Stráca sa nádej návratu do Barcelony? O Messiho budúcnosti sa rozhodne čoskoro

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Stráca sa nádej návratu do Barcelony? O Messiho budúcnosti sa rozhodne čoskoro

Mnohí fanúšikovia Barcelony a tréner Xavi by si priali Messiho návrat
Mnohí fanúšikovia Barcelony a tréner Xavi by si priali Messiho návratAFP
S blížiacim sa koncom pôsobenia Lionela Messiho (35) v Paríži Saint-Germain sa argentínsky útočník čoskoro dozvie viac o svojej budúcnosti, ale nádeje na romantický návrat do Barcelony sa rozplývajú.

Messi, ktorý v júni dovŕši 36 rokov, je rekordným strelcom a najväčšou ikonou Barcelony všetkých čias. V roku 2021 bol po skončení zmluvy nútený zamávať klubu na rozlúčku, pričom vedenie Kataláncov si nemohlo dovoliť udržať ho. Tréner Xavi Hernández tvrdo tlačí na návrat víťaza majstrovstiev sveta, ale Messiho tábor španielskym médiám povedal, že žiadna ponuka z Barcelony zatiaľ neprišla.

"Pre mňa niet pochýb, že ak sa Messi vráti, pomôže nám na futbalovej úrovni, to som dal prezidentovi najavo," povedal Xavi pre španielsky denník Diario Sport. Barcelona čaká, kým La Liga schváli plán finančnej životaschopnosti pred výdavkami v letnom prestupovom období.

Útočník je favoritom na zisk Zlatej lopty a naďalej sa mu darí rozbíjať tvrdohlavé obrany
Útočník je favoritom na zisk Zlatej lopty a naďalej sa mu darí rozbíjať tvrdohlavé obranyAFP

"Momentálne sa zdá, že je zložité, aby sa Messi vrátil do Barcelony, ktorá nie je ako PSG. Nemá palivový kohútik a peniaze na veľké platy," povedal v apríli prezident La Ligy Javier Tebas.

Pravidlá španielskej najvyššej súťaže o finančnom fair play v súčasnosti obmedzujú Barcelončanov, aby pre straty klubu minula 40 % z akýchkoľvek úspor, ktoré dosiahne znížením platov alebo predajom hráčov. Aj keby získali dostatok nových príjmov, aby sa vymanili z finančných pút ligy, Messimu by ponúkli len skromné podmienky.

Zdroj blízky dohode v máji uviedol, že útočník sa dohodol na prestupe do saudskoarabskej ligy a v štáte Perzského zálivu sa tak stretne so svojím rivalom Cristianom Ronaldom.

Lionel Messi opustí PSG na konci tejto sezóny
Lionel Messi opustí PSG na konci tejto sezónyAFP

Riziká

Mnohí fanúšikovia Barcelony a tréner Xavi by si priali, aby Messi dodal potrebnú bodku za príbehom, ktorý zostal po jeho šokujúcom odchode nedokončený. Do Barcelony prišiel ako 13-ročný a odišiel bez riadnej rozlúčky s priaznivcami, ktorí boli v tom čase ešte stále uzavretí pre pandémiu.

Jeho návrat by bol nákladný z hľadiska platu, ale bez platenia prestupovej čiastky by stále mohol predstavovať vysokú hodnotu pre celok túžiaci po krátkodobom úspechu. Získanie Messiho je samo o sebe pozitívom, pretože zabezpečí, že ukončí svoju kariéru v klube, v ktorom strávil dve desaťročia.

Romantika rozprávkového návratu a šanca spečatiť jeho slávnu kapitolu v histórii "Barcy" sú lákavé, ale vzhľadom na to, že mužstvo napreduje a transformuje sa, mohlo by byť pre klub aj hráča chybou obracať sa späť do minulosti.

Niektorí sa domnievajú, že Barcelona by nemala smerovať značnú časť svojich obmedzených finančných zdrojov na starnúceho velikána, keď sú jasné oblasti, v ktorých mužstvo potrebuje zlepšenie. Xavi povedal, že kľúčom k úspechu v budúcej sezóne je nahradiť veterána Sergia Busquetsa.

Španielsky obranca Barcelony Jordi Alba (vpravo) počúva odkaz od bývalého hráča Barcelony Lionela Messiho (na obrazovke) počas rozlúčkového podujatia na Camp Nou
Španielsky obranca Barcelony Jordi Alba (vpravo) počúva odkaz od bývalého hráča Barcelony Lionela Messiho (na obrazovke) počas rozlúčkového podujatia na Camp NouAFP

Barcelona tiež potrebuje pravého obrancu prvej voľby, posilu k útočníkovi Lewandowskému a ľavé krídlo. Niektorí priaznivci sa obávajú, že návrat Messiho môže pošpiniť jeho skvelý odkaz v Barcelone a zároveň zabrzdiť napredovanie tímu. Samotný hráč sa môže domnievať, že z hľadiska svojho odkazu môže návratom do Barcelony viac stratiť ako získať.

Francúzsky majster PSG hostí v sobotu Clermont v poslednom zápase Ligue 1 v tejto sezóne, Messiho budúcnosť sa teda bude riešiť až po tomto dueli.