Najmladší Slovák v skupine Ligy majstrov? Sauer prekonal rekord z minulého storočia

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najmladší Slovák v skupine Ligy majstrov? Sauer prekonal rekord z minulého storočia

Sauer sa zapísal do historických tabuliek slovenského futbalu.
Sauer sa zapísal do historických tabuliek slovenského futbalu.Profimedia
Futbalista Feyenoordu Rotterdam Leo Sauer sa vo veku 17 rokov, deväť mesiacov a tri dni stal najmladším Slovákom v histórii, ktorý debutoval v hlavnej fáze Ligy majstrov.

Feyenoord - Celtic 2:0

Sauerov čas nastal v 89. minúte počas utorkového súboja skupiny E. Jeho Feyenoord viedol 2:0 nad škótskym Celticom, ktorý rovnakým výsledkom aj porazil, vďaka pripísal si na konto tri body.

Rodák z Bratislavy, ktorý si v 12 rokoch zvolil cestu rozvoja cez akadémiu Žiliny, má za sebou vydarený rok 2023, ktorý sa ešte zďaleka nekončí. Hosťovanie z MŠK sa v Rotterdame zmenilo na trvalý prestup, v holandskej Eredivisie zaznamenal debut, rovnako aj premiérový presný zásah.

Sedemnásťročný ľavý krídelník už stihol reprezentovať krajinu v kategórii do 21 rokov, pričom na letných majstrovstvách sveta dvadsaťročných bol jedným z najsvetlejších zjavov Slovákov. Veští sa mu veľká budúcnosť, aj preto je už pevnou súčasťou kádra trénera Arneho Slota, ktorý s Feyenoordom obhajuje domáci titul.

Portál transfermarkt.com uvádza, že predošlý rekord v rámci skupinovej fázy Ligy majstrov držal Szilárd Németh. Bývalý obávaný kanonier vo veku 20 rokov, mesiaca a 23 dní debutoval pri prehre vo farbách Sparty Praha proti Borussii Dortmund 1. októbra 1997. 

Ak by sme sa pozerali na celkovú účasť v Lige majstrov, ešte o čosi mladší bol v tomto smere Marián Zeman. Pri odvete Slovana Bratislava proti AC Miláno v druhom kole 4. novembra 1992 nastúpil do milionárskej súťaže, keď mal 18 rokov, tri mesiace a 28 dní.

Formát súťaže bol vtedy výrazne odlišný, zúčasťňovali sa jej iba majstri krajín - aj preto sa štart Zemana berie do úvahy v rámci hlavnej súťaže. Celkovo osem majstrov domácich líg vstúpilo do predkola, z ktorého štyria víťazi skompletizovali menoslov 32 celkov v prvom kole.

Slovan vtedy v pamätnom dvojzápase (4:1 a 0:0) vyradil Ferencváros Budapešť, aby následne v druhom kole vypadol proti AC Miláno. Z druhého kola vzišlo osem postupujúcich, ktorí boli rozdelení do dvoch štvorčlenných skupín. Taliansky majster vyhral skupinu B (skupinová fáza existovala len druhý rok) a postúpil do finále, kde však nestačil na francúzsky Marseille po výsledku 0:1.