Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Lunina izolovali od tímu. Real vyrazil na finále bez brankára, ktorý vychytal postup

Lunin bude chýbať vo finále Ligy majstrov.
Lunin bude chýbať vo finále Ligy majstrov.Profimedia
Real Madrid má v tíme Judea Bellinghama (20) alebo Antonia Rüdigera (31), keby ale počas bojov Ligy majstrov nestál v bráne Andrij Lunin (25), možno by Biely balet do finále ani nedošiel. Pred posledným zápasom sezóny rieši mužstvo podstatný problém. Ukrajinský brankár a hrdina sezóny ochorel…

Carlo Ancelotti mohol mať jasno už niekoľko týždňov. Odkedy videl uzdraveného Thibauta Courtoisa opäť v akcii, začal mu dávať šancu. Lunin splnil svoju úlohu, vypýtal si dôveru do budúcnosti, ale v najdôležitejšom zápase sezóny by mal chytať ten, koho taliansky stratég považuje za najlepšieho, a tým je podľa neho Belgičan.

Možno práve Lunin by si zaslúžil nastúpiť vo finále. Z posledných dní sezóny, tréningov a mediálneho dňa ho však pred bojom o trofej v Lige majstrov vyradila horúčka.

Pre Ukrajinca sa sezóna začala veľmi neisto. Vstúpil do nej ako tímová trojka, počítalo sa totiž hlavne s Courtoisom. Udalosti však nabrali rýchly spád po tom, čo belgická superhviezda utrpela v priebehu augusta vážne zranenie. Natrhnuté väzy elitného brankára vyriešil Real povolaním Kepu Arrizabalagu na hosťovanie z Chelsea

Lenže aj ten musel v novembri zamieriť do starostlivosti lekárov a Ancelotti poslal do akcie ukrajinskú trojku. Keďže Lunin v bráne pôsobil viac než dobre, nemusel tréner už nič meniť. Stabilné výkony muža, ktorý si vyčkal na šancu, postupne posunuli Real na prvú priečku tabuľky La Ligy a tlieskalo sa aj jeho parádnym výkonom v Lige majstrov.

Možno si pamätáte, ako čaroval už v osemfinále proti Lipsku. V dvojzápase nemecký tím španielskeho majstra jasne prestrieľal a Lunin chytil 12 z 13 striel, ktoré smerovali na jeho bránu. Vo štvrťfinále proti Manchestru City síce inkasoval štyrikrát, ale napokon v tesnom zápase vychytal postup v penaltovom rozstrele. Samozrejme, v bráne stál aj v semifinále proti Bayernu a najmä v odvete, keď Real bavorský klub zdolal 2:1, bol jednou z ústredných postáv.

Cesta do Madridu pritom nebola úplne jednoduchá. Real si talentovaného gólmana vyhliadol vďaka skautingu v Luhansku. Vedeniu imponovalo hlavne to, že iba v 18 rokoch previedol tamojšiu Zorju celou sezónou a slušne odchytal aj šesť zápasov Európskej ligy. Potom sa už sťahoval do Španielska, kde putoval po hosťovaniach, ale až v Oviede dostal priestor chytať. V dobe covidu, keď nebolo možné trénovať kolektívne, musel ako mnohí ďalší improvizovať.

"Predstavte si skoro dvojmetrového chlapa, ktorý vynesie všetok nábytok z obývačky a položí si namiesto koberca umelú trávu a tam trénuje. Pre jeho susedov to asi nebola zábava, ale u nás ho mali všetci radi," rozprával pre ESPN Sergio Segura, tréner brankárov tímu Real Oviedo.

Neskôr už sa dlháň mohol presunúť zase do tréningového centra, doma ako spomienka na ťažšie obdobie zostal napríklad rotopéd alebo činky. Vďaka Luninovi si uhájilo 200-tisícové mesto v sezóne 2019/20 príslušnosť v druhej najvyššej španielskej súťaži.

Potom prišlo sťahovanie do Madridu, poriadnu šancu však dostal až v aktuálnej sezóne. O tom, že bola parádna, svedčí napríklad aj to, ako stúpala jeho cenovka. V auguste sa gólmanova trhová cena pohybovala okolo päť miliónov eur, dnes je cenený na viac ako trojnásobok (16 miliónov eur). Odchádzať ale nechce, veď je na tej najlepšej adrese, Real Madrid bol jeho snom.

Iný sen sa mu však rozplynul. Aj keď Realu vychytal postup do finále Ligy majstrov, je takmer isté, že sa vo Wembley v zápase s Borussiou Dortmund neobjaví. Do Londýna totiž zatiaľ vôbec neodcestoval. Zatiaľ čo väčšina tímu vo štvrtok nasadla do lietadla a vypravila sa do Anglicka, on musel zostať v Madride.

Tri dni netrénoval pre chrípku. Ako uvádzajú zdroje blízke klubu, aj keď sa z choroby už vyliečil, pre riziko nákazy zvyšku tímu sa trénerský štáb rozhodol prijať preventívne opatrenia a izoloval gólmana od spoluhráčov.

Náhradný plán bol taký, že Lunin odcestuje do britskej metropoly v piatok alebo v sobotu, akonáhle pominie akékoľvek riziko. Tréner Carlo Ancelotti asi už ťažko bude čakať a na finálový duel veľmi pravdepodobne nasadí vyliečeného Courtoisa. Pre toho to bude odmena za dlhé mesiace rehabilitácie a tiež trochu záplata na absenciu na Eure.

Lunin s tým, že nebude chytať, počíta. "Je mi veľmi smutno, že sa nemôžem pripraviť na najdôležitejší zápas sezóny a ten najdôležitejší v mojom živote spoločne s tímom. Veľmi ďakujem za všetky vaše správy, podporu a povzbudenie," napísal na instagram. Môže sa spoľahnúť, že spoluhráči budú hrať aj pre neho.

Aj keď stále ešte existuje variant, že by stretnutie mohol stihnúť a mohol by byť zapísaný na súpisku. Ancelotti by ho napríklad mohol poslať len na prípadný rozstrel. Práve penalty sú Luninovou prednosťou. O dvoch chytených proti Manchestru City už reč bola. Celkovo je jeho bilancia 10 chytených z 27. To už je solídna štatistika.

Lunin bude chcieť byť pripravený. "Ideme si pre 15 titul..." dodal na Instagrame.

Dortmund - Real Madrid (sobota, 21:00)