vynikajúcu domácu kampaň katalánskeho tímu trochu zatienili nepokoje mimo ihriska vrátane prehlbujúcich sa finančných problémov a škandálu s rozhodcami, ktorý sa môže ťahať celé roky.

Španielski prokurátori podali v marci sťažnosť v súvislosti s údajnými platbami v celkovej výške 7,3 milióna eur, ktoré Barcelona uskutočnila v rokoch 2001 až 2018 v prospech spoločností vlastnených bývalým rozhodcom Josém Maríom Enriquezom Negreirom. Barcelonský súd súhlasil s tým, že sa prípadom bude zaoberať, a UEFA napriek prebiehajúcemu vyšetrovaniu predbežne povolila klubu účasť v tohtoročnej Lige majstrov.

Okrem toho Barcelona nebude môcť hrať na svojom milovanom Camp Nou počas niekoľkých nasledujúcich sezón, keďže súhlasila s financovaním rekonštrukcie ikonického, ale zastaraného štadióna vo výške 1,45 miliardy eur (35,2 miliardy korún). Camp Nou s kapacitou 100 000 divákov bol najväčším zdrojom príjmov klubu a ten bude nútený byť kreatívny, aby zostal konkurencieschopný v rámci obmedzení pravidiel finančnej fair play La Ligy.

Príchod Gündogana, produktivita Lewandowského, spoľahlivý brankár Marc-Andre ter Stegen a mladí hráči ako Pedri, Gavi, Ronald Araujo, Frenkie de Jong a Jules Koundé dávajú Xavimu veľa dôvodov na optimizmus.

Minulý týždeň však španielsky tréner utrpel veľkú ranu v podobe správy o blížiacom sa odchode francúzskeho krídelníka Ousmaneho Dembélého, ktorý prestupuje do Paríža Saint-Germain. Barcelona začne svoju cestu za obhajobou domáceho primátu v nedeľu proti Getafe.