Manchester City to dokázal. Vyhral finále Ligy majstrov a dokonal treble

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Manchester City to dokázal. Vyhral finále Ligy majstrov a dokonal treble

Aktualizované
Manchester City prvýkrát v histórii vyhral Ligu majstrov.
Manchester City prvýkrát v histórii vyhral Ligu majstrov.Profimedia
Futbalisti Manchestru City triumfovali v Lige majstrov. V sobotnom finále na Atatürkovom olympijskom štadióne v Istanbule zdolali Inter Miláno 1:0 a najcennejšiu klubovú trofej na kontinente získali prvýkrát v histórii. Hráči City tak po prvenstve v Premier League a domácom FA Cupe skompletizovali tohtosezónne treble.

Manchester City - Inter Miláno 1:0 (0:0)

Gól: 68. Rodri

Základné zostavy oboch celkov.
Základné zostavy oboch celkov.Flashscore

Vo výbornej atmosfére mal lepší úvod favorit, ale Haaland strieľal tesne nad, navyše z ofsajdu a Silva technicky z rohu päťky minul priestor brány. Nervozita však bola na oboch stranách barikády, čo škodilo kvalite stretnutia. Diváci nemohli sledovať atraktívny zápas.

Istý nebol ani Ederson, dvakrát zle rozohrával a po tretej chybe mohol prázdnu časť svätyne trafiť Barella, strela mu vôbec nesadla. Prvú vážnejšiu šancu si individuálne vypracoval Haaland. Nór prešiel do šestnástky, na čiare výborne zasiahol Onana. Kamerunčan pokryl aj pokus De Bruyneho do stredu bránky.

Po polhodine hry začal hlásiť zdravotné problémy spomenutý Belgičan. Ešte to skúsil, no striedanie za Fodena bolo nevyhnutné. Už keď sa zdalo, že by sa duel mohol rozbehnúť, tak znova nič. Prvý polčas ukončil prudkým pokusom z diaľky tesne nad Akanji.

Po zmene strán pokračoval rovnaký obrázok hry. Zmenil to Akanji, pretože púšťal loptu na Edersona, lenže najbližšie k nej mal Martínez. Bol sám v šestnástke, zakončil iba do Brazílčana. Na druhej strane hlavičkoval z priameho kopu nad Dias a Bastoni o niekoľko minút takmer tečoval center do vlastnej siete.

Štatistický pohľad na stretnutie.
Štatistický pohľad na stretnutie.Flashscore

Prvý gól finále padol v 68. minúte. Akcia po pravom krídle priniesla zrazený center, ktorý si v druhej vlne našiel Rodri a prudkou strelou pravačkou k žrdi nedal Onanovi žiadnu šancu - 1:0.

Dimarco mal na hlave vyrovnanie. Dlho padajúcu loptu poslal do brvna, dostal sa aj k dorážke, no trafil päty Lukakuho. Krásne sa prekľučkoval Foden a mohol pridať poistku, po trávniku nechal vyniknúť Onanu.

V 88. minúte prežil Manchester City klinickú smrť. Lukaku hlavičkoval zvnútra päťky, na čiare trafil Edersona a ten ani nevedel ako vytiahol zákrok zápasu. Očami vytlačil strelu od Barellu. Brazílsky gólman vytesnil aj hlavičku Gosensa.

City získalo historicky prvý skalp v Lige majstrov, z európskej scény malo doposiaľ na konte len triumf v už neexistujúcom Pohári víťazov pohárov z roku 1970. V tejto sezóne dosiahlo cenné treble - triumfovalo aj v Premier League a v Pohári FA. Je tak len druhý anglický klub, ktorému sa to podarilo.

Premiérovo zaknihoval tento počin Manchester United pod vedením legendárneho kormidelníka Sira Alexa Fergusona v sezóne 1998/99. Tím postúpil do osemfinále suverénne ako víťaz G-skupiny, ktorú vyhral v konkurencii FC Sevilla, Borussie Dortmund a FC Kodaň.

Na ceste do finále vyradil RB Lipsko, Bayern Mníchov i rekordného 14-násobného víťaza súťaže Real Madrid, pričom v trinástich zápasoch nenašiel premožiteľa.

Inter ukončil ligový ročník na treťom mieste, no v prípade triumfu mohol v tejto sezóne zaknihovať druhú trofej. V máji zdolal vo finále Talianskeho pohára Fiorentinu. Za taliansky tím nenastúpil slovenský obranca Milan Škriniar, ktorý sa vrátil na súpisku po niekoľkomesačnom zranení.

V prípade triumfu by bol prvým Slovákom, ktorý získal "ušatú trofej". Inter vyhral Európsky pohár majstrov, resp. LM trikrát, naposledy uspel v roku 2010 pod taktovkou Josého Mourinha.

Kanonier víťazného tímu Haaland sa vo finále strelecky nepresadil, ale s 12 gólmi sa stal najlepším strelcom Ligy majstrov v tejto sezóne. O štyri menej dosiahol Mohamed Salah z Liverpoolu a tretí najlepší bol sedemgólový Kylian Mbappé (PSG). Najviac presných zásahov v LM z Interu zaznamenal Edin Džeko (4).